$
בארץ

מלחמה בעזה

הכסף הנורבגי לחמאס: תרומות "הומניטריות" ופנסיה לאסירים

נורבגיה היתה המדינה האירופית היחידה ששלחה בימים האחרונים שליח לחאלד משעל, ולא בכדי: היחס החם שזוכה לו חמאס במדינה כולל סיוע לשורת ארגונים המזוהים עמו ואפילו תשלום פנסיה לאסירים פלסטינים עם דם על הידיים

דורון פסקין 06:5427.07.14

בימים אלה של לחימה ברצועת עזה במסגרת צוק איתן מצאה עצמה נורבגיה בסיטואציה לא מוכרת. מידע מודיעיני הזהיר מפני פיגוע טרור גדול שמתכוננים להוציא אל הפועל אנשי ג'יהאד נורבגים שחזרו מסוריה, ככל הנראה בבירה אוסלו. כוחות הביטחון הנורבגים העלו את הכוננות, דבר שבא לידי ביטוי בנוכחות משטרתית ניכרת ברחובות, בשדות התעופה ובאתרים אסטרטגיים נוספים — מחזה לא שגרתי בבירה הנורבגית (בוודאי מאז הפיגוע האחרון ב־2011 של איש הימין הקיצוני). 

 

קרבה יוצאת דופן

דומה כי באוסלו, שכ־10% מאוכלוסייתה הם מוסלמים, לא מבצעים את הקישור בין הג'יהאדיסטים בסוריה לבין מה שקורה ברצועת עזה. נורבגיה היא המדינה המערבית המקורבת ביותר לחמאס. אחת הראיות לכך היא שבשבוע שעבר שלח שר החוץ הנורבגי שליח מיוחד מטעמו לקטאר, כדי להיפגש עם יו"ר הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל בניסיון לקדם הפסקת אש. מדובר במדינה האירופית היחידה ששלחה שליח למשעל. הדבר מבטא את הקרבה בין הצדדים ואת ערוצי הדיאלוג הפתוחים. זה אינו מפתיע שכן מאז ומתמיד נורבגיה קיימה קשרים עם חמאס וסירבה בעקשנות להכליל את הארגון ברשימת ארגוני הטרור כמו מדינות אחרות במערב.

 

אבו מאזן וחאלד משעל אבו מאזן וחאלד משעל צילום: איי פי

 

יתרה מכך, נורבגיה היתה זו שהכירה בממשלת האחדות שכללה את חמאס לאחר הבחירות של שנת 2006 והודיעה כי תמשיך להזרים לה סיוע. גם לאחר המבצעים הקודמים של ישראל ברצועת עזה — עופרת יצוקה ועמוד ענן — תרמה נורבגיה בנדיבות לרצועת עזה במה שהוגדר כ"תרומה הומניטרית". לא מפתיע, אם כך, שארגון "המסע האירופי נגד המצור על עזה" קבע את מקום מושבו בנורבגיה. הארגון הזה פעיל ביותר בכל אירופה ועוסק, בין השאר, בגיוס כספים. ישראל הוציאה את הארגון הזה אל מחוץ לחוק בטענה כי הוא שלוחה של חמאס, אך ממשלת נורבגיה לא צפויה לפעול כנגדו. ארגון נוסף המזוהה עם חמאס ונחשב ללגיטימי בנורבגיה הוא ufree. כלפי חוץ מדובר בארגון שנועד להגן על זכויות האסירים הפלסטינים, אך בפועל מדובר בארגון קיצוני העוסק בהתמדה בהסתה נגד ישראל על פי הקו של חמאס.

 

 צילום: CC by GGAADD

 

אם מישהו מחפש עוד הקשר בעייתי מבחינת המימון הנורבגי לחמאס, הוא ימצא אותו בתחקיר שביצע ארגון "פאל מדיה ווטש" שחשף כי כספי הסיוע של נורבגיה לרשות הפלסטינית של אבו מאזן ברמאללה מופנים, בין השאר, לתשלום "פנסיה" חודשית של אלפי האסירים הביטחוניים בכלא הישראלי. התשלומים הללו ניתנים לגרועים שבמחבלים כמו, למשל, עבדאללה ברגותי, "מהנדס חמאס" הכלוא בישראל כשדם מאות ישראלים על ידיו בעקבות מטעני הנפץ הקטלניים שהכין במהלך האינתיפאדה השנייה. למרות הסערה שחולל התחקיר בנורבגיה, הסיוע הנורבגי הממשלתי לרשות הפלסטינית נמשך בשווי של כ־50 מיליון דולר בשנה והאסירים הרוצחים זוכים בתשלום. נורבגיה גם עומדת בראש פורום המדינות התורמות לפלסטינים ומתוקף תפקידה זה פועלת בהתמדה להעברת הסיוע.

 

נורבגיה, המנסה לשוות לעצמה תפקיד של "מתווך ניטרלי", מסייעת דרך כמה גופים במדינה לארגונים שחלקם פועל באופן עקבי וקולני במסגרות בינלאומיות כנגד מדיניות ישראל במישור הפלסטיני. כל זאת תוך הצנעת מרכיב הטרור בסכסוך. דו"ח משנת 2005 חשף כי הסיוע הממשלתי הנורבגי מגיע, למשל, לגוף הנקרא NPA שמטרתו לבצע פרויקטים הומניטריים, כולל בעזה. הארגון הזה מחזיק בעמדות אנטי־ישראליות קיצוניות ומשתף פעולה עם ארגונים מקורבים לחמאס. כך, לדוגמה, NPA גינה את חיסוליהם של מנהיגי חמאס אחמד יאסין ועבדלעזיז רנטיסי ב־2004 וכינה אותם "פעולות טרור ישראליות".

 

500 מוסדות באירופה

בתחילת השנה זכתה ממשלת נורבגיה בנקודות זכות רבות בקרב הפלסטינים, כולל בכירי חמאס. היה זה לאחר שמשרד האוצר במדינה הסקנדינבית הנחה את "קרן הנפט" להימנע מהשקעות בחברות אפריקה ישראל ודניה סיבוס מאחר שהן מעורבות בפרויקטי בנייה במזרח ירושלים. "קרן הנפט" היא קרן ההשקעות הממשלתית הגדולה בעולם. בכיר חמאס, עזת רישק, תיאר את ההחלטה הנורבגית כצעד נכון בדרך לבלימת "גניבת האדמות הפלסטיניות".

 

הסובלנות בנורבגיה כלפי חמאס אינה ייחודית רק לה אלא היא מאפיינת את שאר מדינות סקנדינביה. במשך שנים פועלים ארגונים אסלאמיים ברחבי המדינות הללו (וגם בשאר מדינות אירופה) ומגייסים כספים במסווה של ארגוני צדקה עבור חמאס. מאמצי ישראל להוביל לסגירת חשבונות הבנק והצרת צעדיהם של ארגונים אלה נחלו מפלה קשה בסקנדינביה.

 

כחלק מהמאבק במימון חמאס הודיעו מדינות האיחוד האירופי ב־2008 כי יפעלו כנגד "קרן אל־אקצא", ארגון אסלאמי לו יש זרועות לא רק באירופה אלא גם באפריקה. במשך שנים טוענת ישראל (וגם ארה"ב) שהקרן הזו משמשת כמנוף העיקרי לגיוס תרומות עבור חמאס באירופה. בעקבות הלחץ והראיות שהציגה ישראל, החליטו מדינות באיחוד, ובראשן גרמניה, להחרים את הארגון הזה. אלא שבדנמרק ובשבדיה הארגון יכול להמשיך לפעול.

 

באירופה קיימים כ־500 מוסדות הקשורים באחים המוסלמים, כשחלק ניכר מהם עוסק בגיוס כספים, שבסופו של דבר מגיעים לחמאס. מדובר במערך סבוך ומתוחכם שמקשה על מעקב מעבר הכספים עד שהוא מגיע ליעדו הסופי. הפתיחות של חלק מהממשלות כלפי ארגונים אלה מסייעת אף היא למימון ארגונים כמו חמאס.

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x