$
בארץ

משרד האוצר: בין השנים 2012-2004 נרשמה עלייה של 36% במחירי המזון

זאת בהשוואה למדד המחירים לצרכן שעלה באותה תקופה ב-21%. עוד עולה כי רווחי היבואנים הגדולים זינקו בתוך עשור ב-230% והגיעו לסך של כחצי מיליארד שקל

עמרי מילמן 13:4618.10.15
בין השנים 2010-2005 חל גידול חד ברווחיות וברווחי חברות המזון. חרף ירידה ברווחיות החברות בשנים 2012-2011, עדיין גבוה משמעותית שיעור הרווחיות בשנים אלו בהשוואה למחצית הראשונה של העשור הקודם. עוד נמצא כי הגידול החד ברווחיות החברות חל במקביל לעלייה משמעותית ברמת הריכוזיות בענף יצרני המזון. יחד עם הגידול ברווחיות בין השנים 2004-2012 נרשמה עלייה של 36% במחירי המזון זאת בהשוואה למדד המחירים לצרכן שעלה באותה התקופה ב-21% . ההסבר לכך לפי האוצר, אינו בהתייקרות גורמי הייצור, מה שמסביר את העלייה ברווחיות החברות.

 

בסקירה של אגף הכלכלן הראשי כותב משרד האוצר כי אחד האמצעים להגברת התחרותיות בענף המזון הוא חשיפת המשק ליבוא. יבוא המזון לישראל, כאחוז מהתמ"ג, עמד בשנת 2012 על 1.7%, בשליש התחתון של התפלגות פרמטר זה בין מדינות ה- OECD.

 

תור בסופרמרקט תור בסופרמרקט צילום: תומריקו

 

ניתוח האוצר מעלה כי ליבואני המזון רווחיות גבוהה ואף חריגה, בעיקר של הגדולים שבהם. בדומה לממצאים בקרב יצרני המזון, שם נרשם גידול חד ברווחיות החל מהמחצית השנייה של העשור הקודם.

 

אחד הממצאים שמציין הכלכלן הראשי הוא כי השוואת התפתחות הרווחיות של עשרת היבואנים הגדולים לזה של כלל היבואנים עולה כי בעוד בקרב כלל היבואנים הגיעה הרווחיות לשיאה בשנת 2008, ומאז נעה סביב שיעור שבין 7.5%-7.0%, בקרב היבואנים הגדולים נרשם גידול מחודש, בשיעור חד בשיעור הרווחיות בשנים 2013-2012. (אחרי ירידה בשנתיים לפני כן, בעקבות המחאה החברתית). סך הרווח המצרפי של עשרת היבואנים הגדולים הגיע בשנת 2013 לסך של כחצי מיליארד שקל גידול ריאלי של 230% בהשוואה לשנת 2005.

 

סך העובדים המועסקים אצל יבואני המזון עמד בשנת 2013 על כ-20 אלף עובדים, כאשר שכרם החודשי הממוצע עמד על 9.2 אלף שקל ברוטו לחודש. בין השנים 2013-2003 עלה שכרם בשיעור ריאלי ממוצע של 6% בלבד, נמוך משיעור עליית השכר הריאלי הממוצע במשק באותה תקופה- 7.6%, זאת כאשר רווחי כלל יבואני המזון הכפילו את עצמם, במונחים ריאליים, באותה תקופה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x