$
בארץ

חברת החשמל טוענת שהיא כבר לא מונופול

החברה פנתה לרשות ההגבלים בבקשה שתכריז כי היא אינה מונופול בפלח השוק של הלקוחות הכבדים, שבו לטענתה הנתח שלה הוא פחות מ־50%. זאת כדי להתמודד עם התחרות מצד תחנות הכוח הפרטיות

ליאור גוטמן 07:0215.12.15

חברת החשמל פנתה לאחרונה לממלא המקום של הממונה על הגבלים עסקיים עו"ד אורי שוורץ, וביקשה ממנו להכריז שהיא אינה משמשת עוד כמונופול במגזר הלקוחות הכבדים שצורכים חשמל במתח גבוה. מדובר בחברות ומפעלים גדולים כמו אסם, שטראוס, בזן ומשרד הביטחון, שמהווים את מקור ההכנסות העיקרי ממכירת חשמל במשק החשמל בישראל.

 

בעקבות פניית חברת החשמל ידון הממונה על הגבלים בבקשה, וזאת חודשים ספורים לפני תחילת השיחות הרשמיות על רפורמה ארגונית בחברה. מרשות ההגבלים נמסר כי בקשתה של חברת החשמל התקבלה והיא נבדקת.

נתח השוק מצטמצם בעקביות מאז 2013

 

חברת החשמל פנתה לרשות על רקע הצמצום בנתח השוק שלה ל־79%, שנגרם כתוצאה משינויים במשק החשמל שהתרחשו מאז 2013. עד למועד זה סיפקה חברת החשמל כ־95% מהביקוש הארצי, כשרק תחנות כוח סולאריות או תחנות כוח פרטיות וקטנות יחסית (בהספק של עד 100 מגה־ואט) התחרו בה.

 

ביולי 2013 חוברה תחנת הכוח הפרטית OPC, שמפיקה כ־466 מגה־ואט, לרשת החשמל הארצית. OPC מכרה את החשמל במחיר נמוך בכ־6%–9% מתעריף החשמל הרשמי, מה שהפך אותה לאטרקטיבית ללקוחות גדולים כמו בזן ואינטל שעזבו את חברת החשמל והפכו ללקוחותיה.

 

 צילום: אלעד גרשגורן

 

במאי 2014 חוברה תחנת כוח פרטית גדולה שנייה לרשת החשמל הארצית — דוראד, שמפיקה כ־860 מגה־ואט. תחנת הכוח הזו גזלה מחברת החשמל לקוחות גדולים כמו בנק לאומי ובנק הפועלים, ומפעלים גדולים כמו שטראוס ואסם ואף משרד הביטחון.

 

בשנה האחרונה חוברה התחנה הפרטית הגדולה במשק — דליה אנרגיות, שמפיקה כ־910 מגה־ואט — שהפכה את נטישת הלקוחות של חברת החשמל מטפטוף לשיטפון.

לפי דו"חות חברת החשמל לרבעון השלישי של 2015 (יולי־ספטמבר) הצטמצם נתח השוק של החברה לכ־79%, בעוד תחנות הכוח הפרטיות אוחזות בנתח שוק של 21%.

לטענת החברה, אם מסתכלים על פלח השוק של הלקוחות הכבדים, חלקה של החברה בו עומד על פחות מ־50%. לכן הוגשה הבקשה לרשות ההגבלים. אם הבקשה תאושר, יוסרו מעל החברה מיני מגבלות שמוטלות עליה כיום מתוקף היותה מונופול, כך שהיא לא תהיה מחויבת לתעריף החשמל בפלח השוק הזה. היא תוכל להציע הנחה במחירי החשמל שהיא מוכרת להם וכך להתחרות בתחנות הכוח הפרטיות.

 

בחברת החשמל אישרו את הדברים ומסרו בתגובה כי "מאחר שיותר מ־50% מלקוחות המתח העליון והגבוה עברו לספקי חשמל פרטיים, ובשל תמורות שונות שחלו בשוק החשמל, סבורה חברת החשמל כי הגדרת שוק החשמל, שעליה נסמכה הכרזתה של החברה כמונופולין, אינה תקפה עוד. בהסתמך על חוות דעת כלכלית, הגישה החברה בקשה לרשות ההגבלים העסקיים בנושא".

 

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל צילום: עמית שעל

 

חברת החשמל: הרגולציה נגדנו

 

במקביל לבקשה שהוגשה לרשות, חברת החשמל מדווחת על שורה של מכות רגולטוריות שניחתו עליה ביממה האחרונה — כאלו שעלולות להשפיע לרעה על התנהלותה הכספית בשנים הקרובות.

 

המכה הראשונה קשורה לעלות הקמת מערכת הפילטרים בתחנות הכוח הפחמיות, שאמורה לצמצם בעד 90% את פליטת המזהמים בתחנות הכוח. מהודעת החברה לבורסה אתמול עולה כי רשות החשמל החליטה להכיר חלקית בעלויות התקנת הפילטרים בתחנות הכוח הפחמיות שלה בחדרה ובאשקלון. עלות הפרויקט, שנגרר כבר חמש שנים, היא 6.3 מיליארד שקל. רשות החשמל החליטה להכיר — כלומר לממן — ב־5.5 מיליארד שקל מתוך הסכום הזה. את הפער חברת החשמל תיאלץ לספוג. הרשות החליטה לא להכיר בפער בשל מה שהיא מגדירה כחריגה שאינה מוסברת. בדיווח לבורסה נכתב כי "החברה מעריכה כי להכרה חלקית בעלויות תהיה השפעה שלילית על תוצאות החברה".

נוסף לכך, לפי רשות החשמל, מרגע הפעלת הפילטרים יירשם עליהם פחת של 25 שנה. כלומר תחנות הכוח יוכלו לעבוד עוד 25 שנה, וכך תחנה שהיתה אמורה לפעול רק כ־30 שנה תעבוד כ־55 שנה, על כל ההוצאות הכרוכות בכך.

 

אילו חברת החשמל היתה מחשבת את הפחת על הפילטרים מיום הקמת התחנה, היא היתה צריכה לרשום גידול בסעיף הרכוש הקבוע שלה — מה שהיה גורר עלייה בתעריף החשמל. כדי למנוע זאת, רשות החשמל מנחה את החברה לרשום את הפחת מיום הפעלת הפילטר, מה שלדברי החברה צפוי להשפיע באופן "שלילי על תזרים המזומנים של החברה עד 2025". לחברה אין אומדן מדויק של הנזק שייגרם לה, אולם בהתחשב בכך שעלות הפרויקט היא 6.3 מיליארד שקל, ההשפעה על מאזן החברה עשויה להיות כבדה.

 

הצרכנים עלולים לשלם את המחיר

 

מכה רגולטורית נוספת שנחתה על חברת החשמל, ועלולה להקפיץ את מחיר החשמל, היא הדרישה של המשרד להגנת הסביבה להפחית את השימוש בפחם ב־10% לטובת שימוש בגז טבעי — מהלך שיגדיל את העלויות שלה בכ־80 מיליון שקל בשנה. לפי ההערכות במשק, סכום זה עלול לגרור עלייה של כחצי אחוז בתעריף החשמל בכל שנת עבודה במונחי מחירי הדלקים של 2015. משרד האנרגיה כבר פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו כדי שיבטל את הדרישה הזו. מכה רגולטורית שלישית היא החלטת רשות החשמל להפריט את מגזר החלוקה. לדברי חברת החשמל, היא קיבלה הודעה כי רשות החשמל התירה לקיבוצים ומחלקי חשמל היסטוריים אחרים שקיבלו רישיון חלוקה עוד בקום המדינה להמשיך בפעילותם כרגיל, בכפוף לאישורו של שר האנרגיה יובל שטייניץ.

 

משמעות המהלך היא שמגזר חלוקת החשמל עובר אט־אט לידיים פרטיות, משום שכעת יוכל כל מי שיקבל רישיון לחלוקת חשמל לפני עשרות שנים להתחיל ולעשות זאת בפועל. כלומר, כל קיבוץ או מושב שיש בידיו רישיון יוכל לחבר בתים ועסקים לרשת החשמל במקום חברת החשמל עצמה.

 

בחברת החשמל קיבלו את הבשורה בתדהמה, ובדיווח לבורסה צוין כי החברה כבר עתרה לבג"ץ נגד רשות החשמל והמחלקים ההיסטוריים שער הנגב ותפוגן. זאת במטרה למנוע את המהלך, מכיוון שהוא מפריט את משק החשמל בפועל עוד בטרם בוצעה רפורמה במשק החשמל ובחברה עצמה.

 

בדיווח נכתב כי "במסגרת העתירה ביקשה החברה מבית המשפט, בין היתר, כי יורה לרשות החשמל לחדול מכל פעילות, הנחיה, החלטה, דרישה או הבהרה בנוגע להפרטת משק החשמל וחלוקת החשמל בישראל, לרבות בקשר לקביעת תעריפים מופחתים לגורמים העוסקים בחלוקת או אספקת חשמל, ו/ או למתן היתרים ו/ או רישיונות לחלוקת או אספקת חשמל, בטרם השלמתם של רפורמה ושינוי מבני במשק החשמל".

בג"ץ ידון בעתירה ב־20 בינואר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x