$
בארץ

פיץ' אישררה את דירוג ישראל ברמה A למרות יחס חוב תוצר גבוה יחסית

תחזית הדירוג - יציבה; לפי ההודעה, החוב הממשלתי ביחס לתוצר עמד על 67.1% בתום 2014 ובמגמת ירידה, אך עדיין גבוה יחסית לנתון החציוני של מדינות הייחוס

עמרי מילמן 23:1508.05.15

חברת הדירוג פיץ' אישררה היום (ו') את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה A עם תחזית יציבה. להערכתה, 2015 תסתיים עם צמיחה של 3.4%, האינפלציה תחזור לטווח היעד של 1%-3%, אך יחס החוב מהתוצר ממשיך להיות גבוה ביחס למדינות הייחוס. המציאות הגיאו-פוליטית ממשיכה להיות נקודת התורפה של המשק הישראלי.

 

 

 

החברה פירטה כי גירעון הממשלה הצטמצם לרמה של 2.8% בשנת 2014, הנתון הנמוך ביותר מאז 2008 ופחות מהתחזית הרשמית שעמדה על 3.2% מהתוצר בתום הרבעון השלישי של השנה.

 

 צילום: לע"מ

 

רמת הגירעון הנמוכה, מסבירים בפיץ' משקפת תת ביצוע של הוצאות יחד עם קפיצה בהכנסות ברבעון האחרון של 2014. היעדר התקציב, והאפשרות כי לא יאושר תקציב גם עד הרבעון האחרון של 2015 מאפשרים צמצום נוסף של הגרעון.

 

באוצר מציינים כי דירוג האשראי משקף את "מאזן החשבונות החיצוניים החזקים של ישראל, מוסדותיה האיתנים, ביצועים מקרו-כלכליים טובים וגמישות מימונית גבוהה, לעומת יחס חוב לתוצר גבוה יחסית למדינות הייחוס וסיכונים גיאו-פוליטיים".

 

בנוגע לחוב הממשלתי ביחס לתוצר שעומד על 67.1% בסוף 2014 אמרה החברה כי יחס החוב לתוצר נמצא במגמת ירידה אך עדיין גבוה באופן יחסי לנתון החציוני של מדינות הייחוס שעומד על 46.8% מהתוצר. וכי ירידה נוספת של החוב צפויה במהלך התקופה החזויה.

 

התאוששות בצמיחה ברבעון האחרון של 2014

על הצמיחה של המשק אמרה חברת הדירוג כי היא חזקה יותר ותנודתית פחות בהשוואה למדינות הייחוס של ישראל, למרות העימותים והמציאות הגיאו-פוליטית. צמיחת התמ"ג הריאלית הצביעה על התאוששות ברבעון האחרון של 2014 ועמדה על 6.8% מהתמ"ג בקצב שנתי, לאחר ש"צוק איתן" הוריד את הצמיחה לרמה של 0.2% מהתמ"ג ברבעון השלישי של 2014.

 

בנוגע לתחזית הצמיחה מעריכים בפיץ' כי היחלשות השקל, המדיניות המוניטרית המרחיבה, השקעות גבוהות, כלכלה גלובלית חזקה והתאוששות מ"צוק איתן" צפויים לתמוך בצמיחה של 3.4% בשנת 2015. בחברת הדירוג מעריכים כי האינפלציה, שהיום שלילית, תשוב עד לסוף 2015 לטווח היעד של בנק ישראל שהוגדר ברמה של 1%-3% בשל הפיחות במטבע והעלייה בפעילות הכלכלית.

 

הפקת הגז אמורה להבטיח עודף מתמשך בחשבון השוטף, שלפי תחזית חברת הדירוג יעמוד בשנים 2016-2015 על ממוצע של כ-3% מהתמ"ג. החברה מעריכה כי הון רב ימשיך לזרום לישראל באמצעות השקעות זרות ישירות (FDI) כך שעתודות ההון הזר של המדינה יתחזקו כמו גם מעמדה של ישראל כמלווה נטו מול העולם. נתון זה יעמוד לפי הערכת פיץ' על כ-33.1% מהתמ"ג בסוף 2014, בהשוואה לנתון החציוני של מדינות הייחוס של ישראל העומד על 14.2% מהתמ"ג (עבור מדינות בדירוג 'A').

 

כבכל סקירה ודירוג גם הפעם מצוינים הסיכונים הגיאופוליטיים כמכבידים על דירוג האשראי של ישראל. חברת הדירוג צופה התקדמות מועטה בתהליך השלום תחת הממשלה החדשה, כאשר הצטרפותה של הרשות הפלסטינית לבית הדין הפלילי הבין-לאומי בחודש מרץ גוררת סיכונים חדשים.

 

בנוגע למוסדות המדינה, חברת הדירוג מציינת כי המוסדות ומערכת החינוך המפותחים בישראל תרמו ליצירת כלכלה מפותחת ומגוונת. מדד הפיתוח האנושי והתוצר לנפש גבוהים משמעותית מהחציון של מדינות הייחוס והסביבה העסקית מקדמת ומעודדת חדשנות, בפרט בקרב מגזר ההייטק. עם זאת, אינדיקטורים הקשורים ל"עשיית עסקים" כפי שהם נמדדים על ידי הבנק העולמי, ירדו מתחת למדינות הייחוס של ישראל. כמו כן, קיים סיכון לעיכוב ההתפתחות במשק הגז בשל התערבות ממשלתית.

 

בנוגע לתעסוקה בקרב האוכלוסיות עם שיעורי ההשתתפות הנמוכים ביותר, ציינה החברה כי שיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים ונשים ערביות עלה (לרמה של 30.5% ו-44.5% בשנת 2013, מרמה של 23.4% ו-40.4% בשנת 2008 בהתאמה), גם הודות ליוזמות של הממשלה, מה שהביא למניעת אינפלציה בשכר במשק. על ריכוזיות בבעלות על נכסים במגזר הפרטי במשק אמרה חברת הדירוג כי היא זוכה לטיפול, אם כי הצגת שחקנים חדשים בסקטורים מסוימים בכלכלה הוא מסובך במידת מה, בשל השוק הקטן והמבודד באופן יחסי של ישראל.

 

החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו: "אשרור הדירוג על ידי פיץ' מהווה עדות לקביעת ויישום מדיניות פיסקאלית אחראית. הורדת יחס החוב תוצר וניהול מיטבי של החוב, תורמים לחסינותו של המשק הישראלי מפני זעזועים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x