$
בארץ

האוצר לוחץ על משרד הבריאות: מצמצם הפטור ממכרז לחברת שראל

משרד הבריאות ביקש להאריך ל־3 שנים את הפטור לחברה שמספקת ציוד רפואי למערכת הבריאות, למרות ליקויים שנמצאו בפעילותה. החשכ"לית נתנה פטור מוגבל ל־45 יום, תוך שהיא מבקרת את מנכ"ל המשרד כי הוא "פוגע בשוויון ובמינהל תקין"

שאול אמסטרדמסקי 08:2420.03.16

החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו אישרה בשבוע שעבר את המשך הפטור ממכרז לחברת רכש התרופות והציוד הרפואי שראל לעוד 45 יום. זאת תוך שהיא מותחת ביקורת חריפה על התנהלות משרד הבריאות, שביקש להאריך את הפטור לשלוש שנים למרות ליקויים שנמצאו בפעילות החברה.

 

גם בראשית פברואר אישרה החשכ"לית פטור ל־45 יום בלבד, אולם כעת היא העניקה פטור רק לרכישת תרופות וציוד רפואי, אך לא לצורך רכישת חיסונים ושירותים ומוצרים רפואיים אחרים. בכך היא מאותתת למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב — שאותו היא מאשימה באופן אישי כי הוא מוביל "פגיעה בשוויון ובמינהל תקין" — שבכוונתה להוציא את שראל מרכש החיסונים למשרד הבריאות. (היא מעבירה את החיסונים לבתי החולים. קופות החולים רוכשות את החיסונים בעצמן). במשרד טוענים שנתנו את הסכמתם להוציא את שראל מפעילות זו, אך שהדיונים על מודל רכש חלופי לחיסונים טרם סוכם. 

בניין שראל בנתניה בניין שראל בנתניה צילום: נמרוד גליקמן

 

שראל הוקמה ב־1994 לאחר ביקורת נוקבת שנמתחה על אי־תפקודה של יחידת רכש התרופות שפעלה עד אז במשרד הבריאות. החברה היא חברה פרטית שמוחזקת בידי עמותה אשר הוקמה בידי מנהלי בתי החולים הממשלתיים. מאז 1998 היא פועלת במסגרת פטור ממכרז ששוויו יותר ממיליארד שקל בשנה.

 

בשנה שעברה הקימה החשכ"לית צוות בדיקה בראשות הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים לשעבר ד"ר שלומי פריזט, כדי לבדוק אם שראל מתנהלת ביעילות ואם יש להמשיך ולהעניק לה פטור ממכרז או לשנות את השיטה הקיימת.

 

משרד הבריאות אמנם היה חבר בצוות הבדיקה, אך הוא מתנגד למסקנותיו, שלפיהן שראל אינה משתפת פעולה עם האוצר, מסרבת למסור לו נתונים על מחירי התרופות שהיא רוכשת ולא מסכימה לפיקוח — ולכן יש ליצור לה תחרות על ידי מתן אפשרות לבתי החולים הגדולים לרכוש תרופות בעצמם, עבורם ועבור בתי חולים קטנים יותר.

 

בניסיון להדוף את טענות החשכ"לית, הזמין בר סימן טוב בדיקה משלו, שאותה ערך הממונה על התקציבים לשעבר רם בלינקוב. בשבוע שעבר הגיש בלינקוב את הדו"ח לבר סימן טוב, ובו טען כי אכן שראל מתנגדת למסירת מידע והדבר לא תקין, ובכל זאת יש לתקן את המצב לא על ידי הכנסת תחרות חיצונית (שלטענת בלינקוב תעלה את מחירי התרופות) אלא על ידי הגברת הפיקוח על החברה מידי המדינה. משרד הבריאות לא העביר את הדו"ח לאוצר, ורק הגיש בקשה להארכת הפטור בשלוש שנים נוספות.

משראל נמסר: "הדו"ח טרם התקבל בחברה. לכשיועבר, נתייחס בהתאם".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "האחריות לאספקת תרופות וציוד רפואי, לרבות חיסונים, נמצאת במשרד הבריאות. העבודה שהזמינה החשכ"לית נעשתה ללא שיתוף גורמי המקצוע במערכת הבריאות, ובהתאם לכך גובשו המלצות שאינן ניתנות ליישום, ייקרו את עלות הרכש ויובילו לסיכונים. לאור זאת, מונה מר בלינקוב לבחון לעומק את יעילות הרכש ואספקת השירותים בשראל, והוא יגיש דו"ח סופי בימים הקרובים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x