$
בארץ

משרד התחבורה מתנגד לביטול מניית הזהב של המדינה בצים

החברה דרשה מהמדינה לבטל את מניית הזהב, בטענה כי היא מסכנת את הסדר החוב שגיבשה. כעת היא מנהלת מו"מ על הקלת תנאי המניה, ובראשם ביטול הווטו של המדינה בהעברת השליטה בחברה. המהלך יצריך אישור של משרדי האוצר, הביטחון והתחבורה

גולן חזני, ליאור גוטמן ודוד רפאלי 06:4309.06.14

משרד התחבורה ממליץ לדחות את בקשתה של צים לביטול מניית הזהב של המדינה בחברה. החברה טענה כי הסדר החוב שהיא מגבשת מול נושיה תלוי בוויתור המדינה על המניה, אך במכתב שנשלח לפרקליטות והגיע לידי "כלכליסט", טוענת היועצת המשפטית של המשרד עו"ד סיגלית ברקאי כי "הנושים אינם דורשים שמניית הזהב תבוטל".

שר התחבורה ישראל כץ שר התחבורה ישראל כץ צילום: אוראל כהן

 

מניית הזהב ניתנה למדינה בעת הפרטת החברה ב־2003, והיא מהווה רשת ביטחון המחייבת את צים להישאר בבעלות ישראלית, ולהחזיק צי של 11 אוניות לצורך שימוש בשעת חירום. החברה נערכה כבר לדחיית בקשתה לוויתור מלא על המניה, והיא נמצאת במגעים מול משרד הבטחון במטרה לגבש הסכם פשרה בנושא.

 

מסתמן כי בפשרה המתגבשת צים תמשיך להחזיק בצי לשעת חירום ותגבה אותו בערבות של 10 מיליון דולר. כמו כן היא תתחייב להשאיר בחברה דירקטוריון ומנכ"ל בעלי אופי ישראלי. בתמורה, צים דורשת שהמדינה תוותר על זכות הווטו על העברת השליטה בחברה, אך טרם נודע אם המדינה תסכים לכך.

 

כמו כן החברה לישראל מבקשת שהמדינה תאפשר לה לה לרשום את מניות צים למסחר בסינגפור או הונג קונג וכן להעביר יותר מ־25% מהמניות לבנקים זרים ללא מגבלה - סעיף שהכרחי להסדר החוב מול הבנקים הנושים. נראה כי בנושא הזה המדינה מוכנה להתפשר.

 

עוד מסתמן כי המדינה תסכים להפחית את מספר האוניות שצים מחוייבת להחזיק בשעת חירום, ובתמורה צים תתחייב לזמינות של האוניות ולגודלן.

 

השינויים במניית הזהב דורשים את אישורם של שלושה משרדי ממשלה: הביטחון, האוצר והתחבורה. אם שלושת המשרדים יסכימו עקרונית לפשרה, ראש הממשלה יאשר אותה בהחלטת ממשלה.

 

צים חייבת כ־3.2 מיליארד דולר לנושיה בעולם, ובמסגרת הסדר החוב המתגבש היא צפויה למחוק כמחצית מהסכום (1.5 מיליארד דולר). מנהלי צים יקבלו במסרת ההסדר 5% ממניות החברה.

 

משרד התחבורה נימק את דחיית הבקשה לביטול מלא של מניית הזהב בחשיבות האסטרטגית שיש לה: "צי הסוחר הישראלי הנו הכרחי לצורך שימור והכשרת ימאים ישראלים החייבים בשירות בפועל כחלק מהכשרתם וקיום צי אוניות לשימוש המדינה בשעת חירום, וזאת לאור תלותנו בסחר דרך הים (המהווה היום 99% מהסחר במדינה). הכשרת הימאים הישראלים הנה הכרחית להבטחת קיומו של כוח אדם ישראלי".

 

בתוך כך, איגוד קציני הים, המאגד בתוכו 201 קצינים העובדים בצים, הגיש ביום חמישי התנגדות להסדר החוב של צים. האיגוד טוען שלחברה יש חוב של 24 מיליון שקל בגין מענקי פרישה הסכמיים לעובדיה, והיא לא הגיעה לכל הסדר איתם על אף היותם נושים של החברה.

 

הסדר החוב שהתגבש בין צים לנושיה הוא הסדר וולונטרי, המחייב על פי הדין את אישורם של כל הנושים. אם ביהמ"ש יקבל את התנגדות איגוד קציני הים ויצרף אותם כנושים להסדר, תהיה צים מחויבת לנהל מו"מ גם עם האיגוד.

 

האיגוד הצהיר כי יתנה את אישור ההסדר בוויתור על הדרישה של החברה לישראל וצים לבטל את מניית הזהב. בדו"ח שחיבר האלוף (במיל') גיורא איילנד מטעם האיגוד, הוא מתריע כי "לוויתור אפשרי מצד המדינה על העיקרון של מניית זהב יהיו משמעויות חמורות ישירות ועקיפות", כתב איילנד. "כך למשל, אל על תוכל לדרוש את ביטול מניית הזהב בעניינה, שכן מניית זהב מסוג זה אכן מהווה נטל כלכלי על כל חברה. באופן דומה יוכלו גם מפעלים אחרים שעליהם חלה רגולציה מכבידה של תקנות לשעת חירום לדרוש דרישות דומות".

 

הדו"ח, אשר הוכן על פי בקשת האיגוד, הוגש לחברי כנסת החברים בוועדת החוץ והביטחון, והוועדה צפויה לדון בנושא היום.

 

מצים נמסר בתגובה: "אין לצים כל חוב לאיגוד, מדובר בהפרשות כנגד מענק פרישה עתידיים, שצים מפרישה בהתאם להסכם עם האיגוד. צים עומדת בכל התחייבויותיה בכל הקשור בהפרשות כספים לטובת איגוד קציני הים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x