$
בארץ

גירעון ביטוח לאומי צפוי לגדול השנה ל־3 מיליארד שקל

הגירעון של המוסד לביטוח לאומי צפוי לצמוח ב־7% לאחר שבשנה שעברה הוא עמד על כ־2.8 מיליארד שקל. לטווח הארוך מזהיר אקטואר המוסד כי "מצבו הכספי של המוסד מידרדר" עד כדי איום על היכולת לשלם קצבאות ב־2042

מיקי פלד 08:2331.07.14

לא פחות מ־2.8 מיליארד שקל רשם ביטוח לאומי כגירעון בשנה שעברה, כך עולה מנתוני הדו"חות הכספיים של המוסד שפורסמו השבוע. מדובר בסכום נמוך במקצת מהגירעון שנרשם ב־2012, אך השנה, לפי תחזיות האוצר, הוא כבר צפוי לגדול ל־3 מיליארד שקל ומאיים על הקיום של רשת הביטחון הסוציאלית הבסיסית של כל אזרח בישראל.

התמונה המפחידה בהקשר הזה נגלית כאשר מסתכלים על הגירעון האקטוארי ארוך הטווח של המוסד. אז כבר מדובר בסכום דמיוני של 242 מיליארד שקל, או במילים של אקטואר המוסד: "לפי המדדים לטווח ארוך מצבו הכספי של ביטוח לאומי ממשיך להידרדר". האמירה הזו צריכה להדאיג כל אחד מאזרחי ישראל, שכן המשמעות שלה היא כי לאורך זמן לביטוח לאומי לא יהיה מספיק כסף כדי לשלם קצבאות. אף שהמגמה המדאיגה הזו ידועה למקבלי ההחלטות כבר שנתיים, דבר לא נעשה.

 

 

בתור התחלה צריך להבין איך עובדת השיטה החשבונאית הלא פשוטה של ביטוח לאומי. בכל חודש עושה המוסד חישוב של ההכנסות מדמי ביטוח לאומי ומתקציב המדינה ושל ההוצאות על קצבאות, ובחודשים שבהם יש עודף, הוא רוכש באמצעותו איגרות חוב מיוחדות שמנפיק עבורו בנק ישראל הנושאות ריבית צמודה למדד המחירים לצרכן. השווי של האג"ח הללו עומד, נכון לסוף השנה שעברה, על כ־216 מיליארד שקל. כדי שהוא יוכל לשלם את כל הקצבאות בכל חודש, התחיל ביטוח לאומי מ־2010 לאכול לאט לאט את הריבית שהוא מקבל על ההשקעות שלו באג"ח, וזהו אותו גירעון תפעולי של 2.8 מיליארד שקל שרשם בשנה שעברה.

 

סניף של הביטוח הלאומי בתל אביב (ארכיון) סניף של הביטוח הלאומי בתל אביב (ארכיון) צילום: טל שחר

 

בכל שנה הוא צריך לאכול נתח גדל והולך מהריבית הזו, עד שב־2024 הוא צפוי להידרש להתחיל ולאכול גם מהקרן עצמה, מאותם 216 מיליארד שקל. מה שיקרה הוא שהחסכונות של ביטוח לאומי יישחקו עד כדי כך שבסביבות שנת 2042, פחות מ־30 שנה מהיום, הוא יגיע למצב שבו הוא לא יוכל להבטיח שיוכל להמשיך ולשלם את כל הקצבאות שהוא חייב על פי חוק. במילים אחרות, במצב הנוכחי כלל לא בטוח שבני ה־30 וה־40 כיום יוכלו לקבל את קצבאות הזקנה, הנכות, הסיעוד וכדומה ביום שבו יזדקקו להן.

 

מנכ"ל ביטוח לאומי פרופ' שלמה מור יוסף אמר ל"כלכליסט", כי "מ־2010 אנחנו לוקחים יותר ויותר מהריבית על הקרן, ואז בעצם יכולים להפקיד בחזרה פחות ובשלב מסוים נצטרך לגעת גם בקרן עצמה. חייבים לערוך דיון מסודר על המצב הזה, כמו ששר הרווחה מארגן. צריך לזכור שבעיות מהסוג הזה ככל שמתייחסים אליהן מוקדם יותר, אז הפתרון קל יותר. כשייגמר המבצע, נצטרך לשבת עם שר הרווחה ואנשי האוצר ונצטרך להחליט אילו חלקים מדו"ח האיתנות הפיננסית מאמצים".

 

משר הרווחה מאיר כהן נמסר: "אחרי יותר מדי שנים שלא נעשה מאום, מתקיים משא ומתן אינטנסיבי ורציני מול האוצר במטרה ליישם את מסקנות הוועדה לאיתנות פיננסית של ביטוח לאומי. היישום יפורסם בקרוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x