$
קריירה

הוקם איגוד לשמירה על זכויות המלצרים

השבוע הקימה קבוצת פעילים חברתיים איגוד למלצרים, ברמנים ועובדי קייטרינג בניסיון לשים סוף לתופעת הפגיעה בזכויותיהם

מיקי פלד 15:1012.09.12

קבגוצת פעילים חברתיים הקימה השבוע איגוד למלצרים, ברמנים ועובדי חברות קייטרינג. מייסדי האיגוד מדווחים על מאוות פניות שקיבלו עד כה ממלצרים ברחבי הארץ על הפרה של זכויותיהם כעובדים.

 

האיגוד פונה אל מלצרים, ברמנים, מארחים ועובדי קייטרינג ומטרתו היא להביא לשיפור תנאי ההעסקה של עובדי ענף המסעדנות, אם באמצעות הסכמים עם המעסיקים ואם באמצעות חקיקה. הפניות וההצטרפות אל האיגוד נעשות באמצעות עמוד הפייסבוק שלו.

 

התופעה הנפוצה והבעייתית ביותר בצורת ההעסקה של המלצרים היא התשלום החלקי לו הם זוכים. על פי החוק, על בעל המסעדה לשלם למלצר לפחות שכר מינימום, שיכול להיות מורכב מהתשר המתקבל מהלקוחות והשלמה הניתנת על ידי בעל המסעדה, כולל הפרשות לפנסיה, תשלום לביטוח לאומי, דמי הבראה, ימי חופשה ועוד.

 

אלון-לי גרין, אחד ממייסדי הארגון, אומר כי המציאות שונה מאוד. "ישנם מקומות רבים שבהם המלצרים מקבלים רק את התשר, ללא השלמה לזכויות סוציאליות, ויש מקומות שהתשר אף לא מגיע לרמה של שכר מינימום".

 

גרין, שבעבר הקים ועד עובדים בסניף של רשת קופי-בין בתל אביב, סיפר כי "בתל אביב יש נוהג שכאשר הלקוח משלם בכרטיס אשראי, בעל המסעדה לוקח אליו 40% מהסכום, למרות שהסועד מעוניין להשאיר אותו למלצר". גרין סבור כי "המצב הרצוי הוא שעל שעת עבודה יינתן שכר עבודה, כשם שמקבל כל עובד בישראל".

 

בעיה נוספת שמכיר כמעט כל מי שעבד בענף המסעדנות היא של משמרות ההמתנה (סטנד-ביי). במשמרות אלו המלצר או הברמן מוזעק מהבית כדי להוות תיגבור למקרה של עומס, אך בפועל הכניסה לעבודה פעילה יכולה לקחת שעות ארוכות. בזמן הזה, העובד ממתין במסעדה, אך אינו מקבל שכר עבור ההמתנה, בניגוד לחוק שקובע כי עבודה מוגדרת כזמן בו העובד עומד לרשות המעסיק, גם אם רק כממתין להוראות. במקביל, מספר גרין, ח"כ דב חנין החל לגבש קבוצת ח"כים לצורך חקיקה שתמנע חלק מהפרצות באופן התשלום למלצרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x