שוויון מפלה: בני זוג מאותו מין כתכנון מס
תאים משפחתיים בהם בני הזוג אינם מאותו מין מופלים לרעה בכך שנשללת מהם זכות הבחירה באשר להצמדת נקודות הזיכוי – דבר המשפיע בסופו של דבר על הכנסתם הנקייה
09:3725.04.14
לפני מספר חודשים ובמקביל לדיון סוער שהתפתח בכנסת סביב יוזמת החקיקה של "יש עתיד" להשוואת התנאים הנוגעים לנקודות זיכוי במס גם בנוגע לבני זוג מאותו מין, הופצה הנחיה אל פקידי השומה, עליה חתומה סמנכ"לית רשות המסים, רו"ח מירי סביון, במסגרתה פורטה עמדת רשות המסים בבואה לטפל בפניות הנוגעות להענקת נקודות זיכוי בגין ילדים לבני זוג מאותו מין.
מההנחיה שהופצה בסוף שנה שעברה עולה, כי מעתה והלאה בני זוג מאותו מין ייהנו מאותן נקודות זיכוי ממס המוענקות מכח פקודת מס הכנסה ל "בני זוג" באותן נסיבות. על כן – ממשיכה ומפרטת ההנחיה, "במקרה של בני זוג נשואים מאותו מין", יהיה מקבל נקודות הזיכוי מכח הוראות סעיף 66(ג)(4) לפקודה (אשר בלשון החוק עוסקת ב-"אשה") אותו אחד מבני הזוג לו משולמת הקצבה בעבור הילדים מכח סעיף 40(א) לפקודה. הכוונה היא לקצבת הילדים המשולמת על ידי הביטוח הלאומי. בן הזוג האחר יקבל את נקודות הזיכוי המוענקות לפי הוראות הפקודה מכח הוראות סעיף 66(ג)(5) לפקודה (אשר בלשון החוק עוסקת ב-"גבר"). עד כאן בהחלט צעד יפה וחשוב שבא לבטל קיפוח בלתי מוצדק של בני זוג בני אותו מין באופן שאין לו הצדקה אמיתית כלשהי.
מנהל רשות המסים משה אשר צילום: אלכס קולמויסקי
ואולם – במקרה של בני זוג מאותו מין, קיימת להם אפשרות בחירה ראשונית באשר לזהותו של בן הזוג שלו משולמת הקצבה בעבור הילדים מכח הוראות סעיף 40(א) לפקודה, כלומר זו המשולמת על ידי הביטוח הלאומי. בחירה זו אינה מוענקת לחברי תא משפחתי אשר אינם מאותו מין – כלומר גבר ואישה, והצמדת נקודות הזיכוי מכח הוראות סעיף 66(ג)(4) גם כן אינה נתונה לבחירתם בשל כך.
כאן המקום לביקורת על המציאות החדשה שנוצרה בשל ההנחיה. חשוב להדגיש כי ביקורת זו אינה באה לבקש את ביטולה של ההנחיה המבורכת הנדרשת והראויה בכך שהיא מאפשרת גם לבני זוג מאותו מין לממש את יכולתם המוצדקת לעשות שימוש בנקודות הזיכוי האמורות, דבר שלא יכולים היו לעשות קודם. יש גם לברך את רשות המסים על כך שפעלה להכיר בזכותם זו. עם זאת, במצב הדברים הנוכחי מסתבר לנוכח ההנחיה החדשה, מופלים לרעה, תאים משפחתיים בהם בני הזוג אינם מאותו מין, בכך שנשללת מהם זכות הבחירה באשר להצמדת נקודות הזיכוי האמורות – דבר המשפיע בסופו של דבר על הכנסתם הנקייה. זאת משום שבמקרים רבים, הכנסת האישה נמוכה מזו של הגבר.
תשומת ליבה של רשות המסים הופנתה למצב החדש ולציבור המופלים הטרי. בפנייה ששלחה בחודש ינואר השנה, תנועת הצלחה – התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת לרשות המסים, הוצג הכשל ורשות המסים התבקשה להנחות את פקידי השומה לאפשר את מימוש נקודות הזכות במתכונת תא משפחתי, כך שיתאפשר גם לבני זוג שאינם מאותו מין לקבל החלטה ראשונית באשר לזהות בן הזוג אליו יוצמדו נקודות הזכות מכח הוראות סעיף 66(ג)(4) ובכך למנוע את העיוות הנובע מן המצב הקיים ובהתאם להנחיה.
ב- 8.4.2014 השיבה רו"ח סביון לפנייה שהופנתה למנהל רשות המסים, רו"ח משה אשר. בתשובה טענה רו"ח סביון, כי לא ניתן להיענות לבקשה משום שההנחיה קובעת כי בני זוג מאותו מין ייהנו מאותן נקודות זיכוי ממס המוענקות מכח הפקודה לבני זוג באותן נסיבות. לטענת סביון – ההנחיה אינה חלה על בני זוג שאינם בני אותו מין ואינה משליכה על הטיפול בבני זוג כאלה. קשה להסתפק בתשובה כזו שאין בה כדי להסביר את ההצדקה לחוסר השוויון החדש שנוצר וכל שיש בה היא חזרה לקונית על הוראות ההנחיה (דבר שהוביל מלכתחילה לפניה אל רשות המסים). אכן ההנחיה המקורית עסקה רק בבני זוג מאותו מין ולכן ראוי שרשות המסים תוציא הנחיה משלימה או תפעל לשינוי חקיקה מתאים כדי לאפשר קיומו של מצב שוויוני באמת לכולם.
עו"ד אלעד מן הוא היועץ המשפטי של הצלחה – התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת (ע"ר). עו"ד אריה ליבוביץ' הוא מומחה במיסוי ישראלי ובינלאומי