$
בארץ

החשכ"לית נגד מנכ"ל משרד הבריאות: צריך גוף מתחרה לחברת שראל

שני דו"חות מתחרים על שראל, חברה פרטית הרוכשת תרופות וציוד רפואי לרוב בתיה"ח, הציתו ויכוח חריף: משרד הבריאות מתנגד להקים גוף מתחרה כפי שדורשת החשכ"לית, ורוצה להשאיר את פעילות החברה במסגרת פטור ממכרז

ספי קרופסקי 18:0712.04.16
שני דו"חות ביקורת מתחרים שפורסמו אתמול (ג') על שראל, חברה פרטית הרוכשת תרופות וציוד רפואי בעבור מרבית בתי החולים בישראל, הציפו ויכוח חריף בין משרד החשכ"לית במשרד האוצר וקברניטי משרד הבריאות בנוגע לאופן שבו תחום רכש התרופות והציוד צריך לעבוד בעתיד.

 

אף ששני הדו"חות המלאים – דו"ח פריזט שנכתב לבקשת החש"כלית מיכל עבאדי-בויאנג'ו, ודו"ח בלינקוב שנכתב לבקשת מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב- מצביעים על כשלים דומים בשראל, ובהם - היעדר שקיפות מצד החברה כלפי לקוחותיה והמדינה, תלות בחברה מצד חלקים ניכרים במערכת הבריאות, חשש לניגוד עניינים בפעילותה וצורך בפיקוח ובקרה עליה - השורות התחתונות של שניהם שונות.

 

בעוד דו"ח פריזט מציע למסד אלטרנטיבה ל"שראל" באמצעות גוף מתחרה וכן מציע לאפשר לבתי חולים גדולים לרכוש תרופות בעצמם וגם בעבור בתי חולים קטנים, דו"ח בלינקוב קורא להשאיר את שראל ללא תחרות, אך לבסס מנגנון פיקוח על החברה מצד המדינה והלקוחות.
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב צילום: עמית שעל

 

שראל הוקמה ב-1994 לאחר ביקורת נוקבת שנמתחה על אי־תפקודה של יחידת רכש התרופות שפעלה עד אז במשרד הבריאות. שראל היא חברה פרטית שמוחזקת בידי עמותה אשר הוקמה בידי מנהלי בתי החולים הממשלתיים. מאז 1998 היא פועלת במסגרת פטור ממכרז ששוויו יותר ממיליארד שקל בשנה.

 

ביוני 2014 הקימה החשכ"לית צוות בדיקה בראשות הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים לשעבר ד"ר שלומי פריזט, כדי לבדוק אם שראל מתנהלת ביעילות ואם יש להמשיך ולהעניק לה פטור ממכרז או לשנות את השיטה הקיימת.

 

הפטור ממכרז לשראל המקורי היה עד לפברואר 2016, ובשל זאת עבאדי בויאנג'ו הקימה את הוועדה לפני כן, שתמליץ לה עד תום הפטור מה לעשות עם שראל.

 

במרץ ובפברואר האחרונים ניתנו לחברה פטורים שכאלו שוב, אף שהחשבת הכללית עצמה שלחה בסוף דצמבר האחרון מכתב תקיף למנכ"ל משרד הבריאות ובו טענה כי במצב העניינים הנוכחי, היא לא תהיה מסוגלת להמשיך לאשר את הפטור ממכרז לשראל.

 

משרד הבריאות אמנם היה חבר בצוות הבדיקה שהקימה החשכ"לית בחלק משלבי העבודה, אך הוא מתנגד למסקנותיו, שלפיהן, כאמור, שראל אינה משתפת פעולה עם האוצר, מסרבת למסור לו נתונים על מחירי התרופות שהיא רוכשת ולא מסכימה לפיקוח — ולכן יש ליצור לה תחרות.

 

בניין שראל בנתניה בניין שראל בנתניה צילום: נמרוד גליקמן

 

בניסיון להדוף את טענות החשכ"לית, הזמין בר סימן טוב בדיקה משלו בסוף דצמבר, שאותה ערך הממונה על התקציבים לשעבר רם בלינקוב. בסוף החודש שעבר הגיש בלינקוב את הדו"ח לבר סימן טוב, ובו טען, כאמור, כי אכן שראל מתנגדת למסירת מידע והדבר לא תקין, ובכל זאת יש לתקן את המצב לא על ידי הכנסת תחרות חיצונית (שלטענת בלינקוב תעלה את מחירי התרופות).

 

בשני הדו"חות ובמסמכים המצורפים שהועברו אתמול לתקשורת הוקדשו חלקים נרחבים לניגוח הצד השני. כבר בפתח דו"ח פריזט שהוגש לחשכ"לית, מדגיש כותבו את פרישתו של נציג משרד הבריאות מהצוות. לקראת סופו של הדו"ח מתייחס פריזט באריכות לדו"ח המתחרה וטוען, בין השאר, כי הוא "חלקי ומתעלם בחלק מהמקרים מעובדות מרכזיות ובעלות משקל". כך למשל, טוען פריזט כי בלינקוב שולל בדו"ח שכתב את האפשרות להוציא את שירותי רכש למכרז, כותב כי מדובר בניתוח "חלקי ומוטעה" ומוסיף בהמשך כי הצעתו של בלינקוב לחשוף את מכירי הרכש "לא תהפוך את בתי החולים לגורם מפקח ממשי על יעילות הרכש של שראל".

 

מנגד, מנכ"ל משרד הבריאות צירף לדו"ח בלינקוב מכתב למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד דינה זילבר, ובו הוא כותב כי בשל היעדר השיתוף של משרדו בהכנת דו"ח פריזט, "לצערי, המסקנות העולות מטיוטת הדו"ח שגויות מן היסוד ומנותקות מהבנת ההקשר הכלכלי המורכב בו פועלת מערכת הבריאות". בהמשך מכתבו מציין בר סימן טוב כי מסקנות הועברו לעיונו "בבהילות", יום לפני שנערך דיון בדו"ח בכנסת. "קשה להשתחרר מסימני השאלה העולים, כאשר בוחנים באופן אובייקטיבי את אופן ניתוח המציאות המורכבת, הרגישה ורבת הרבדים של מערכת הבריאות – שלצערי לא השתקפה בתהליך או בתוצאה". במשרד הבריאות אמרו עוד ל"כלכליסט" כי הם חרדים ממצב בו לא יוכלו לתת מענה לציבור החולים בגלל שיבושים באספקה. "אנחנו מכבדים את הניסיונות לשפר, אך כל שיפור צריך להיות מבוסס על כך שבתי החולים ומשרד הבריאות ירגישו בטוחים שלא תהיה בעיה באספקה", אמרו. 

 

משראל לא נמסרה תגובה.

 

החשכ"לית במכתב חריף ליועמ"ש: "לא יכולה לעבוד במצב שבו אני משמשת חותמת גומי"

 

בחודש שעבר שיגרה החשכ"לית מיכל עבאדי־בויאנג'ו מכתב חריף ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, המאשים את משרד הבריאות ואת חברת שראל בחוסר שיתוף פעולה בכל הנוגע לפטור ממכרז שהחברה מקבלת. המכתב נשלח ימים ספורים לאחר שהועברה בקשה נוספת מצד משרד הבריאות להאריך את ההתקשרות עם החברה לתקופה של שלוש שנים ובסכום של 4.3 מיליארד שקל.

 

במכתב מאשימה החשכ"לית את אנשי משרד הבריאות בהתנהלות "חמורה" כהגדרתה, בשליחת הבקשה ברגע האחרון ובהתעלמות מצד אנשיה לדרישות ועדת הפטור, שהיא לדבריה "אינה חותמת גומי", וטוענת בפני היועמ"ש כי היא נמצאת במצב של חוסר ברירה מפני שהיא נאלצת להמשיך לספק אישורי פטור לגוף שאינו מקיים לטענתה את הנחיות הוועדה. בסיכום המכתב טוענת עבאדי־בויאנג'ו כי היא מיצתה את כל דרכי התקשורת ושיתופי הפעולה מול מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, וטוענת כי הוא "מטיל עלי אחריות מנהלית בלתי סבירה של פגיעה בשלומו ובריאותו של הציבור תוך התעלמות מתפקיד על פי דין".

 

"שאלתי כיצד מצהירה הוועדה על תנאים זהים לתנאי ההתקשרות המקורית כאשר למעלה משנה אין הסכם עם החברה והחברה אינה משתפת פעולה עם המדינה, בפרט לעניין מסירת נתונים ומידע", מונה עבאדי־בויאנג'ו את ההערות החריגות שהעבירה למשרד הבריאות במכתב, "שאלתי כיצד מוגשת לוועדה בקשת פטור לתקופה ארוכה, מבלי שנדונו טיוטת ממצאי מסקנות צוות הבדיקה שמיניתי בנושא, בעוד החברה מעכבת את פעילות הצוות ומקשה עליו לסיים את עבודתו".

החשכ"לית כותבת עוד כי "התעלמות מהנחיות ועדת הפטור בהחלטותיה הקודמות, והצגת חלופות להתקשרות עם החברה, לא יכולות להמשיך ולהוות עילה לפטור ממכרז אלא מהוות את היפוכו. התעלמות מהנחיות כאמור, ופניה לוועדת הפטור במקביל לקבלת אישוריה, לא יוכלו להתקבל בבקשות נוספות ועל המשרד להתייחס לכל אחת מבקשות ועדת הפטור בעניין".

 

בהמשך המכתב מפרטת עבאדי־בויאנג'ו באריכות את השתלשלות האירועים, מהרגע שבו הוחלט על הקמת שראל ועד שהמדינה החלה לנהל מגעים עם המדינה כדי להסדיר את תנאיה בשנים הבאות. בתוך כך, היא מציינת כי הקימה את ועדת הבדיקה בראשות ד"ר שלומי פריזט, שמסקנותיה פורסמו אתמול, בזמן שהמשיכה להעניק פטורים ממכרזים לחברה, וזאת, לדבריה, "בזהירות מקסימלית תוך מאמץ עליון שלא לפגוע בשום שלב בפעילות של בתי החולים הממשלתיים ושל משרד הבריאות".

בסיכום מכתבה, מוסיפה החשכ"לית כי "מאז מוניתי לתפקיד, חתמתי על כ־7,000 בקשות פטור ממכרז. נדמה לי, כי אירוע זה, מביא לנקודת קיצון את הבנת תפקידו, סמכותו ואחריותו של החשב הכללי בקשר עם דיני מכרזים". לסיכום מבקשת החשכ"לית את התייחסות היועץ המשפטי לממשלה, "באופן חריג, גם אם תוצאותיה (של הבקשה) יובילו לגידור סמכותו של החשב הכללי באוצר". לדבריה, "דווקא בשל הסמכות הבלעדית הנתונה לחשב הכללי והאחריות הנובעת ממנה, לא יעלה על הדעת כי הדבר ינוצל לרעה בידי מנכ"ל משרד ממשלתי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x