$
בארץ

מדד המחירים לצרכן הפתיע: ירד בשיעור חד של 0.6% בינואר

בעקבות כך מסתכמת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-1.4% בלבד; מחירי ההלבשה וההנעלה צנחו ב-8.5% וב-5.2%, בהתאמה

אמנון אטד 14:0114.02.14

הפתעה: מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ירד בשיעור כפול מהצפוי בשוק ההון, 0.6%. כתוצאה מירידה זו מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, רק ב-1.4% - והיא נמוכה לכן בהרבה ממרכז תחום היעד השנתי (1%-3%). 

 

גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי תחזיות האנליסטים במשק, נמוכה ממרכז היעד ובחודשים האחרונים התייצבה על רמה של 1.7%. מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקפת אף עליית מחירים ממוצעת נמוכה הרבה יותר, בשיעור שנתי של 0.6% בלבד.

 

לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידות בסעיפי התצרוכת הבאים: הלבשה (8.5%), הנעלה (5.2%), שירותי דיור בבעלות הדיירים (0.9%) מים לצריכה ביתית (3.9%), צורכי רחצה וקוסמטיקה (4.2%), מלפפונים (18.1%), גבינות לבנות למריחה (6.5%) ולחם ומוצרי בצק (1%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות שנרשמו במחירי הדלק והשמנים לכלי רכב (0.5%), סיגריות מתוצרת חוץ (2.5%), נסיעות בתחבורה הציבורית (3.4%), עגבניות (14.7%) וחצילים (60.2%).

 

דמי השכירות ירדו ב-0.9% דמי השכירות ירדו ב-0.9% צילום: אוראל כהן

 

מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, ירד בחודש שעבר ב- 0.6%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, ירד בינואר בשיעור חד יחסית של 0.9%, ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בחודש שעבר בשיעור קל של 0.2%.

 

מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודשים נובמבר-דצמבר 2013 בשיעור חד של 1.5%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 8.1% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

מדד ינואר לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית לחודש מרץ, וההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט גם בסוף חודש זה להשאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1%. כמו בשלושת החודשים הקודמים, גם הפעם הסיבה העיקרית להחלטה הצפויה להשאיר את הריבית ללא שינוי היא ההערכה של בנק ישראל שסביבת הריבית הנוכחית מתאימה גם לרמת האינפלציה שנמצאת בתוך גבולות היעד (3%-1%), וגם להאטה המסוימת שנרשמת לאחרונה ברמת הפעילות הכלכלית במשק.

 

"המדד מעיד על חולשה בביקושים"

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי, אמר בתגובה למדד המפתיע: "מדד ינואר מעיד שאין בעיה של אינפלציה בישראל, ומאפשר הורדת ריבית נוספת, אבל לא בטוח שהורדה נוספת תתרום לשער החליפין או הצמיחה".

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, אמר בתגובה: "ההפתעה במדד המחירים של חודש ינואר נבעה בעיקר מסעיף שירותי הדיור בבעלות שירד ב-0.9% וממחירי המזון שירדו ב-0.8%. מהירידה במחירי המזון שמתאימה לירידה שנרשמה בשנה האחרונה במחירים הסיטונאיים של המזון ניתן ללמוד על סימנים לביקושים נמוכים אשר מקשים על היצרנים לשמור על המחירים הגבוהים.

 

"מנגד, מהירידה במחירי הדיור לא ניתן ללמוד דבר ובטח שלא להסיק על שינוי מגמה בשוק הדיור. מדד שירותי דיור בבעלות מורכב מחוזי שכירות חדשים ומתחדשים בלבד ובשנים האחרונות ראינו כי המדד נוטה להיות תנודתי מאוד בחודשי החורף. בנוסף, מחירי הדירות המשיכו גם החודש לעלות ועלו בשיעור של 1.5% כך שלמרות הירידה החדה במחירי השכירות כנראה מדובר על סטייה חדה מהמגמה".

 

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון מסרו כי "מדד ינואר מצביע על סביבת אינפלציה נמוכה ביותר. שמונה מתוך עשרת הסעיפים הראשיים היו שליליים. אינפלציית הליבה (המדד ללא סעיפי האנרגיה ומזון) ירדה לקצב שנתי של 0.7% בלבד מ- 1.3% בדצמבר. מדובר בסביבת אינפלציה נמוכה מיעד בנק ישראל שמעידה על חולשה בביקושים המקומיים.

 

"עם זאת, למרות שבעבר אנחנו נתנו 40% הסתברות להורדת ריבית, נדמה שקיימת שתי סיבות להימנע מהורדת ריבית כעת. ראשית, סקר מחירי הדירות לרכישה עלה ב- 1.5% בסקר האחרון ו- 8% ב- 12 החודשים האחרונים. כזכור, קרן המטבע מתריעה מפני בועת נדל"ן. שנית, נתוני סחר חוץ בישראל מצביעים על שיפור בכלכלה הישראלית עם עלייה גם ביצוא וגם בכל מרכיבי היבוא. כל עוד הפד ממשיך ב- tapering , לא סביר לצפות להורדת ריבית בישראל". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x