$
דעות

הפרטים הקטנים יכולים לשנות הכל

וודסייד שברה את הכלים, רשות המסים עושה שרירים ובסוף הכל מו"מ. רק שהמשק לא ייפגע בסוף

ליאור גוטמן 08:4530.03.14

קשה להחליט אם ביטול עסקת וודסייד, אף שעדיין לא ברור אם הוא סופי, הוא בשורה טובה או רעה למשק הישראלי. בסביבת האוצר סירבו להתרגש מהביטול ומאמינים שהמו"מ יימשך ויגיע בסופו של דבר לחתימה. יש להם אינטרס לקוות שכך יקרה, כי ביטול העסקה גרע מהם תשלום מיידי של מס רווחי הון בהיקף של כ־800 מיליון שקל, ועוד כ־320 מיליון שקל מס שהיו מגיעים אליהם בעוד חצי שנה. מדובר בהכנסה חד־פעמית משמעותית עבור המדינה - הסכום הזה יכול לממן למשל לפחות חצי מתוכנית שר האוצר למתן פטור ממע"מ על דירה ראשונה.

פיטר קולמן מנכ"ל וודסייד פיטר קולמן מנכ"ל וודסייד צילום: בלומברג

 

עם זאת, במערכת הפוליטית יש גם מי שמברכים על הביטול, שכן הוא תוצאה של התעקשותה של רשות המסים לחתור לטובת הכנסות המדינה ורווחי הציבור מהגז הטבעי. היו גם חברי כנסת שונים מהאופוזיציה שטענו שנמנע שוד גז ישראלי וייחסו את ביטול העסקה למאבקם נגד גזל משאבי הטבע. כנהוג במקומותינו, להצלחה אבות רבים, ובכירי דלק התייחסו בשעשוע לאותם חברי כנסת כשהשוו אותם לפיל ועכבר שצועדים במדבר, כאשר העכבר מתלהב בפני הפיל מכמות האבק ששניהם מייצרים יחדיו.

 

רשות המסים עצמה נכנסה בינתיים למגננה וסירבה להגיב רשמית לנושא במהלך סוף השבוע. שם עוד זוכרים את הביקורת התקשורתית על הענקת הטבות מס לטבע ולאינטל, והחליטו להתעקש הפעם מתוך חשש שהתסריט יחזור על עצמו. הבעיה במקרה הזה היא שהגז הוא מוצר במחסור שאין לו תחליף - לפי דלק ונובל אנרג'י, עד 2017 עלולה להיווצר בעיה של אספקת גז למשק כי הצנרת של מאגר תמר לא תעמוד בביקושים.

 

השלמת הביקושים היתה אמורה להגיע ממאגר לווייתן, אבל בהיעדר הכסף מהאוסטרלים צריך לגייס הון חדש כדי לממן את השלמת בניית תשתיות ההולכה, הליך שעלול לקחת שנה שלמה. איחור של שנה באספקת הגז למשק עלול לגרום לבעיות שאין לאף אחד פתרון מדף עבורן. ראשית, בהיעדר גז המשק הישראלי יפסיד מיליארדים ותעריף החשמל יזנק. למי ששכח, מצב דומה היה ב־2012 עם הפסקת הזרמת הגז המצרי, אז ההיצע השלים רק כשליש מהביקוש לגז, והשימוש בסולר בתחנות הכוח במקומו עלה למשק 15 מיליארד שקל בשנה והביא לזינוק של קרוב ל־33% בתעריף החשמל.

 

בנוסף, תמלוגי הגז שהאוצר בונה עליהם ממכירת הגז מלווייתן יגיעו גם הם בשנה איחור והפרטת משק החשמל וחברת החשמל תלויה באספקת גז טבעי למשק ועלולה להיתקע ולהתעכב בשנה תמימה.

 

מצד שני, אם הפער בין הצדדים מסתכם בכמה עשרות עד מאה מיליון דולר כפי שטוענים בדלק, שיתכבדו האוסטרלים וישלמו. השקעות זרות זה חשוב, אבל חלקו של הציבור בגז לא פחות. לפחות שירוויח מיסוי.

 

ספק אם מישהו שקלל את התועלת בטרפוד העסקה. כעת ייתכן שרשות המסים בכל זאת תיאלץ להתגמש, תוך שמירה על האינטרסים המקומיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x