$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"מינוי וייס היה פזיז, ולא ברור על פי אילו קריטריונים נעשה"

מיכל פרנקו, עו"ד במשרד האנרגיה ודירקטורית ברכבת ישראל, יצאה נגד מינויו של דורון וייס ליו"ר הרכבת במקום אורי יוגב, בחוות דעת ששלחה לרשות החברות: "בחירת וייס לא עולה בקנה אחד עם הישגיו של יוגב". משרד המשפטים צפוי להתערב בנושא

ליאור גוטמן 07:0131.10.12

חוות דעת שהגישה לפני כחודש דירקטורית ברכבת ישראל, עו"ד מיכל פרנקו, לרשות החברות הממשלתיות ושהגיעה לידי "כלכליסט", מבקרת את מינוי דורון וייס ליו"ר הרכבת ומטילה ספק בהכרזתו של שר התחבורה ישראל כץ ולפיה המונופול המסילתי זקוק ל"יד מכוונת" במשרה מלאה. כזכור, בתחילת חודש אוגוסט התכנס דירקטוריון הרכבת כדי לדון במינויו של וייס במקומו של היו"ר עד אז אורי יוגב, שכיהן לטענת השר כץ כ"יו"ר לא פעיל" במשרה חלקית ובניגוד לכאורה למה שנדרש מהתפקיד.

 

 

 

 שר התחבורה ישראל כץ שר התחבורה ישראל כץ ציילום: אריאל בשור

 

מי מוסמך לקבל החלטה?

פרנקו משמשת כעו"ד במשרד האנרגיה והיא מונתה לפני כשנתיים וחצי לתפקיד דירקטורית ברכבת ישראל. בעת ההצבעה על המינוי פרנקו היתה היחידה שהתנגדה לתהליך מראשיתו ועד סופו. בחוות הדעת ששלחה לרשות החברות, שבוחנת מאז אוגוסט האחרון את הליך המינוי, היא טוענת ש"מינויו של יו"ר פעיל לטעמי הוא לא כורח המציאות. להבנתי, הגוף המייצג את המדינה כבעל המניות הנו רשות החברות הממשלתיות. עד היום לא ברור לי ברמה הפורמלית מי מוסמך להחליט כי לרכבת נדרש יו"ר פעיל, ועל בסיס אילו קריטריונים פרטניים והשוואתיים הוחלט הדבר".

 

לפיכך, פרנקו טוענת ש"דיון ביו"ר פעיל ובבחירת יו"ר חלופי אינו רלבנטי וחסר בסיס, אינו עולה בקנה אחד עם ההישגים והעבודה שהשקיע יוגב במהלך התקופה שבה כיהן, ואינו מביא בחשבון את הנסיבות - קרי, מיהו האדם, מהם כישוריו וכמה יוכל לתרום. מסיבות אלו התנגדתי לשורת ההחלטות שהתקבלו".

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", מי שהיה חתום על הבקשה לבצע דיון בהחלפת היו"ר היה לא אחר מהיו"ר המיועד וייס; אולם כאשר יוגב אמר במסגרת הדיון שהוא מסכים להפוך ליו"ר פעיל, הדירקטורים הדיחו אותו ומינו תחתיו את וייס, והכל בהליך בזק שארך שעות ספורות.

 

אורי יוגב אורי יוגב צילום: אוראל כהן

 

הבקשה נדחתה על הסף

בסיום מכתבה לרשות החברות מחדדת פרנקו ש"במסגרת הדיון כלל לא נשקלה האפשרות כי מר יוגב יכהן כיו"ר פעיל, אף שהוא ציין בדיון את נכונותו העקרונית לכך", ולכן היא מגיעה למסקנה ש"סבורני כי ההחלטה לבטל את החלטת הדירקטוריון משנת 2011 לבחירת יו"ר מבין חבריו לא עמדה על סדר יום הישיבה. לדעתי דברים ברורים בעניין הזה נאמרו על ידי יועמ"ש החברה בדיון עצמו. הדגשתי בדיון בצורה מפורשת ובהירה כי אין לקבל החלטה בצורה 'פזיזה', ומשכך טוב ייעשה אם הדיון בעניין יידחה. לדאבוני בקשתי לדחות את הדיון נשללה על הסף ולא נידונה על ידי הדירקטוריון", היא מסכמת.

 

מאז נשלחה תגובתה של פרנקו הודיעה רשות החברות הממשלתיות שהיא מערבת את משרד המשפטים בנושא, מה שמטיל ספק בהליך המינוי ואף עלול להוביל לדין פלילי כנגד חלק מהדירקטורים. יצוין שמקרה דומה כבר אירע בקיץ 2010, אז פסלה רשות החברות הממשלתיות את הליך מינוי מנכ"ל חדש לרכבת בטענה לאי־סדרים. הצעד הוביל לפרישת שני הדירקטורים שהצביעו בעד בחירת מנכ"ל חדש לרכבת מהדירקטוריון, בטרם נוהלה מולם חקירה מקיפה על ידי המדינה.

 

משרד התחבורה בתגובה, "חוות דעת משפטית של הרכבת קבעה באופן חד משמעי כי הדיון היה במקומו והוא התנהל על פי כללי המנהל התקין. מדובר במכתבים מתוזמנים של מקורבי יוגב הרוצים להטיל דופי בהליך שהיה תקין לחלוטין. רובו המוחלט של הדירקטוריון תמך ותומך במועמדות דורון וייס, איש הראוי לכל הדעות לתפקיד יו"ר פעיל במשרה מלאה כפי שהיה בעבר. מעולם לא הוצע ליוגב לכהן כיו"ר פעיל מסיבות שונות אולם כשנשאל על כך ענה בשלילה מוחלטת וטען כי אין צורך בכך. דורון וייס ימונה ליו"ר פעיל של הרכבת וכל הניסיונות לטרפד את מועמדותו נידונו לכשלון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x