$
בארץ

רשות המסים תדע כמה כסף אנחנו ממירים למטבע חוץ

הפיקוח על סוכנויות המרת הכספים יועבר מאגף שוק ההון לרשות המסים, אבל היועץ המשפטי לממשלה קבע כי היא תפריד בין המידע שמגיע אליה במסגרת הפיקוח לבין דיווחי המס שהיא מקבלת

עמרי מילמן 23:1513.05.14

הפיקוח על סוכנויות המרת הכספים (או בשמן הרשמי - נותני שירותי מטבע) עובר מאגף שוק ההון במשרד האוצר לידי רשות המסים, אבל זו תצטרך להקפיד להפריד בין המידע שיועבר אליה לגבי הפעילות בסוכנויות לבין דיווחי המס שלהן.

עד היום קיבלה רשות המסים מידע על הפעילות של סוכנויות ההמרה, אולם עם קבלת סמכות הפיקוח יועבר אליה מידע גם על לקוחות הסוכנויות. הרשות תוכל לדעת למשל מי ביצע המרה של מט"ח ובאיזה סכום.

 

היועץ המשפטי לממשלה אישר את בקשתו של שר האוצר להעביר את הסמכות של רשם נותני שירותי המטבע מאגף שוק ההון של משרד האוצר לרשות המסים, אולם התנה זאת בעמידה בנוהל שיבטיח את סודיות המידע המועבר לרשם במסגרת הפיקוח שלו.

 

משה אשר, מנהל רשות המסים משה אשר, מנהל רשות המסים צילום: אלכס קולמויסקי

 

הרשם חשוף למידע מפורט על סוכנויות ההמרה, על פעילותם הכלכלית ועל הפעילות הכלכלית של לקוחותיהם. עובדי הרשות שיטפלו במידע זה עשויים לשבת לצד עובדים, או אפילו תחת מנהלים, שאסור להם להיות חשופים למידע הזה. משרד המשפטים חושש מזליגת מידע, לכן קבע היועמ"ש כי העברת הסמכות תהיה לתקופת ניסיון של שנתיים והוא דורש הקמת "חומות סיניות" בין שני הצדדים שייווצרו ברשות.

 

החשש של בעלי הסוכנויות הוא שלקוחותיהם יימנעו משימוש בהם, מכיוון שלא ירצו לפעול מול גוף שחשוף במידה רבה כל כך ברשות המסים. עו"ד בועז פינברג, שותף ומנהל מחלקת המיסוי ואיסור הלבנת הון בפירמה הבינלאומית S&W־ZAG, אומר כי "המשמעות היא מתן סמכויות רגולטוריות לגורם שאמון על אכיפת גביית מסים - דבר שאין לו אח ורע בכל תחום רגולטורי אחר. החלטת היועמ''ש מפילה את החומה הסינית הנהוגה בין הרגולציה לגבייה".

 

ההערכות הן כי כסף שחור רב מתגלגל דרך נותני שירותי המטבע, גם בארץ וגם בחו"ל, וכי כתוצאה מכך לא נגבים בכל שנה מסים בהיקף של 50 מיליארד שקל (כמעט כל תקציב הביטחון).

 

גורמים באוצר מסבירים כי המצב כיום אינו אפקטיבי, וכדי לשפר את הפיקוח על התחום המהלך ההגיוני הוא להעביר את הסמכויות לרשות המסים. באוצר אומרים כי "מי שחושש מהמהלך הוא מי שיש לו מה להסתיר. האזרח שומר החוק רק ירוויח מהגבייה הצודקת יותר". לטענתם, החשש שמא מידע יזלוג אינו סביר ומוסיפים כי כיום קיימים מצבים דומים: פקיד מכס, למשל, נחשף לסכומי כסף הנכנסים למדינה ומעביר את המידע ישירות לרשות להלבנת הון, בעוד רשות המסים בעצמה נמנעת ממידע זה.

 

שלשום אישרה ועדת חוקה חוק ומשפט צו שלפיו סוכנויות המרת כספים יחויבו לזהות לקוחות ולדווח על פעולות כספיות. הצו שהיה בתוקף עד היום קבע כי הסוכנויות לא היו מחויבות בזיהוי ורישום על פעולות כספיות עד לסכום של 50 אלף שקל. הצו החדש קובע כי פעולה כספית מ־10,000 שקל ועד 50 אלף שקל תחייב את הסוכנות לזהות את הלקוח באמצעות תעודה מזהה ולרשום את הפעולה בספריה.

 

בפעולה בסכום גבוה מ־50 אלף שקל תהיה חובה לאמת את פרטי הלקוח ולזהותו באמצעות תעודה מזהה נוספת. עוד נקבע בצו כי נותני שירותי המטבע יחויבו לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור על כל פעולה כספית העולה על 50 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x