$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המדען הראשי בתמ"ת יהפוך לחברה ויגייס 4 מיליארד שקל

הצוות שהקים נתניהו, בראשות אורי יוגב, פועל להפוך את המדען הראשי לחברה ממשלתית כדי לצמצם את תלותו בתקציב הממשלה. באוצר ובמשרד המשפטים תומכים במהלך אך בתמ"ת מתנגדים

גולן חזני 07:0226.02.13

משרד ראש הממשלה פועל להפיכת לשכת המדען הראשי, שפועלת כיום תחת משרד התמ"ת, לתאגיד סטטוטורי או לחברה ממשלתית כדי שיוכלו לגייס כ־3–4 מיליארד שקל בהנפקת אג"ח בבורסה בתל אביב.

ל"כלכליסט" נודע כי את המהלך יזם הצוות המייעץ לראש הממשלה, שבו חברים אורי יוגב; הראל לוקר, מנכ"ל משרד רה"מ; וכן גל הרשקוביץ, ראש אגף התקציבים באוצר. לטענתם המהלך ייעל את עבודת המדען על ידי נטרולו מהשפעה פוליטית. גורם המקורב למשרד רה"מ אומר כי "היעילות תתבטא בעיקר באי־כפיפות לחוק המכרזים שאליו כפוף כיום המדען, וכתאגיד קבלת ההחלטות תתבצע מהר יותר". התוכנית שמצויה בשלבי ביניים זוכה לתמיכת המדען הראשי אבי חסון ושל משרד המשפטים.

 

 צילום: עמית שעל

 

לקנות אג"ח מהמדען הראשי

המדען הראשי הוא הזרוע הממשלתית העיקרית לתמיכה כספית בהייטק, ותקציבו, שמהווה את מרב הכסף שמזרימה הממשלה לתעשייה זו, מצטמק בעקביות בשל החלטות פוליטיות. אחת הבעיות המרכזיות שמהן סובל ההייטק הישראלי היא הצטמצמות מקורות ההשקעה הפרטיים, מה שפוגע בעיקר בחברות הנמצאות בשלבים המוקדמים לחייהן בתחומים עתירי הון סיכון כמו שבבים, קלינטק וביוטכנולוגיה.

 

מטרת היוזמה לשינוי הגדרתו המשפטית של המדען הראשי היא להגדיל את תקציבו, שעומד על 1.54 מיליארד שקל נכון ל־2012. התקציב מגיע בחלקו במשרד האוצר, ובחלקו מתבסס על ההחזרים הכספיים מן החברות אשר להן חילק המדען תמלוגים.

 

לפי המהלך המתגבש, הגוף שיוקם ינפיק בבורסה את הכנסותיו העתידיות מהחברות - כלומר את זרם התמלוגים שישלמו לו חברות בשלות - וישעבד אותן לטובת מחזיקי האג"ח. מדובר בגיוס של 4 מיליארד שקל, המסתמך על הכנסות שנתיות מתמלוגים של 600–700 מיליון שקל, ש־400 מיליון שקל מתוכם ישועבדו במשך עשר שנים לצורך הגיוס. הסיכון של ירידה פתאומית בסכום התמלוגים אמור להיות מגולם בדירוג שיינתן לאגרות החוב. עם זאת, סכום גדול כמו זה שיגויס יבטיח חלוקתו ליותר חברות, וההחזר השנתי של תמלוגים יהיה באופן יחסי גבוה פי כמה מההחזר הנוכחי שמקבל המדען. המטרה היא לייצר מהלך צמיחה שיאזן את ההשלכות השליליות של קיצוץ חד בתקציב המדינה ושל ההאטה הצפויה במשק בעקבות כך. מדובר בצעד שאמור להגדיל את התמלוגים השנתיים, להגדיל את התעסוקה ואת הצמיחה.

 

 

יתרון נוסף לשינוי הסטטוס המשפטי של המדען הראשי הוא בכך שהמדען יהיה רשאי לקבל את ההחזרים מן החברות גם בדרך של מניות או אופציות, ולא רק בהחזר כספי כפי שנהוג כיום. ההגבלה הקיימת כיום על המדען לקבל החזרים כספיים בלבד מונעת מחברות צעירות לבקש ממנו סיוע, מאחר שאם הן יימכרו הן יחויבו בהחזרת מיידית של כל הכספים.

 

מחטף או מהלך מקצועי?

ממשרד התמ"ת שמתנגד למהלך נמסר: "שר התמ"ת ער לביקורת שנשמעת על התוכניות שמוביל המדען הראשי, אך מתנגד לניסיונות לנתקו מהתמיכה שהוא מקבל מהמשרד ובכך לצמצם את יכולתו להשפיע על תעשייה. לא כל שכן כשהדברים נעשים בדרך של מחטף וללא דיון מקצועי ראוי.

 

"הפרדת משרד המדען הראשי ממשרד התמ"ת תפגע בהיקף ההשקעות בהייטק, תפריד את לשכת המדען מהעשייה בתחום עידוד התעשייה המסורתית, תפריד את לשכת המדען מהעשייה לטובת פיתוח הפריפריה ותפריד את לשכת המדען מהמאמצים לפתח עסקים קטנים ובינוניים. ללא גב פוליטי רחב של משרד חזק, תקציבי המחקר והפיתוח יישחקו אל מול דרישות משרדי הממשלה ויפוזרו בין משרדים אחרים. התוצאה תהיה הרס של אחד המוסדות החשובים בכלכלה הישראלית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x