$
בארץ

ניתוח כלכליסט

פתיחת השוק לייבוא לא תשנה באופן מהותי את משק החלב

היבואנים סבורים שהיוזמה של משרד האוצר לפתוח את שוק החלב דרך הורדת מכסי היבוא תצליח להרחיב את ההיצע ולהוריד מחירים, בעוד שרשתות השיווק שומרות על פסימיות וסבורות שגם הצעד הזה לא ישנה דבר. מי ינצח בקרב על יבוא הגבינה?

אורנה יפת 08:2810.10.12

עליית מחיר המטרה שמשלמות המחלבות לרפתנים עבור החלב הגולמי, הצפויה לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח ב־%2.5–5% ואת מוצרי החלב שאינם בפיקוח בעד 10%, אינה מוצאת חן בעיני משרד האוצר. מעבר לדרישתו ממשרד

החקלאות להוריד את מחיר החלב הגולמי ב־5 אגורות, החליט האוצר לקדם כעת מהלך של הורדת מכסים על מוצרי חלב שונים - כמו גבינות רכות, שמנת, חמאה, אבקות חלב ויוגורטים - כדי לפתוח את יבוא מוצרי החלב ודרך כך להביא להורדת מחירים.

 

זו אינה הפעם הראשונה שבממשלה מנסים לקדם מהלכים מסוג זה, אך עד היום הם לא צלחו, בין היתר בגלל התנגדות הרפתנים ומועצת החלב. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", גם הפעם מתכוונת מועצת החלב לפנות ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין נגד פתיחת השוק.

 

 

אם באמת יצליח האוצר לקדם הפעם את המהלך, כבר בנובמבר יוכל שר האוצר לחתום על הצו החדש. המטרה הסופית היא לתת לצרכן מגוון גדול יותר של מוצרים ולהוריד את המחיר של מוצרי החלב על ידי הגברת התחרות.

"לצרכן תהיה אפשרות בחירה במוצרים שהיום הוא לא יכול לקבל, כי אף אחד לא מביא אותם לישראל משום שהמכס עליהם מטורף", מסביר גורם בענף. כעת נשאלת השאלה האם המהלך באמת יצליח וישיג את מטרותיו.

 

מי ירוויח מהמהלך ואילו שחקנים יוכלו להיכנס לשוק?

 

היבואנים ונציגי רשתות השיווק חלוקים בדעותיהם באשר לסיכוי ההצלחה של המהלך בפתיחת השוק. מעבר לגבינות טריות עם חיי מדף ארוכים, יאפשר יבוא מוצרי החלב להגדיל את מגוון הגבינות עם אחוזי השומן הנמוכים, היוגורטים והשמנת לקצפת - קטגוריה שנשלטת כיום על ידי תנובה.

 

מצד אחד, היבואנים צופים כי היבוא יגדל, יוריד את מחירי המוצרים המקומיים, ויאלץ את המחלבות להגיב כדי לשמור על נתח השוק שלהן. נני סיימן, מבעלי חברת סיימן סחר המייבאת ומשווקת בין היתר את גבינת פילדלפיה של קראפט בשיתוף עם חברת נטו, טוענת לדוגמה כי "עד עכשיו נמנענו מיבוא גבינות טריות כי המכסים עליהן גבוהים מאוד. כעת נוכל לייבא גבינות טריות שהתוקף שלהן מגיע ל־60–70 יום".

 

נני סיימן, מנכ"לית ובעלים של חברת סיימן נני סיימן, מנכ"לית ובעלים של חברת סיימן צילום: מורג ביטן

 

יבואנים נוספים שיוכלו להרוויח מפתיחת השוק הם וילי פוד, שבין היתר מייבאת מוצרים לרשתות שופרסל ומגה; רשת טיב טעם שמייבאת באופן עצמאי גבינות לא כשרות; ויבואני מזון נוספים שיחליטו להיכנס לקטגוריה של מוצרי החלב.

 

מן העבר השני, ברשתות השיווק אומרים כי המהלך לא ישים. "גבינות הן מוצר עם תאריך תפוגה קצר, וכל התהליך הבירוקרטי של יבוא ושחרור המוצרים מקשה על היבוא. לכן הסבירות שהמהלך הזה יפגע ביצרנים המקומיים ויביא להוזלה של מחיר הגבינות היא נמוכה", אומר יוסי שלו, סמנכ"ל סחר ושיווק בטיב טעם. "אני בעד הורדת מסים, אבל המהלך הזה לא באמת ישנה את שוק החלב. מה שכן יכול להוריד את מחיר מוצרי החלב בישראל היא הורדה משמעותית של עלויות הייצור בישראל".

 

איך המהלך ישפיע על החברות הישראליות?

 

פתיחת היבוא עשויה לפגוע בנתח השוק של היצרנים המקומיים, אבל לא מדובר בהתרחשות שתשנה את פני שוק החלב בישראל. לדברי עפרה למפרט, מנכ"לית קראפט ישראל, "היבוא אף פעם לא יכבוש את השוק המקומי כי הצרכן הישראלי רגיל לטעם של היצרניות המקומיות". סיימן מוסיפה כי "כיום היבוא של מוצרי חלב עומד על 1% מהצריכה בשוק החלב. אם נצליח להגיע ל־10% נתח שוק זה ייחשב המון".

 

עפרה למפרט, מנכ"לית קראפט ישראל עפרה למפרט, מנכ"לית קראפט ישראל צילום: נמרוד גליקמן

 

עם זאת, בניסיון למנוע מהמחלבות הגדולות להיות הנהנות העיקריות מיבוא מוצרי חלב, מתכוונים באוצר להגביל אותן בכמויות - ככל שנתח השוק של החברה במוצר שהיא מבקשת לייבא גדול יותר, כך היא תוגבל בהקצאה של מכסות היבוא לאותו מוצר. על פי המלצת דו"ח טרכטנברג שעברה החלטת ממשלה, חברה המחזיקה ביותר מ־71% משוק היצרנים, היבואנים או המשווקים של המוצר שאותו היא מבקשת לייבא, לא תקבל רישיון יבוא או מכסת יבוא לאותו המוצר.

 

מה הסיכוי שהיוזמה באמת תצא הפעם לפועל?

 

הבעיה הגדולה בה ייתקל האוצר הוא ככל הנראה הלובי החזק של החקלאים. בענף החלב אומרים כי הסיבה האמיתית לחוסר ההצלחה של המדינה להגדיל את מכסות היבוא היא פוליטית לחלוטין. "אין שום בעיה לייבא מוצרי חלב לארץ, אבל יש פה לובי חקלאי חזק. הרפתנים נלחמים ומונעים את פתיחת השוק הזה לתחרות", אומר גורם בכיר באחת המחלבות. "בתחום החלב זה הכל פוליטיקה מא' ועד ת'. אין פה שום דבר ענייני. הרפתנים מונעים את פתיחת השוק

ליבוא, כי אז הצריכה של המוצרים המקומיים תרד והמחלבות יקנו מהרפתנים פחות חומר גלם".

 

"פתיחת שוק החלב ליבוא לא תהרוג את הרפתנים", אומר אחד היבואנים, "כמו שהיא לא הרגה את אסם או עלית כאשר פתחו את שוק הפסטה או השוקולד ליבוא". גם יוסי ויליגר, הבעלים של וילי פוד, אומר כי שוק החלב מעולם לא נפתח פה באמת. "שוק החלב מעולם לא נפתח ליבוא בצורה משמעותית. לפעמים מגדילים קצת את המכסות ליבוא אבל זה לא מגרד לאף אחד ואין לזה השפעה. לא נוגעים פה בפרות הקדושות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x