$
דני רובינשטיין

נתניהו יגבה את חוב החשמל?

בית המשפט אישר לעקל נכסים של חברת החשמל בגדה, אבל לא בטוח שזה יקרה

דני רובינשטיין 08:0002.06.14
ברשות הפלסטינית גבר בימים האחרונים החשש שממשלת ישראל תתפוס, לפי צו בית המשפט, את הנכסים וחשבונות הבנקים של חברת החשמל המזרח־ירושלמית בגין חוב של כמעט מיליארד שקל. החברה מספקת חשמל לאוכלוסייה של קרוב למיליון פלסטינים בנפות ירושלים בשטח שמהווה כשליש מהגדה.

 

כמות החשמל העומדת לרשותו של תושב פלסטיני בגדה ובעזה היא כ־15% מזו העומדת לרשות תושב ישראל וכמחצית מזו של תושב ערבי במדינות השכנות. זה הנתון שמספק המוסד הפלסטיני מאס למחקר מדיני וכלכלי. אם לא די בחוסר היציבות הביטחונית ובבעיות הפוליטיות - הנה נוסף מחסור בחשמל שמונע התקדמות. מי ישקיע במפעל או בבית מלון אם לא בטוח שיגיע אליו חשמל?

 

סלאם פיאד ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד ראש הממשלה הפלסטיני צילום: עמית שאבי

 

תחנת הכוח בעזה מספקת 7% מהחשמל ברצועה

 

88% מהחשמל המגיע לגדה ולעזה הוא מישראל, קצת יותר מ־7% מתחנת הכוח בעזה וכ־4% ממצרים (לאזור רפיח) ומירדן (ליריחו). בעזה בעיית החשמל חמורה מכל. בשנה האחרונה תחנת הכוח שם, המספקת כרבע מצריכת החשמל ברצועה, משותקת לסירוגין בגלל מחסור בדלק. התוצאה: הפסקות חשמל בין 12 ל־18 שעות ביממה. הנזק שנגרם מכך עצום. אספקת המים נפגעת, מערכות הביוב משובשות, טיפולים רפואיים מתעכבים ואין השקיה סדירה לחקלאים.

 

החוב הפלסטיני לחברת החשמל הישראלית הגיע ל־1.6 מיליארד שקל, חלק קטן מתוך חובות של כ־74 מיליארד שקל. ואולם, כאן ממלא תפקיד הגורם הפוליטי. על רקע הכוונה להעלות את תעריפי החשמל בארץ רבים שואלים מדוע הצרכן הישראלי צריך לשלם על החוב הפלסטיני.

 

נוהג שגור של פיגור בתשלומים

 

הפלסטינים סבורים שהם זכאים לתעריפים נמוכים יותר. אצל תושבי מחנות הפליטים ושכונות העוני ביישובים הפלסטיניים פשט נוהג של פיגור בתשלומים לחשמל. ספקי החשמל בשטחים שלחו גובים לחייבים השונים, והללו חטפו מכות רצח. במקרים רבים נותק לחייבים החשמל, אבל הם התחברו לחשמל של השכנים או ישר לעמודים. כך התחילה מערכת שלמה של גניבות חשמל.

 

עם זאת, עיקר הטענות על החוב מופנות למשרדי הממשלה הפלסטינית ולמוסדותיה, שלהם חובות חשמל של כ־250 מיליון שקל.

 

ראש הממשלה לשעבר סלאם פיאד ניהל מו"מ עם ועדות עממיות בשכונות העוני והגיע להסדר של מחיקה ופריסה של החובות, והדבר מרמר את מי ששילמו כחוק. התוצאה: גביית התשלומים הידרדרה.

 

עכשיו, בשורה התחתונה, הפלסטינים לא משלמים. ישראל חוששת לנקוט צעדים והחוב הולך ותופח בלי שנראה סיכוי לפתרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x