$
בארץ

נתניהו הורה למועצה הלאומית לכלכלה לבחון את משמעות המהלך של דיוויד גילה

גורמים במשרד ראש הממשלה ציינו שיש למצוא את האיזון שיאפשר גם להפיק גז ממעמקי הים וגם לספק אותו במחיר תחרותי לכל אזרחי ישראל

ליאור גוטמן ורוני זינגר 20:0423.12.14

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמכהן גם כשר האוצר בפועל, הורה למועצה הלאומית לכלכלה, שבראשה עומד יוג'ין קנדל, לבחון את משמעות ההחלטה של הממונה על הגבלים עסקיים דיוויד גילה לפרק את שותפות לווייתן. בהודעה שיצאה ממשרד רה"מ, נאמר ש"ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה את ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל לבצע עבודת מטה בעקבות עמדתו של הממונה על ההגבלים".

 

 

יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק צילום: גיל יוחנן, Ynet

 

בשל תקופת הבחירות אין לנתניהו סמכות להקפיא את החלטת הממונה - כך טענו גורמים במשרד ראש הממשלה. ואולם, מדובר בהחלטה דרמטית מצד נתניהו, וזאת בשל דעתו ולפיה החלטת גילה אינה מאוזנת או מידתית ועל כן מטרת עבודת המטה היא לא רק לבזבז את זמנם של קנדל ואנשיו, אלא ניסיון, כך נראה, למצוא פתרון יצירתי ו״חוקי״ לתקופת הבחירות, בכדי להביא לפתרון המשבר של יצחק תשובה. עבודת המטה תחל ככל הנראה כבר מחר בבוקר ותכלול כאמור את קנדל ואת אנשיו מהמועצה הלאומית לכלכלה בליווי צמוד של יועצים משפטיים.

 

אחת השאלות הבלתי פתורות סביב הודעתו של גילה אתמול עסקה בגורם שהניע אותו להחליט דווקא עכשיו. גילה דן בנושא מאז ספטמבר 2011, חתם על פשרה בדצמבר 2013, העביר טיוטת הסכם רשמית במרץ 2014 ומאז ועד היום הגן בחרוף נפש על ההחלטה שהתגבשה - תשובה ונובל אנרג'י לא יוכרזו כבעלי הסדר כובל באחזקותיהן בלווייתן, ובתמורה ימכרו שני מאגרים קטנים שנפחם שווה לכ־7% מכלל נפח הגז במשק. נוסף על כך, בוועידת האנרגיה שנערכה בתל אביב בחודש נובמבר האחרון גילה הסביר למה המהלך שלו ראוי.

 

התשובה לשאלה למה הפך הממונה על הגבלים את החלטתו עדיין לא ברורה. בסביבתו מסבירים שכבר זמן רב דעתם אינה נוחה מההסדר שהתגבש וכי הם לא אחראים לפיתוח משק הגז אלא רק לפן התחרותי בו. לדבריהם, הממונה לא היה מרוצה מההסכם שהתגבש, בשילוב ההתנגדויות הרבות שהגיעו מהציבור, ולכן הוא החליט לסגת מקביעתו הראשונית. גילה אומר שהוא מבין את ההשלכות האדירות של המהלך שלו על המשק הישראלי, אבל נמאס לו להיות לבד בצריח - שר האוצר פוטר, שר האנרגיה נוכח־נפקד, אנשי אגף התקציבים עוד לא החליטו אם להטיל פיקוח על מחירי הגז או לא והוא נותר לבד במערכה. על כן החליט "לחשב מסלול מחדש" ולקבוע שהוא אחראי לתחרות, ורק לה. הוא מבין את הסיכון בכך שבעקבות ההחלטה שלו הגז של מאגר לוויתן יישאר באדמה, אבל שמישהו אחר יתמודד עם זה.

 

 צילום: אלבטרוס

 

השימוע ייצא לדרך אחרי חופשת חג המולד

 

כעת חייב גילה לערוך שימוע מחודש בנושא, שיכול להתקיים רק לאחר חופשת חג המולד שמסתיימת ב־6 בינואר, וזאת בשל העובדה שעובדי נובל אנרג'י האמריקאית נמצאים בחופשה. לאחר קיום השימוע גילה יקבל החלטה לכאן או לכאן — כלומר האם להכריז על שותפות לווייתן כהסדר כובל או לא - כאשר הסבירות היא שלא יחזור בו מהחלטתו ולכן ימשיך משם ויפנה לבית הדין להגבלים עסקיים עם אחת משלוש הצעות, רובן ככולן כבר עלו בעבר בקונסטלציה כזאת או אחרת.

 

האפשרות הראשונה, שנחשפה אתמול באתר "כלכליסט", היא לפרק את המאגר ולחייב את נובל אנרג'י ודלק למכור את חלקן — או במאגר לווייתן (בו שתיהן מחזיקות יחד 85%) או במאגר תמר (בו שתיהן מחזיקות יחד 67%). לאחר המכירה יגיע שחקן חדש ויתחרה במונופול הקיים. מבחינת דלק מדובר בפתרון שעשוי להתאים, ובמשק האנרגיה כבר העריכו אתמול שתשובה יציע למכור את האחזקות שלו בתמר (31.25%) בתמורה ל־12–15 מיליארד דולר, מה שישאיר לו את מאגר לווייתן הענק. מדובר בפתרון לא רע בכלל מאחר שהליך המכירה של מאגר קיים, פעיל ובעל צבר חוזים יכול לעניין שחקנים רבים לרבות גופים מוסדיים.

 

האפשרות השנייה היא ש דלק ונובל אנרג'י יידרשו למכור את אחזקותיהן בלווייתן ולהישאר רק עם תמר, כך שלווייתן יימכר למתחרה חדשה שתיכנס לשוק, והאפשרות השלישית היא שדלק ונובל אנרג'י יידרשו לוותר על השליטה בלווייתן לטובת גורם שלישי וימשיכו להחזיק במניות מיעוט.

ישנן אפשרויות רבות נוספות, בהן פיצול האחזקות במאגר לווייתן כך שכל חברה תמכור את החלק שלה בנפרד ותתחרה בחברתה לבעלות על הגז. מצב שכזה ייצור תחרות יש מאין, אך לא ברור מי מהשתיים תפתח את המאגר בפועל. אפשרות נוספת היא להשאיר את החברות כבעלות המאגר אבל לאסור עליהן לשווק אותו בפועל. במקרה כזה חברות אחרות יהיו אחראיות על השיווק שלו ובעלי המאגר ייהנו מרווחי המכירה.

 

נובל מאיימת שההחלטה תפגע בעתיד שוק הגז

 

נובל אנרג'י מצדה כבר החלה לצבוע את פניה בצבעי קרב. בהודעה חריפה שיצאה מטעמה הבהירה ש"ההחלטה המסתמנת של הממונה על הגבלים לחזור בו מההסכם מטילה צל על עתידה של תעשיית הגז והנפט בישראל ותשפיע על המשך ההשקעות של נובל אנרג'י במדינה". מנכ"ל החברה בישראל בנימין זומר הזכיר אתמול ש"במשך 16 שנים השקיעה נובל אנרג'י בחיפושים ובפיתוח משאבי הגז והנפט של ישראל, כאשר עד היום השקענו ביחד עם שותפינו קרוב ל־6 מיליארד דולר בפיתוח משק הגז והנפט במדינה".

 

בהתייחסו לטענת גילה כלפי כניסתה של אנרג'י לרישיונות חיפושי הגז, שנעשתה לכאורה בלי לבקש פטור מהסדר כובל, אמר זומר שכל המהלך התקיים "בידיעה ובאישורה המלא של ממשלת ישראל ובכפוף לחוק הנפט וכל דין. הסתייגותו של הממונה על הגבלים עסקיים מכניסת נובל אנרג'י לרישיונות אלו, לאחר שהוכרזה התגלית, היתה חסרת בסיס משפטי כשהושמעה לראשונה ועודנה חסרת בסיס כיום".

 

נובל מציינת שזו כבר הפעם השלישית בתוך שלוש שנים שהמדינה משנה את חוקי הרגולציה שלה, וזאת לאחר שינוי שיטת המס בעקבות ועדת ששינסקי 1 במרץ 2011, שינוי שיטת הייצוא במסגרת ועדת צמח בספטמבר 2012 ועכשיו הודעת גילה, שמקפיצה את הנהלת החברה ביוסטון, טקסס, לשיאים חדשים של תסכול מהמדיניות הישראלית.

 

בסביבת שותפות לווייתן מציעים שלא להקל ראש באפשרות של תביעה בבית דין בינלאומי ומזכירים שבשנת 2010 ממשלת אקוודור שינתה עבור נובל אנרג'י את משטר המיסוי לקידוחי נפט וגז במדינה, מה שהוביל לנטישת הקידוחים ולתביעה מול ממשלת אקוודור, שהסתיימה בפיצוי של מיליארדי דולרים.

 

lior.gutman@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x