$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

רשות ההגבלים בוחנת את הגברת התחרות בשוק תחליפי החלב

ההחלטה נובעת מהחשש שהסכם הפשרה שאליו הגיעה הרשות עם החברות ב-2014 לא השיגה את המטרה - הגברת התחרות והורדת מחירים

תומר גנון 06:5102.05.16
רשות ההגבלים העסקיים בוחנת אפשרות לנקוט בצעדים נוספים להגברת התחרות בשוק תחליפי החלב, כך נודע ל"כלכליסט". ההחלטה לשקול פעולות נוספות נובעת בין היתר מחשש שהסכם הפשרה שאליו הגיעה הרשות עם החברות ב־2014, לפיו תבוטל הבלעדיות שלהן בבתי חולים שיציעו לפחות שני תחליפי חלב נוספים ליולדות, לא השיגה את המטרה — הגברת התחרות והורדת מחירים.

 

בסוף 2013 החליטה הרשות להכריז על חברות תרכובות המזון לתינוקות — אסם, שמפיצה את מטרנה; פרומדיקו שמייבאת את סימיליאק, טבע שמשווקת את נוטרילון ומדיצ'י שמייבאת את אופטימל — כקבוצת ריכוז, בכפוף לשימוע. אך בעקבות מגעים בין הצדדים הוחלט להגיש צו מוסכם לבית הדין להגבלים. הצו, שאושר ב־2014, קבע שיבוטלו הסדרי הבלעדיות של החברות מול בתי החולים כך שכל המותגים יוצעו לכל היולדות. אלא שברשות סבורים שהצו לא בהכרח השיג את מטרותיו. על כן הרשות בוחנת האם נתחי השוק של החברות השתנו משמעותית ואת שקרה למחירים מאז ניתן הצו. אם הרשות תגיע למסקנה שהצו לא השיג את מטרותיו היא תשקול לנקוט בצעדים נוספים.

 

מיכל הלפרין ממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין ממונה על ההגבלים העסקיים צילום: תומריקו

 

מרשות ההגבלים נמסר כי "הרשות בוחנת בימים אלה את התחרות בשוק תחליפי החלב, ואת השאלה האם הצו המוסכם מספיק כדי ליצור תחרות בשוק הזה, או שמא יידרשו צעדים נוספים. לדעת הרשות זו הדרך הנכונה, היעילה והמועדפת להיאבק ביוקר המוצר הזה".

 

שאלת ה־20%

 

ללא קשר לפעולות שתחליט הרשות לנקוט, אם בכלל, את הרווחיות החריגה של מטרנה כדאי לבחון בעקבות מהלך שמקדמת הרשות בימים אלה: בחינה מחודשת של מדיניות האכיפה נגד מונופולים שגובים מחירים מופרזים.

 

ב־2014 קבע הממונה על הגבלים עסקיים הקודם פרופ' דיויד גילה, כי מונופול הגובה מחיר מופרז מצרכנים ייחשב כמי שגובה מחיר לא הוגן. לפי גילוי הדעת שפרסם גילה, פער של יותר מ־20% בין עלות הייצור של המוצר למחיר המכירה יחשוף את החברה לבדיקת הרשות. אם הרשות תקבע כי המונופול גבה מחיר מופרז, הוא עלול לספוג קנס של עד 24 מיליון שקל.

 

כעת שוקלת הממונה על הגבלים עסקיים הנוכחית מיכל הלפרין לבטל את המדיניות שקבע גילה, וזאת משום שלטענתה, מאז הושקה המדיניות ברשות בדקו 13 מקרים, אבל לא מצאו אף מקרה שבו הצליחו לקבוע שמונופול גבה מחיר מופרז.

 

איך מגלים מחיר מופרז?

 

כדי לגלות גבייה של מחיר מופרז ישנן כמה שיטות. למשל, זיהוי של פער משמעותי בין מחיר המוצר למחירים של מוצרים מתחרים נוכח עלויות ייצור זהות. הכלכלן הראשי של הרשות ד"ר אסף אילת כינה לאחרונה את הניסיונות האלה לזיהוי מחיר מופרז כ"חסרי תוחלת" בשל קשיים מעשיים, כמו במקרה שבו מונופול מייצר כמה מוצרים, ואז קשה לייחס עלות ספציפית לכל מוצר.

 

הטענה הזאת רלבנטית למקרה של מטרנה, שהיא חברה עם נתח שוק של יותר מ־50% בשוק תחליפי החלב (כלומר, מונופול בפועל), שיש לה מוצר מרכזי אחד שאת הרווחיות שלו ניתן להשוות למוצרים דומים. זה לא אומר שמטרנה גובה מחיר מופרז. אבל זה כן מעיד על כך שניתן לא פעם לדלג מעל אותה משוכה שהרשות טוענת שמקשה עליה לבדוק גביית מחירים מופרזים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x