$
בארץ

רשות ההגבלים: בזק ניצלה לרעה מעמדה כמונופול לחסימת מתחרים

הקביעה מתבססת על מדיניות תמחור בה נקטה בזק ב-2011, כשחסמה מפעילי טלפוניה קווית מתחרים כמו סלקום ופרטנר מלהציע הצעות תחרותיות ללקוחות. בזק: "משרד התקשורת אישר את המבצע"

אופיר דור 11:3216.11.14

מ"מ הממונה על הגבלים עסקיים, ד"ר אסף אילת, מפרסם היום (א') קביעה לפיה חברת בזק ניצלה לרעה את מעמדה כמונופול בתחום האינטרנט ובתחום הטלפוניה הקווית וחסמה את מתחרותיה מלהתחרות באופן חופשי בשוק.  

הקביעה פורסמה בעקבות מדיניות התמחור בה נקטה בזק בנוגע לשירותי תשתית אינטרנט וטלפוניה. הקביעה משמשת ראיה לכאורה בכל הליך משפטי ויכולה לשמש ככלי עזר בהגשת תובענות אזרחיות כנגד בזק.

 

מרשות ההגבלים נמסר כי "חסימת המתחרים היתה תוצאה של מדיניות תמחור בה נקטה בזק ולפיה תשתית האינטרנט, הדרושה למתחרותיה לשם אספקת שירותי טלפוניה, נמכרה במחיר גבוה יותר ממחירה של חבילת טלפון ואינטרנט שנמכרו על ידי בזק במסגרת מבצע לצרכן".

 

בקביעה של מ"מ הממונה נכתב כי "הפסול שדבק בהתנהגותה של בזק הוא אופייני לענפים ושווקים שבהם מתחרה ותיק ומבוסס עשוי להשתמש בכוחו ובמעמדו על מנת לדחוק מתחרים, ובפרט בשעה שהוא שולט בתשתית הדרושה להם לשם מתן השירות המתחרה. התנהלותה של בזק הציבה קושי ממשי בפני חדירה לשוק והתרחבות מצד מתחרותיה בתחום הטלפוניה הנייחת, הצרה את מרחב פעילותן ויכולתן להציב תחרות לבזק".

 

מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר צילום: אלי דסה

 

מה דעתך על מניית בזק:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

המקרה המדובר מתייחס להצעה שפרסמה בזק ברבעון הראשון של שנת 2011. במסגרת ההצעה יכלו לקוחותיה לרכוש שירותי טלפוניה קווית בתוספת 200 דקות שיחה ליעדים נייחים במחיר של 19.90 שקל לחודש. במקביל גבתה בזק מלקוחות שביקשו לרכוש קו אינטרנט בלבד (ADSL Only) תשלום נוסף בגובה 25 שקל לחודש.

 

מ"מ הממונה מסביר כי "לצורך רכישת שירותי טלפוניה מבוססי אינטרנט (VoB או VoIP) מספקים מתחרים נדרש הלקוח לרכוש שירות תשתית אינטרנט, ולכן נוצר פער מחירים 'שלילי' שבו מחיר תשתית אינטרנט בלבד (תוספת של 25 שקל למחיר הבסיסי לתשתית האינטרנט שנקבע בהתאם למהירות הגלישה) גבוה ממחיר תשתית אינטרנט בתוספת קו טלפון (תוספת של 19.90 שקל)". הספקים המתחרים המספקים שירותי טלפוניה מבוססי אינטרנט הם סלקום ופרטנר.

 

לדברי רשות ההגבלים, "תמחור כזה מעמיד את מפעילי הטלפוניה המתחרים בנחיתות תחרותית אינהרנטית. למעשה, כתוצאה ממדיניות התמחור בה נקטה בזק לא היה באפשרותם של אותם מפעילי שירותי טלפוניה מתחרים להעמיד בפני חלק משמעותי מציבור הצרכנים הצעות תחרותיות".

 

ברשות בדקו ומצאו כי למבצע 200 דקות הצטרפו עשרות אלפי לקוחות. במקביל, נרשמה בתקופה הרלבנטית פגיעה בגיוסי הלקוחות של החברות המתחרות.

 

ברשות מציינים כי "הקביעה הנוכחית בנוגע לפרקטיקת התמחור שפוגעת במתחרים עולה בקנה אחד עם המדיניות של נציבות התחרות האירופית ורשויות התחרות, שם ישנה מדיניות אכיפה בנושא זה בעשורים האחרונים נגד חברות התקשורת הוותיקות (בין היתר תיקים שנוהלו נגד חברת BT האנגלית ודויטשה טלקום הגרמנית)". ההחלטה התקבלה על מ"מ הממונה על הגבלים כיוון שהממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה פסל את עצמו מלעסוק בענייני בזק בשל חוות דעת שכתב בעבר עבור החברה.

 

מבזק נמסר כי "מדובר במבצע שהוצע לפני יותר משלוש וחצי שנים, ונמשך תקופה קצרה בלבד. המבצע אושר באופן מלא על ידי משרד התקשורת, וזאת לאחר בדיקה יסודית. יש לציין כי להחלטה אין כל השפעה צרכנית. בזק לומדת את החלטת הממונה, ובכוונתה לערער בהקדם בבית הדין להגבלים עסקיים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x