$
בארץ

פרסום ראשון

ניסנקורן לכחלון: נשבית את המשק אם לא תמנע את הפגיעה בפנסיה ובביטוחים הסיעודיים

יו"ר ההסתדרות דורש משר האוצר לבטל את הקיצוץ הצפוי בפנסיה של הקרנות החדשות וכן לדחות את הרפורמה בביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים שתותיר עשרות אלפי מבוגרים עם כיסוי חלקי במחירים גבוהים

שאול אמסטרדמסקי 12:1823.11.15
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן שלח שני מכתבים תקיפים לשר האוצר משה כחלון, השוהה בחו"ל, ובהם אולטימטום מרומז על כך שאם השר כחלון לא יפעל, ההסתדרות תצא למאבק ציבורי. שני הנושאים הם הפגיעה הצפויה בחוסכים של קרנות הפנסיה החדשות שצפויים לפרוש בקרוב לפנסיה והשינוי הצפוי בביטוחים הסיעודיים למבוטחים מבוגרים.

 

בנושא הפנסיה, מדובר קיצוץ הצפוי בפנסיה של המבוגרים שייצאו בתקופה הקרובה לפנסיה בקרנות הפנסיה החדשות. כפי שנכתב ב"כלכליסט" בשבועות האחרונים, מדובר בקיצוץ צפוי של 40% ויותר בבסיס הפנסיה החודשית לאורך כל תקופת הפנסיה, שנובע מהפער בין הריבית שנמצאת בנוסחת חישוב הפנסיה לבין הריבית הנמוכה ששוררת בעולם בפועל. הקיצוץ ייווצר כתוצאה משינוי שמתכנן להוציא לפועל אגף שוק ההון במשרד האוצר.

ניסנקורן כותב לכחלון כי "ההסתדרות מתנגדת בכל תוקף לשינוי המתוכנן. השינוי צפוי לגרום לפגיעה קשה בציבור העובדים המבוטחים בקרנות הפנסיה החדשות תוך הפחתת הפנסיה של עובדים אלו באופן משמעותי לאחר פרישתם לפנסיה, ויצירת תנודתיות וחוסר יציבות בפנסיה אותה חסכו במשך עשרות שנים".

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: עומר מסינגר

 

עוד כותב ניסנקורן כי "השינוי המתוכנן חותר תחת תכליתה הבסיסית של הפנסיה - לשמור על רמת החיים של עובד לאחר פרישתו, ומביא לכך שעובד יפרוש לפנסיה עם גמלה במתווה הולך ופוחת (עד כדי הפחתה של יותר מ-40%). מדובר בשינוי בלתי נתפס כאשר דווקא ככל שהאדם מזדקן וצרכיו הרפואיים והאחרים גדלים הוא נותר עם פחות ופחות אמצעי קיום".

 

ניסנקורן מציין במכתב כי השינוי המתוכנן יביא "את מנהלי ההשקעות להגדיל סיכונים בהשקעת כספי הגמלאים וזאת בניגוד לכל היגיון. לקיחת סיכונים זו תהיה הרת אסון ולא תהיה לה תקנה בדיעבד". ניסנקורן דורש כי הממונה על שוק ההון תחזור בה מכוונתה וכי משרד האוצר ימציא פתרון אחר לבעיה.

 

 

בסוף המכתב ניסנקורן שם את האיום על השולחן: "היה ולא תיענו לדרישתנו ללא דיחוי, ההסתדרות שומרת על זכותה לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותה לשמירת זכויות העובדים והגמלאים, לרבות באמצעות הכרזת סכסוך עבודה במשק".

 

במכתב השני ששלח ניסנקורן לכחלון במקביל הוא מעלה דרישה דומה, רק לגבי הביטוחים הסיעודיים. הבעיה שניסנקורן העלה במכתב זה היא ההחלטה של הממונה על שוק ההון, שהיא אחראית גם על שוק הביטוח, להפסיק את ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים ולאפשר למבוטחים המבוגרים, מגיל 55 ומעלה, להצטרף לביטוחים הסיעודיים שמשווקות קופות החולים, אולם בתנאים פחות טובים ובמחיר גבוה יותר מיתר המבוטחים בקופות.

 

לפי ניסנקורן, "הרפורמה המתוכננת תאפשר רכישת ביטוח סיעודי בעל כיסוי סביר לצעירים בלבד או עשירים בלבד, ותותיר באחת, ללא כיסוי, את אוכלוסיית העובדים המבוטחים בביטוחים במסגרת יחסי העבודה כמו גם חיסול הביטוח הקולקטיבי".

 

דרישתו בתחום זה היא כי הרפורמה של הממונה על הביטוח, שאמורה להיכנס לתוקף באמצע 2016, תדחה בשנה נוספת - לאחר כמה וכמה דחיות מאז 20111 - עד שיימצא פתרון מוסכם, לרבות מול ההסתדרות.

 

בשלב זה לא ברור עד הסוף האם להסתדרות יש בכלל יכולת משפטית להשבית את המשק בשני עניינים אלה, שכן לא מדובר כאן בפגיעה בעובדים ספציפיים שההסתדרות מייצגת אלא בצעדים רחבים יותר שנמצאים בתחום קבלת ההחלטות הבלעדי של משרד האוצר.

 

עם זאת, בשנים האחרונות ההסתדרות פעלה גם בנושאים שנחשבו לעמומים מבחינת היכולת המשפטית שלהם, למשל ב-2011 סביב סוגית העסקת עובדי הקבלן במגזר הציבורי. במבחן התוצאה, בתי הדין לעבודה דווקא התירו להתסדרות להשבית את המשק למשך מספר ימים, עד ששר האוצר דאז יובל שטייניץ הכריע כי עדיף לו לא להסתבך מול ההסתדרות במאבק ממושך בעניין. עם זאת בתי הדין הגבילו את ההסתדרות בכך שלא יכלה להשבית לצורך העניין שירותים חיוניים דוגמת שדות התעופה, חברת החשמל וכיוצא באלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x