$
בארץ

החלטת הריבית מייקרת את המשכנתא

נוטלי המשכנתאות ייאלצו לשלם מחיר גבוה ב־0.2%–0.3% ממה שהיו משלמים אם היו נוטלים את המשכנתאות טרם כניסת ההנחיות החדשות של הפיקוח על הבנקים

שניר הנדלר 09:0626.02.13
בשבוע שעבר ציין המפקח על הבנקים דודו זקן כי ההנחיות החדשות שהעביר בנק ישראל, ובהן דרישה להגדיל את ההון שהבנקים מקצים בבואם להעניק משכנתא, נבעו מדאגה ליציבותם. זאת בשונה מההגבלות הקודמות של בנק ישראל, שהיו ניסיון לצנן את שוק הנדל"ן הרותח.

 

 

על אף ההצהרה הזו, הדרישה להגדיל את היקף ההון שמרתק הבנק על כל משכנתא צפויה להביא את הבנקים להעלות את הריבית שהם דורשים על ההלוואות לדיור, להגדיל את סכום ההחזר החודשי על ההלוואה, ולכן להרחיק חלק מרוכשי הדירות הפוטנציאליים מהגשמת חלום רכישת הדירה.

 

העובדה שהוראות בנק ישראל עשויה להביא בין היתר גם לירידה בביקושים לדירות הביאה להערכות כי הדבר יאפשר לנגיד סטנלי פישר להוריד את ריבית בנק ישראל ולאפשר את התאוששות הכלכלה מבלי להאיץ את התפתחות בועת הנדל"ן. במילים אחרות: הפחתת ריבית בנק ישראל בשיעור של 0.25% היתה מקזזת את השפעת העלייה הצפויה בריבית על המשכנתאות ושומרת על הסטטוס קוו.

 

כעת, משהוחלט להותיר את הריבית על כנה, נראה כי נוטלי המשכנתאות ייאלצו לשלם מחיר גבוה ב־0.2%–0.3% ממה שהיו משלמים אם היו נוטלים את המשכנתאות טרם כניסת ההוראות לתוקפן בתחילת החודש.

 

טרם כניסת ההוראות לתוקפן, נוטל משכנתא ממוצעת של 576 אלף שקל במסלול של ריבית קבועה לתקופה של 25 שנה היה משלם לבנק החזר חודשי של 2,731 שקל. בעקבות ההנחיות החדשות וההחלטה של בנק ישראל שלא להפחית את שיעור הריבית, יאמיר ההחזר החודשי בכ־91 שקל ל־2,822 שקל. מדובר בהתייקרות של 27.3 אלף שקל של המשכנתא לאורך כל תקופת ההלוואה.

 

אלא שכאן לא נעצרת ההתייקרות הצפויה, שכן גם אם בנק ישראל יחליט להוריד את הריבית בחודש הבא רמות הריבית הנוכחיות לא צפויות להישאר לאורך זמן. עלייה בריבית עלולה להביא לעלייה משמעותית במחיר המשכנתא ולהקשות יותר על היכולת לרכוש דירה בישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x