$
בארץ

האנשים שהצליחו להושיב את ליברמן בממשלתו של נתניהו

הדובר לשעבר של אריק שרון ששידך בין ציפי לבני לנתניהו בקואליציה הקודמת; הח"כ לשעבר מטעם מפלגת העבודה שסגר פינות מול אנשי כחלון; והמתאם לשעבר של האוצר מול הכנסת. אלה האנשים שסייעו לליברמן להיכנס לקואליציה

עמרי מילמן, שאול אמסטרדמסקי וניצן לונברג 08:1326.05.16

אם בסוף השבוע שעבר היה נדמה שהכניסה לקואליציה הולכת להיות מהירה בדיוק כמו ההחלטה של ראש הממשלה נתניהו לוותר על ממשלת אחדות עם המחנה הציוני לטובת ממשלת הימין, הרי שבימים שחלפו מאז, התברר שבפוליטיקה, כמו תמיד, היצרים והאגו מאפשרים למי שהיו עד לא מזמן יריבים להעביר שישה ימים במשא ומתן שהתוצאות שלו ידועות מראש.

 

 

בכל מקרה, הימים שחלפו, חשפו צד פחות מוכר - את הפמליה של אביגדור ליברמן, אנשי אמונו שניהלו עבורו את המשא ומתן.

גורמים שנכחו במגעים בין הצדדים ציינו כי אף הופתעו מכך שבחלק מהמקרים, ליברמן כלל לא הופיע לשיחות שבהן היה נוכח נתניהו עצמו.

 

המגעים נוהלו מטעם ליברמן על ידי שלושה אנשים. על הצד הפוליטי, עם נגיעות לצד הכלכלי הופקד איש העסקים וידידו האישי של ליברמן, שמואל חייק, כשאת ההיבטים הכלכליים של ההסכם מול האוצר ניהלו מנכ"ל משרד רה"מ לשעבר, משה ליאון וחבר הכנסת לשעבר לאון ליטינצקי.

 

שמואל חייק - האיש שיודע לחבר בין אויבים

 

השלושה נכחו בפגישה בלשכת נתניהו ביום שני האחרון שבה הוקשחו העמדות ונמסר מטעמו של ליברמן שהוא אינו מסכים להיכנס לממשלה בתנאים שהוצעו לו.

 

מעניין לציין שערב קודם לכן כבר סוכם עם משרד האוצר על תנאים דומים מאוד לאלו שנחתמו אתמול.

 

 צילומים: עטא עוויאת, ראובן קפוצינסקי, יוסי זליגר קקל

 

הדמות הפחות מוכרת מבין השלושה, היא חייק, שנחשב כיום לאחד האנשים המקורבים ביותר לאביגדור ליברמן. הוא היה מעורב במשא ומתן הקואליציוני בין הליכוד לישראל ביתנו מיד לאחר הבחירות ב־2015, אך אז לא הגיעו הצדדים להבנות הנדרשות.

 

הוא בעל עבר מרשים בחיבור בין יריבים פוליטים ונחשב לאדריכל ההסכם הקואליציוני שחיבר ב־2013 בין בנימין נתניהו וציפי לבני. הוא גם זה שתיווך בין ליברמן לנתניהו כשהקימו את המפלגה המאוחדת שלהם, הליכוד ביתנו, שהתמודדה בבחירות 2013.

 

גורמים מכל הקשת הפוליטית מספרים שהכוח שלו נובע מכך שתמיד הצליח להיות מקובל על קשת אנשים רחבה בעולם הפוליטי ומכך שתמיד ידע לשמור על רמת דיסקרטיות גבוהה.

 

חייק (63) גדל פוליטית בצעירי הליכוד, ואף עמד בראש הארגון. ב־1977 שימש כדוברו האישי של אריק שרון במפלגת שלומציון.

 

לאחר לימודי משפטים באנגליה הוא נכנס לעסקי הנדל"ן בהם גם עשה את הונו, בין נכסיו בארץ אפשר למצוא גם את מרכז שמואל חייק לאמנות עכשווית, ביפו.

 

ב־2008 מונה למנכ"ל קק"ל אנגליה, גוף נפרד משפטית מקק"ל ישראל, למרות ששני הארגונים מחזיקים מטרות דומות, והוא עדיין משמש בתפקיד זה. ב־2010 מונה חתנו של ליברמן, בעלה של ביתו מיכל, לנציג קק"ל אנגליה בישראל אך חייק הכחיש כל קשר בין ידידותו עם ליברמן למינוי.

 

ליטינצקי וליאון ניהלו את המגעים מול משרד האוצר

 

בזמן שחייק ניהל מאחורי הקלעים את התחום הפוליטי של המגעים, ליאון וליטינצקי ניהלו את המגעים מול משרד האוצר. לטינצקי שכיהן בעבר כחבר כנסת מטעם מפלגת העבודה וישראל ביתנו ניהל בקיץ האחרון גם את המגעים בין סיעת ישראל ביתנו לקלואליציה בנוגע לתמיכה בתקציב המדינה הקודם.

 

השניים הופקדו על קידום התוכנית של ליברמן מול האוצר בנוגע לקצבאות נקשישים בכל הנוגע לעלויות האפשריות וההיבטים המקצועיים.

 

מי שייצג בהופעת בכורה את שר האוצר משה כחלון בדיונים היה ראש המטה החדש שלו, נדב שיינברגר, שעד לאחרונה היה המתאם של שר האוצר מול הכנסת.

 

בישורת האחרונה של המשא ומתן הדומיננטיות של ליטינצקי וחייק בדיונים פחתה ולמגעים שנוהלו בידי האוצר ושנעו כל הזמן על הציר שבין מקצועי לפוליטי, הצטרפה יוליה איתן, סגנית ראש המועצה הלאומית לכלכלה. איתן גם הייתה חלק מהצוות של חבר הכנסת זאב אלקין שמנסה כבר חודשים למצוא פתרון למשבר הצפוי בפנסיות של העולים. איתן היא גורם מקצועי אך נחשבת קרובה לאלקין.

 

מי ידאג בסופו של דבר לבעיות של העולים החדשים

 

בתחילת השבוע, נזף ליברמן באוצר על כך שהוא מתדרך את העיתונות שבעברית על כך שהוא - ליברמן דורש דרישות שהן רק סקטוראליות שיעלו לכולם מיליארדי שקלים, בעוד שתדרוכים שהעביר המשרד לתקשורת בשפה הרוסית היו ברוח אחרת לגמרי לפיה אין לעולים מבריה"מ לשעבר מה לדאוג שכן האוצר ידאג להם כך או כך.

 

מנגד פעלה מפלגתו של ליברמן באופן דומה כאשר בתדרוכים לעיתונות בשפה העברית דובר על שיפור כל קצבאות הקשישים ובתדרוכים ובציטוטים של לטינצקי בשפה הרוסית הודגש ש־90% הממתינים לדיור הם עולים חדשים מברית המועצות לשעבר וכי הקרב העיקרי במשא ומתן לא היה על גובה סכומי הכסף שיופנו לטיפול בנושא, אלא מה יהיו הקריטריונים לזכאות - מה שנראה כרמיזה עבה לכך שהדאגה של ישראל ביתנו תהיה בסופו של דבר בעיקר לקהילת העולים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x