$
משפט

מנדלבליט יכריע אם דומרני יתלונן לגרסטל

ראשי ארגוני פשע מאיימים על פרקליטים בביהמ"ש ב"אותך לגרסטל", ובינתיים היועמ"ש הטרי מבקש זמן ללמוד את נושא נציבות הביקורת

משה גורלי 08:5207.02.16

שלום דומרני, מוטי חסין וזאב רוזנשטיין, מהדמויות הבולטות והמפחידות בפשע המאורגן הם חלק ממגישי התלונות לנציבות הביקורת על הפרקליטות. וגם אהוד אולמרט ונוחי דנקנר. ויש כאלה שהתלונות הוגשו בשמם כמו הרב יאשיהו פינטו ורומן זדורוב. אפילו לאנס הסדרתי בני סלע, שהפך למתלונן סדרתי, יש את הכתובת של גרסטל. טוב או רע? הוויכוח כבר מזמן גלש למלחמת עולם ועתה ישתלב בו גם היועץ המשפטי הנכנס אביחי מנדלבליט.

 

מנדלבליט ביקש זמן לגבש דעה בין החלופות שמתגוששות ביניהן: המתכונת הנוכחית, העוצמתית, בראשות הנציבה הילה גרסטל, או פיצול הנציבות בין ביקורת פרטנית (במתכונת נציב תלונות על שופטים) לביקורת המערכתית שתועבר למשרד המשפטים.

 

השרה איילת שקד מתלבטת ומעכבת את תזכיר הצעת החוק. אולי מנדלבליט יסייע בבחירת הכיוון. בין הצדדים – גרסטל, פרקליט המדינה וארגון הפרקליטים – זורמים נהרות של דם רע. נתק, איבה, הכפשות, מלחמה חסרת פשרות על המתכונת הסופית. הפרקליטים רוצים את הפיצול שיגרום לגרסטל ללכת. גרסטל הבהירה שתלך אם יתקבל המתווה המצומצם. להלן כמה נקודות מרכזיות למיפוי והבנת העימות המדמם הזה.

מימין: וינשטיין ומנדלבליט. שחקן חדש בקרב על נציבות הפרקליטים מימין: וינשטיין ומנדלבליט. שחקן חדש בקרב על נציבות הפרקליטים צילום: עמית שאבי

 

מאבק על לבם של הח"כים

 

הכנסת הפכה לזירת מאבק בין הצדדים. לגרסטל קבוצת תמיכה בולטת, נשית בעיקר, בהובלת ציפי לבני, יעל גרמן ורוויטל סוויד. לבני, כשרת המשפטים לשעבר שחיזקה בתקופתה את הנציבות. גרמן כשרת בריאות לשעבר שהתעמתה עם הפרקליטות בגלל התנכלותה לד"ר חן קוגל וד"ר מאיה פורמן. סוויד, כסניגורית לשעבר, ומייצגת לשכת עורכי הדין, שמכירה מכלי ראשון את הצורך בביקורת אפקטיבית.

 

גם הפרקליטים זוכים לקשב, בעיקר אצל ח"כים שחוששים מהסתבכות בחקירות. בהקשר זה הוזכר שמו של ח"כ מש"ס, שנבהל מהאפשרות להתעמת עם אוכפי החוק. הסיפור מזכיר את שכתב פרופ' דניאל פרידמן בספרו "הארנק והחרב". כשביקש, כשר המשפטים, להעביר החלטה לחקור את התנהלות הפרקליטות והיועץ המשפטי מני מזוז בפרשת העלמת האזנות הסתר בתיק רמון, אמרו לו כמה שרים שהם חוששים להתעמת עם מזוז, שעלול לפתוח בחקירה נגדם.

 

אנשי הפרקליטות אינם מקשה אחת

 

כלפי חוץ נראה שארגון הפרקליטים ובכירי הפרקליטות מיישרים קו במאבק נגד גרסטל. זה נכון לגבי התוצאה, פחות לגבי הדרך. פרקליט המדינה שי ניצן הציב במרכז מאבקו עם גרסטל את הדו"ח שמצא פגמים בלחצים שהופעלו לשינוי תצהירו של ד"ר חן קוגל בעדותו לטובת ד"ר פורמן בבית הדין לעבודה. הסיפור הזה לא מעניין את הפרקליטים. הם מוטרדים הרבה יותר מהאיומים שסופגים חבריהם בשטח. במיוחד מעבריינים וסנגורים שמנופפים ב"אותך לגרסטל" כדי לאיים ולהרתיע. הם כמובן לא יכולים לפתוח חזית נגד ניצן, ודאי שלא עם היועץ המשפטי היוצא, שצידד בו בעניין קוגל, אבל הם חשים כחיילים בשטח שצרותיהם מוחשיות יותר מאלה של המפקדים־המנהלים.

 

בדבר אחד הם אפילו מסכימים עם גרסטל – שזה אבסורד שהיועץ המשפטי פטור מהביקורת. היוזמה להקמת הנציבות נולדה, כזכור, אצל פרידמן וחיים רמון בתגובה למחדלים שנטענו בכלל כלפי היועץ. וינשטיין תמך והקים את הנציבות לאחר שווידא שהוא מחוץ לביקורת. גרסטל נתפסת בעיני פרקליטי השטח כמשתפת פעולה עם ההרתעה והשיתוק שהתלונות נגדם מבקשות להשיג. הם לא סומכים על יכולות הסינון והטיפול שלה. הם חרדים מהמוטיבציה שלה לאתר מיוזמתה פגמים ולא להסתפק באלה שנשלחו אליה. "בסוף ניאלץ להתרכז בהגנה על עצמנו במקום על הציבור", הם טוענים.

 

גרסטל. מלחמה חסרת פשרות על חוק הנציבות גרסטל. מלחמה חסרת פשרות על חוק הנציבות צילום: עמית שעל

 

הוויכוח על המלצות דו"ח גולדברג

 

השופט בדימוס אליעזר גולדברג התפלא לשמוע שיש בכלל ויכוח על פרשנות הדו"ח שלו. הוא חד־משמעי ונחרץ בעניין הזה, מתפלא ומצר על העיכוב בהחלטה. בעניין זה הפרקליטים צודקים. גולדברג מצדד בפיצול. ניסיון הנציבות להיאחז ב"רוח הדו"ח" באמצעי הזהירות שהיא נוקטת בביקורת, שמחמירים אפילו מאלו של גולדברג אינו משנה את העובדה שגולדברג שלל אפשרות של ביקורת פרטנית ומערכתית תחת אותה קורת גג.

 

שקד נקרעת בין גולדברג לגרסטל. בין מחויבותה לדו"ח שחיבר אוטוריטה מובילה, שהיה גם שופט בעליון, גם מבקר מדינה וגם נציב תלונות על השופטים, לבין נציבה דומיננטית כגרסטל, שמציפה בחריצות ותוך תחושת שליחות, פגמים ותקלות בעבודת הפרקליטות. גם את דו"ח גולדברג כינתה גרסטל בישיבה משותפת של הוועדה לביקורת המדינה וועדת חוקה כ"תקלה מסוימת נפלה תחת ידיו של גולדברג שקבע מצד אחד שצריך לאפשר תלונות פרטניות, ומצד שני חשב שצריך לנתק את הביקורת המערכתית מתוך כך".

 

ומה יחליט בנושא מנדלבליט?

 

עדיין אין לדעת. מתאים לו למצוא דרך ביניים שתפשר ותפשיר את הקטבים. פשרה תציל גם את שקד מפני הדימוי של כניעה – לפרקליטים או לגרסטל – במידה שתבחר באחת החלופות. האם תיתכן בכלל פשרה? רק כזו שתפיג כליל את חששות הפרקליטים מהטיפול בתלונותיהם. הפרקליטים עברו כברת דרך. בתחילה התנגדו לחקיקה ובהמשך התנגדו לביקורת פרטנית. עכשיו הם מקבלים את שניהם. שקד ומנדלבליט יוכלו להשאיר את גרסטל על כנה, רק אם יצליחו להפיג את חששותיהם של הפרקליטים מפני הפגיעה בשמם ובזכויותיהם. ובעיקר מפני גרסטל, שמשבר האמון שלהם כלפיה בה מצוי כרגע בשיאו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x