$
בארץ

עומק ההטבה: מפעלים בפריפריה רחוקה ישלמו 6% מס בלבד

משרדי הכלכלה והאוצר סיכמו על שינוי החוק לעידוד השקעות הון כך שמפעלים בפריפריה הרחוקה, כקריית שמונה או ערד, ישלמו מס חברות הנמוך מ־9% הנהוג כיום. המתווה, חלק מהתוכנית המתגבשת לעידוד הצמיחה, לא מקובל על התעשיינים שטוענים: "התחרות היא לא בין יקנעם לקריית שמונה, אלא בין ישראל למדינות אחרות"

הדס גליקו 06:5203.09.15

משרד הכלכלה ומשרד האוצר סיכמו על שינויים עקרוניים בחוק לעידוד השקעות הון, כחלק מהתוכנית לעידוד הצמיחה בפריפריה (בנגב ובגליל) שתפסה תאוצה על רקע נתוני היצוא והצמיחה החלשים של המשק.

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי בתוכנית שמוביל משרד הכלכלה ישונו מדרגות המס בחוק שנועד לעודד חברות גדולות, בדגש על חברות יצואניות. התוכנית החדשה תיתן הטבות מס לחברות חדשות שיבחרו להתקדם ב"פריפריה הרחוקה", או לחברות קיימות שיעתיקו לשם את פעילותן.

 

על פי התוכנית, מפעלים מייצאים חדשים בפריפריה הרחוקה כמו קריית שמונה או ערד, ייהנו ממס חברות מופחת בשיעור של 6%-7%. כיום משלמות חברות בפריפריה מס חברות של 9% ללא הבחנה. על פי גורמים במשרד הכלכלה, המשרד הולך למתווה בו יורידו בפריפריה הרחוקה יותר את המס למפעלים חדשים מייצאים לעומת העלאת מס למפעלים מייצאים חדשים בפריפריה הקרובה. שיעורי המס של חברות במרכז הארץ שעומדים היום על 16%, אם הן עומדות בתנאי הסף של הכניסה לחוק לעידוד השקעות הון, לא ישתנה. כדי להוציא את התוכנית לפועל דרוש לשנות את החוק.

 

במסגרת סבב השיחות עם התאחדות התעשיינים שמתקיים בשבוע האחרון על רקע ירידה של 12.5% בייצוא שנרשמה ברבעון השני, בצד קצב צמיחה נמוך של 0.3% באותה התקופה, העלתה ההתאחדות דרישה לשינוי אגרסיבי יותר במדרגות המס. בהתאחדות דרשו ששיעורי המס יעמדו על 6% בלבד בפריפריה כולה ו־12% במרכז. במשרדי הכלכלה והאוצר מעריכים שמשמעות הדרישה היא אובדן הכנסות ממסים של כ־4 מיליארד שקל ולכן דוחים כרגע את הדרישה, אולם מוכנים להקל על מפעלים שיעברו לפריפריה הרחוקה.

 

בשבועות הקרובים הצדדים ידונו בקריטריונים שיגדירו מה היא פריפריה רחוקה. בינתיים מסכימים המשרדים על העקרון של שתי רמות מיסוי.

 

בדברים שאמר שלשום שר הכלכלה אריה דרעי בוועידה הלאומית הכלכלית של "כלכליסט" הוא רמז על התוכנית החדשה ואמר כי "כיום החוק לעידוד השקעות הון לא מספיק אטרקטיבי לפריפריה הרחוקה". דרעי ציין בנאומו כי בכוונת המשרד להגיש הצעה עם משרד האוצר לפיה "לפי עומק הפריפריה כך יהיה גם עומק המענקים והטבות המס".

 

חוק מרובה תהפוכות

 

החוק לעידוד השקעות הון שונה מספר פעמים בשנים האחרונות. ב־2010 הוביל מנכ"ל משרד האוצר דאז חיים שני שינוי עמוק בתפיסת החוק והגדיר שיעורי מס חדשים למרכז ולפריפריה. הוא קבע שחברות במרכז ישלמו מס חברות של 12% ובפריפריה 6%.

 

לאחר כניסתו של יאיר לפיד למשרד האוצר, על רקע ביקורת על הטבות המס הניתנות למפעלי תעשייה גדולים, החליט לפיד להעלות את שיעורי המס וקבע כי חברות במרכז ישלמו 16% ובפריפריה 9%. בסוף תקופתו של לפיד, בחנה מנכ"לית המשרד דאז יעל אנדורן את החוק שוב והמליצה על עריכת מספר שינויים כמו הפחתת שיעור המס על דיבידנד, יצירת מסלול מיוחד לחברות עם מחזור מכירות קטן והטבות מס לחברות שיעבירו קניין רוחני לישראל.

 

יחד עם זאת, המלצה אחת של הוועדה היתה שנויה במחלוקת וזכתה להתנגדות מצד משרד הכלכלה שבסופו קבר את המלצותיה שלא התגלגלו לחוק ההסדרים. ההמלצה השנויה במחלוקת נגעה להגבלת הטבות המס כך שחברות שיעברו הטבה מסוימת יידרשו לעמוד בתנאים מצטברים נוספים על תנאי החוק הקיימים היום, למשל בתחומים של העסקת עובדים, על מנת שיוכלו להמשיך וליהנות מההטבה.

 

בעד ההורדה, נגד ההעלאה

 

מרגע שהיה ברור שההמלצות לא יתגבשו לחקיקה בקרוב, וכחלק מהניסיון לעודד צמיחה, החל סבב השיחות הנוכחי על הקריטריונים של החוק. תוצאותיו בינתיים לא מקובלות על התעשיינים

שמתכננים להמשיך להילחם. התאחדות התעשיינים מסרה בתגובה לדברים: "התחרות היא לא בין יוקנעם לקריית שמונה, אלא בין ישראל למדינות אחרות. אנחנו לא מתנגדים להורדת המס בפריפריה המרוחקת, אבל אנחנו מתנגדים להעלאת המס בפריפריה הקרובה".

 

גורמים באוצר הסבירו מנגד את הרציונל ברפורמה החדשה, לפיו מפעל שנסגר בפריפריה יוצר בעיות רוחב מכיוון שסיכויי העובדים למצוא מקום עבודה חלופי נמוכים יותר ביחס למפעל שפועל בפאתי מטרופולין במרכז. לדבריהם, בשנים האחרונות המדינה מצאה את עצמה מסייעת מספר פעמים במענקים ובהקלות למפעלים שהכדאיות הכלכלית של המשך פעילותם מוטלת בספק.

 

עם זאת ציינו באוצר כי לאור נתוני המקרו האחרונים שפורסמו, נבחנת תפיסה בהקשר רחב יותר להחזרת התעשייה לפסים אופטימיים של צמיחה.

 

קרית שמונה (ארכיון) קרית שמונה (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x