$
בארץ

בנק ישראל: חשיפת המערכת הפיננסית לשוק הדיור עדיין מהווה סיכון משמעותי

בדו"ח החצי שנתי של בנק ישראל על יציבותה של המערכת הפיננסית המקומית, נאמר כי סיכון נוסף ליציבות המערכת הפיננסית מגיע מכיוונה של הריבית הנמוכה. סיכון שלישי, נובע מהחשיפה שלה לתמחור חסר של הסיכונים בשוק האג"ח הקונצרניות, שנובע בין היתר מסביבת הריביות הנמוכה בארץ ובעולם

אמנון אטד 11:3428.07.15

המערכת הפיננסית המקומית המשיכה להפגין יציבות בחודשים האחרונים, על רקע מדיניות הריבית הנמוכה שמפעילים הבנקים המרכזיים בארץ ובעולם. עם זאת, המערכת הפיננסית המקומית חשופה לשלושה סיכונים מהותיים, בראשם שוק הדיור. כך נאמר בדו"ח החצי שנתי השלישי של בנק ישראל המתפרסם היום (ג') על יציבותה של המערכת הפיננסית המקומית.

 

 

בדו"ח, מנתחים מחבריו את האירועים שהתרחשו עד סוף חודש יוני השנה, והם שבים ומפרטים בו את הסיכונים המרכזיים הנשקפים לדעתם ליציבותה של המערכת הפיננסית.

 

הסיכון הראשון כאמור לדברי בנק ישראל, הוא החשיפה של המערכת הפיננסית לשוק הדיור, שלהערכתו מהווה עדיין סיכון משמעותי. זאת משום שהבנקים ממשיכים להיות חשופים לענף הבינוי והנדל"ן, כמו גם למשכנתאות בהיקפים ניכרים. זעזוע אפשרי שיוביל לעליית הריבית, או לפגיעה בהכנסות הלווים, עלול לכן להוביל לפגיעה בבנקים החשופים ללווים אלו. עם זאת מציינים מחברי הדו"ח, כי הצעדים שבהם נקט המפקח על הבנקים בשנים האחרונות, כמו הגבלות על שיעורי המימון ביחס לשווי הדירה או שיעורי ההחזר החודשיים על המשכנתא ביחס להכנסה, הביאו לירידת הסיכונים על משכנתאות חדשות שנלקחות.

  

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאול גולן

 

סיכון נוסף ליציבות המערכת הפיננסית מגיע, לדברי מחברי הדו"ח, מכיוונה של הריבית הנמוכה, שננקטה בארץ ובעולם על רקע המשבר הכלכלי הגלובלי. הריבית הנמוכה הובילה לעלייה חדה במחירי הנכסים, והסיכון הגלום בהתפתחות זו מגיע הסיכון משני כיוונים: ריבית נמוכה לאורך זמן מגדילה את השווי הנוכחי של ההתחייבויות של חלק מהמוסדות הפיננסיים, כמו למשל חברות הביטוח, ועלולה לכן לפגוע ברווחיות שלהם. מצד שני, עליית הריבית עלולה לגרום זעזועים בשווקים ולתגובת יתר של מחירי הנכסים, עם כל ההשלכות שיהיו לכך על תיק הנכסים של הציבור ועל המוסדות הפיננסיים.

 

הסיכון השלישי ליציבות המערכת הפיננסית המקומית, נובע מהחשיפה שלה לתמחור חסר של הסיכונים בשוק האג"ח הקונצרניות, שנובע בין היתר מסביבת הריביות הנמוכה בארץ ובעולם. לדברי מחברי הדו"ח, עדויות לתמחור חסר זה ניתן למצוא בעובדה שפערי תמחור הסיכונים באג"ח הקונצרניות בין ישראל לבין ארה"ב נמוכים מאד, וכן בהיקפים החריגים של חברות זרות, בעיקר חברות נדל"ן, שבוחרות להנפיק אגרות חוב בישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x