$
בארץ

הכנסת תדון היום בהוזלת דמי הניהול; גפני: תחסוך לציבור 100 מיליון שקל

המליאה תדון בסעיף שיעניק לשר האוצר סמכות לקבוע את דמי הניהול. כמו כן יעסקו הח"כים בהצעת החוק לשחרור רווחים כלואים

תומר אביטל 09:4305.11.12

מליאת הכנסת תקדם היום (ב') סעיף שיעניק לשר האוצר, יחד עם הרשות לני"ע, את הסמכות לקבוע דמי ניהול למנהלי קרנות. הסעיף, שצפוי להוזיל את דמי הניהול, יחזור לאחר מכן לשולחן ועדת הכספים לדיון נוסף, ויזכה באישור סופי של הכנסת רק בכינוס הפגרה הבא.

בשעה 11:00 יתכנסו הח"כים לישיבת פגרה מיוחדת כדי לאפשר את קידומן של שורת הצעות חוק ממשלתיות, ביניהן החוק לשחרור הרווחים הכלואים והחוק על דמי הניהול. 

 

המהלך הוא חלק מרפורמה שתוביל להורדת דמי הניהול בתעשיית הקרנות תוך שהיא צפויה לחתוך כ־100 מיליון שקל המהווים כ־20% מהכנסות הבנקים מעמלות הפצה. עם כניסת התקנות לתוקף ישלמו הקרנות לבנקים עבור הפצת קרנות כספיות 0.1% במקום 0.125%, עבור קרנות סולידיות 0.2% במקום 0.25%, עבור קרנות מנייתיות 0.35% במקום 0.8%, ועבור קרנות אג"ח 0.35% במקום 0.4%.

 

הוועדה קבעה את סעיף ההסמכה על מנת להפחית את דמי הניהול של מנהלי הקרנות באותו השיעור שבו תופחת להם עמלת ההפצה מהבנקים. לאחר שסעיף ההסמכה יעבור, תצביע הוועדה על תקנות להפחתת עמלות ההפצה ולהפחתת דמי הניהול.

 

יו"ר ועדת הכספים משה גפני (יהדות התורה), שמעוניין לוודא כי אכן יקוצצו דמי הניהול, ביצע פירואט פרלמנטרי - הוא הביא לדיון תיקון לחוק ניירות ערך שכבר נמצא על השולחן כדי להוסיף לו את הסעיף הרלוונטי לדמי ניהול. הסעיף היה אמור להיות מאושר במלואו היום, אולם יו"ר הכנסת רובי ריבלין סירב לתת גושפנקא לקיצור הזמנים הדרוש להאצת הליך החקיקה. לכן היום תאשר המליאה רק את הפיצול, בכינוס הבא יאושר הסעיף במלואו, ורק בעתיד יובאו התקנות הרלוונטיות לאישור ועדת הכספים.

 

גפני. פירואט פרלמנטרי גפני. פירואט פרלמנטרי צילום: עמית שעל

 

"מה שעומד לנגד עיני זו טובת הציבור. העשירים יכולים להוריד ולהעלות זה לזה. אבל יותר חשוב בעיני שזה יגיע לציבור הרחב", אמר גפני ל"כלכליסט". לדבריו, "אני דרשתי שתהיה הפחתה גם לציבור ולא רק בין העשירים - הבנקים והקרנות. הרשות הגיעה להסכם עם הקרנות שבמשך חצי שנה יפחיתו את דמי הניהול. אין לרשות סמכות להפחית את דמי הניהול אלא רק בהסכמה", הסביר גפני. הציבור, לדבריו, יחסוך בעקבות המהלך כ-100 מיליון שקל.

 

בתוך כך, קבוצת ישראל יקרה לנו והמשמר החברתי פנו ליו"ר הכנסת בדרישה לבטל את הדיון וההצבעה שנקבעו להיום על חוק "הרווחים הכלואים". במכתב נאמר כי "ראש הממשלה הקדים את הבחירות ופיזר את הכנסת שכן הוא מבקש מהעם מנדט מחודש להביא תקציב אחראי עם ראיה ארוכת טווח, ובעת הזאת לא ניתן להביא תקציב אחראי". לאור זאת, טוענים הארגונים, כל החלטה בעלת משמעות פיסקאלית צריכה להתקבל רק לאחר הבחירות, על ידי הכנסת ה-19.

 

לפי נתוני רשות המסים, הרווחים הכלואים מגיעים לכ־120 מיליארד שקל, רובם בידי חברות ענק כגון טבע, אינטל, אמדוקס ומוטורולה. בתזכיר החוק שהגיש האוצר נקבע כי חברות שירצו לשחרר רווחים כלואים, ישלמו על הרווחים מס של 6%–17.5% במקום מס של 10%–25%, לפי חוק עידוד ההשקעות הישן. כלומר, החברות יקבלו הנחה בשיעור של 40%–70% מהמס שהיו אמורות לשלם.

 

הח"כים גם יתבקשו לקדם היום שורה של חוקים נוספים, ובהם יוזמות האוצר לשיווק מערכת סליקה פנסיונית, חוק המלווה שמעביר את ניהול האג"ח מבנק ישראל לאוצר, חוק לקידום החינוך הפיננסי בישראל, הסדרת ההחזקה והשימוש במאגר מידע על חברות, צמצום הריכוזיות וניגודי העניינים בשוק ההון ועוד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x