$
בארץ

המשרד להגנת הסביבה: עדיף שמתקני קליטת הגז יישארו בלב ים

עמדת המשרד גורסת שתשתיות החיבור של מאגרי הגז לחופי ישראל חייבות להיות קטנות ככל האפשר, ויש להימנע מלהקימן על פני היבשה

ליאור גוטמן 22:0910.11.13

האם מתקני קליטת הגז יוצבו בלב ים? עמדת המשרד להגנת הסביבה שתוצג השבוע בפני מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר גורסת שתשתיות החיבור של מאגרי הגז לחופי ישראל חייבות להיות קטנות ככל האפשר, ויש להימנע מלהקימן על פני היבשה.  

כפי שנחשף ב"כלכליסט" משרד רה"מ לא עמד ביעד שהציב לעצמו - הקמת שני מתקני קליטת גז חדשים בשטח ישראל עד לאוגוסט 2013. הסיבה הרשמית הייתה שההליך התכנוני התעכב במשרדי הממשלה השונים. כך או כך, הסיכוי שהמדינה תשלים את הקמת המתקנים עד המחצית הראשונה של 2014 הולך וקטן, ולו בשל העובדה שרק מחרתיים יוצג ההליך התכנוני בפני המועצה הארצית לתכנון ובנייה.

 

קידוח לוויתן קידוח לוויתן צילום: אלעד גרשגורן

 

על פי התוכנית שאליה מתנגדים שורת ארגוני סביבה ותושבי אזור השרון, המדינה תקים שני מתקני קליטה אחד באזור עמק חפר והשני בקרבת אלייקים. מאחר וההליך התכנוני התעכב נוצר מצב בו כלל אספקת הגז למשק הישראלי נשענת על צנרת הולכה בודדת אותה הקימה חברת נובל אנרג'י האמריקאית עבור מאגר "תמר".

 

כל תקלה במערכת ההולכה - מכוונת או כוח עליון - עלולה להשאיר את ישראל ללא גז, להסב את עבודת תחנות הכוח של חברת החשמל לפעולה בסולר ולהזניק חזרה את תעריף החשמל בעשרות אחוזים.

 

התושבים: "מוליכים אותנו שולל"

 

בדיון שנערך שבוע שעבר בוועדת הפנים של הכנסת טען ראש מועצת עמק חפר כי "אין לבצע את התוכנית ללא בדיקה מעמיקה של החלופות. מנסים להוליך אותנו לתוכנית שבה ליזם תהיה אפשרות לעשות מה שהוא רוצה ולקבל היתרים שלתושבים לא תהיה שום סמכות להתנגד אליהם. בבדיקות שערכו מומחים מטעמנו, עולה כי מתקן יבשתי עולה כמו מתקן ימי, וזמן ההקמה של מתקן יבשתי ארוך יותר מאשר של מתקן ימי, דבר שיקל את הקמת הפרויקט במידה ויבחרו בחלופה הימית. לא ייתכן שהפרויקט הכלכלי הגדול ביותר במדינת ישראל לא ניבחן כלכלית".

  

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה ש"השר להגנת הסביבה עמיר פרץ נפגש עם תושבי היישובים הסמוכים למרץ ולחגית והבהיר כי עמדת המשרד הינה שיש למזער את הטיפול בגז ביבשה ככל הניתן ולבצע את עיקר הפעילות בים בהתאם למתאפשר. בכל אופן, אנו מתנגדים להרחבת פעילות המתקנים בחגית ובמרץ לתעשיות המשך בתוצרים שיתקבלו".

  

גם עמותת "צלול" הצטרפה למתנגדים בטענה ש"הקמת המתקנים ביבשה היא טעות תכנונית וטעות אסטרטגית שתסכן את הסביבה הימית, הסביבה החופית, הסביבה היבשתית ואת חיי התושבים שבסמוך לביתם מתוכננים המתקנים. יחד עם זאת מדגישה "צלול" כי הטיפול צריך להיעשות תוך אימוץ טכנולוגיות מיטביות, תוך קביעת רגולציה ותקנים מחמירים ותוך מוכנות מלאה (לאומית ומפעלית) לסיכונים סביבתיים העלולים לנבוע מהקידוח ומהטיפול".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x