$
בארץ

פרשת השחיתות: "מיליוני שקלים לפאינה קירשנבאום מגזבר המועצה האזורית מטה בנימין"

המשטרה חושדת כי אפי פלס, גזבר מועצת מטה בנימין, נתן שוחד במספר הזדמנויות לסגנית שר הפנים ולאחרים. במקביל הוארך ב-5 ימים גם מעצרם של יצחק בורבה, יו"ר איגוד התאגידים הארגוניים ברשויות המקומיות, ואיש העסקים ציון זוארץ

זוהר שחר לוי ורוני זינגר 17:4728.12.14
בית המשפט האריך היום (א') את מעצרם של כמה מהחשודים בפרשת השחיתות הגדולה. החשודים קשורים לכמה פרשיות שונות, בין השאר פרשת המועצה האזורית שומרון בה, לפי החשד, מדובר ב"שוחד של מיליוני שקלים" שהועברו לסגנית השר פאינה קירשנבאום.

מעצרו של אפי פלס, גזבר מועצת מטה בנימין, הוארך ב-3 ימים. המשטרה חושדת כי הוא נתן שוחד במספר הזדמנויות לסגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום ולאחרים, וזאת דרך תיווכם של גורמים נוספים.

 

פלס חשוד בשלל עבירות ובהן מתן שוחד, קשר לפשע, מרמה והפרת אמונים, גניבה וזיוף. במהלך הדיון בעניינו, ציינה נציגת המשטרה רפ"ק ליאת שניידר, כי במסגרת הפרשייה העוסקת במועצה האזורית בנימין הועברו מיליוני שקלים "באמצעות פלס" וכי הוא ידע שמדובר בכסף של שוחד. נציגת המשטרה סירבה לאשר מה הייתה טובת ההנאה, אם בכלל, שקיבל פלס.

 

פאינה קירשנבאום פאינה קירשנבאום צילום: ארז ביטון

 

בא כוחו של פלס, עו"ד יאיר גולן, ציין דווקא כי לא מדובר בהיקפים משמעותיים וכי נתפסו אצלו בסך הכל שתי חשבוניות על סך 57 אלף שקל בלבד. "למיטב ידיעתי", אמר, "נחקרו כל האנשים הקשורים לחשבוניות האלה ומדובר באירועי תרבות שנעשים במועצה בסוף הקיץ". גולן הוסיף כי "מדובר באדם נורמטיבי " וניתן להסתפק בעניינו במעצר בית.

 

במקביל הוארך ב-5 ימים בבית משפט השלום בראשל"צ גם מעצרו של יצחק בורבה, יו"ר איגוד התאגידים הארגוניים ברשויות המקומיות, וכן מעצרו של איש העסקים ציון זוארץ וזאת במסגרת פרשת השחיתות הגדולה.

 

השניים חשודים באחת הפרשיות העוסקת במועצה האזורית תמר. לפי החשד, השניים קשרו קשר ביחד עם אחרים לקבל כספים מתקציב המדינה במרמה. במסגרת הקשר ולקידומו, כך לפי החשד, נתן ראש מועצת תמר שוחד במספר הזדמנויות לסגנית השר פאינה קירשנבאום ואחרים בתמורה לקבלת תקציבים. בורבה וזוארץ, טוענים במשטרה, תיווכו בחלק מהמקרים בין הצדדים.

 

בא כוחו של בורבה, עו"ד מיכה פטמן, טען בדיון בעניינו כי אין לו כל קשר לסגנית השר, כי הוא "לא מכיר אותה" וכי "לומר שהוא מתווך בשוחד אלה חשדות ללא שום היגיון".

 

"האם את ערה לכך", שאל עו"ד פטמן את נציגת המשטרה, "והאם את שוקלים את הנושא ולאזן בין אותו חשש ערטילאי לשיבוש, למול העובדה שבימים אלה הוא אמור להשתתף במכרז קצא"א לפינוי כל השפכים של שמורת עברונה. אתם לוקחים את הדברים האלה בחשבון? את יודעת שרבע מדינה מזוהמת כי הוא במעצר?".

 

בתשובה לכך ציינה נציגת המשטרה, רפ"ק ליאת שניידר, כי הם פועלים לפי שיקולי החקירה והאינטרס הציבורי.

 

"אני מכבד את היחידה החוקרת מאוד", הוסיף פטמן. "אבל מישהו שהוא בשוליים של הפרשה, שאמור להיות פעיל מרכזי בהצלת שמורת עברונה, נמצא במעצר. לא מדובר בכסף שלו - אלא בכסף שלנו, להציל את שמורת עברונה לא יותר חשוב מלחקור עוד שני אנשים שאולי שמעו או אולי ראו?".

 

באשר לזוארץ, המיוצג על ידי ציון אמיר, החשוד בתיווך בשוחד שעבר בין קירשנבראום לבין ראש מועצת תמר, טוענת המשטרה למעין מנגנון סיבובי שבו כסף מהמדינה נכנס לתמר ועובר בחזרה לכיסיהם של הנותנים כשבאמצע יש מתווכים - אחד מהם הוא זוארץ. לפי החשד, באחת העסקאות הללו קיבל זוארץ עמלה של 400 אלף שקל, אולם לפי המשטרה ישנן עוד עסקאות נוספות, ובין השאר מסמך שנתפס במהלך החיפושים במועצת תמר המתעד כ-300 אלף שקל שמגיעים לו מהמועצה.

 

מוקדם יותר היום האריך בית המשפט ב-3 ימים את מעצרו של אלכסנדר גולדשטיין, הבעלים של חברת יזרוס המנהלת אתר אינטרנט בשפה הרוסית. זוהי הארכת מעצרו השנייה. גולדשטיין חשוד כי ביצע התקשרויות עסקיות עם גופים שונים בסיועם ובתיווכם של דאוד גודובסקי וח"כ פאינה קירשנבאום "וזאת", כך לפי המשטרה, "בתמורה לפרסומים חיוביים באתר האינטרנט". בתמורה, כך לפי החשד, "שימש העיתון כ'שופר' למפלגה".

 

במקביל, נחקר היום במשרדי יאח"ה שבלהב 433 משה ליאון המקורב ליו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן. חקירתו של ליאון מהווה התפתחות נוספת בפרשה.

 

מדובר במי שמקורב מאוד ליו"ר מפלגת ישראל ביתנו שעלה לאחרונה לכותרות בעקבות חוק שסוכל. מאז הפכה החקירה גלויה הגיע לידי המשטרה מידע נוסף שעשוי להוביל למעצרים נוספים, ולסעף את החקירה. חלק מהמידע מתבסס על עדי המדינה בפרשה, ככל הנראה יותר מעד מדינה אחד, המספקים תיעוד וראיות למנגנון השחיתות שהפעילו המעורבים. ליאון שוחרר הערב (א') למעצר בית של 5 חמישה ימים לאחר שנחקר במשך שעות במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) שבלהב 433. בנוסף, ראש מועצה שהובא במהלך היום לחקירה שוחרר לביתו ללא תנאים.

 

חקירה מסועפת

 

בשבוע שעבר חשפה היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) שבלהב 433 פרשת שחיתות גדולה במגזר הציבורי. במרכז במרכז החקירה חשד לשוחד, שחיתות חמורה והלבנת הון. ביום חשיפת הפרשה עיכבה המשטרה לחקירה למעלה מ-30 חשודים בהם אנשי ציבור רבים ומעצרם של 28 מהם הוארך. מדובר בחקירה שהתבצעה באופן סמוי במשך כשנה ורבים מהמעורבים קשורים במפלגת ישראל ביתנו. החקירה נפתחה בעקבות מידע מודיעיני שהתקבל לפני כשנה מגורמים שונים וככל שהצטבר הבינו במשטרה שמדובר ב״שיטה״ שהובילה להקמת צוות חקירה מיוחד שעסק בחקירה ובצד המבצעי באופן מסודר.

 

עם הזמן והתגבשות החקירה זיהו החוקרים כי הפרשה הגדולה כוללת למעשה כ-15 פרשיות משנה, רובן הבשילו והובילו לגל המעצרים. עם זאת ככל הנראה פרשיות נוספות הקשורות לעניין ייחשפו בקרוב. על פי גורמים במשטרה הפרשיות כוללות מגוון דמויות מקשת העשייה של המדינה, ולדברי הגורמים - כל אותן דמויות פעלו כדי לקדם עניינים ואינטרסים אישים.

 

מתן פרס "הניהול התקין" נדחה

 

מועצה אזורית מגילות ומועצה אזורית שומרון זכו לפני שנתיים בפרס ״הניהול התקין״ שניתן להם על ידי משרד הפנים. שתי המועצות קיבלו לצד זאת גם מענק כספי מיוחד משר הפנים לפני כשנתיים. מחר היה אמור להתקיים טקס במשרד הפנים ובו היו אמורים להיות מוכרזים הזוכים בפרס הניהול התקין לשנת 2013 ואולם בשל חקירת המשטרה, החליט מנכ״ל משרד הפנים שוקי אמרני לדחות בחודש את הטקס.

 

ככל הידוע אחת מהמועצות המקומיות שראשיה נעצרו במסגרת פרשת השחיתות הנחקרת בימים אלה, היא שהיתה אמורה לזכות בפרס. על פי אתר החשב הכללי של משרד האוצר, מופיע כי מועצה אזורית מגילות קיבלה לפני שנתיים 138 אלף שקלים כפרס על ניהול תקין, זאת לצד מענק שר הפנים שזכתה לקבל במהלך שנת 2013 בגובה של חצי מיליון שקלים. מועצה אזורית שומרון קיבלה 160 אלף שקלים כפרס על ניהול תקין, זאת לצד מענק שר הפנים בגובה של לא פחות מ-1.2 מיליון שקלים שקיבלה.

 

במסגרת פרשת השחיתות הגדולה הנחקרת במשטרה, נחקרה סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום וכן נעצרו בין היתר גם ראש מועצת מגילות מרדכי דהמן וראש מועצת שומרון גרשון מסיקה. אחת החשדות כי מתוקף מעמדה דאגה קירשנבאום להעביר תקציבים לרשויות ואגודות שרצתה ביקרן ובתמורה כך לפי החשד, הועברו שוחד או מינוי מקורבים ל״ישראל ביתנו״.

 

ממשרד הפנים נמסר: "היות ומדובר בפרסים הניתנים לרשויות המקומיות בגין שנת 2013 החליט מנכ"ל המשרד, ד"ר שוקי אמרני, תוך היוועצות ביועץ המשפטי, לאור אירועי הימים האחרונים, לדחות את אירוע הענקת הפרסים במספר שבועות". עוד הובהר ממשרד הפנים כי בניגוד לעבר שניתן כסף כפרס, בשנתיים האחרונות ניתנה רק תעודה על ״ניהול תקין״ בלי פרס כספי בצדה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x