$
בארץ

משרד הביטחון חסם את אלביט מערכות מלרכוש את תעש

בין המגבלות להפרטת תעש נמצאת גם דרישת משרד הביטחון שהחברה הרוכשת תהיה בבעלות ישראלית בהיקף של יותר מ־50% ולא תיסחר בבורסה זרה. גם חברות ממשלתיות כמו רפאל לא יוכלו לגשת למכרז. הצדדים להסכם ההפרטה סיכמו להשלימו בתוך חודש

הדר קנה ותומר אביטל 08:3118.07.12

לאחר משא ומתן שארך חודשים ושנים של דיבורים וחוסר הסכמה, קיבלו השבוע הצדדים המעורבים בהפרטת תעש - העובדים, ההנהלה, משרד הביטחון והאוצר - החלטה להשלים את הסכם ההפרטה בתוך חודש. ההפרטה אמורה לצאת לפועל בתוך כשנה וחצי.

 

עם זאת, הסכם ההפרטה עמוס במגבלות שהוצבו כתנאים למכרז, ויחסמו למעשה חברות רבות מלהשתתף בו.

אחד התנאים המגבילים בהסכם המתגבש נוגע לסוגיית הרוכש הפוטנציאלי. לפי בכירים באוצר עיקר המגבלות הוצבו על ידי משרד הביטחון החושש שמי שיקנה את תעש יהווה סיכון על ביטחון מדינת ישראל. לכן משרד הביטחון מבקש להציב כתנאי כי הבעלות תהיה ישראלית ביותר מ־50%, ולפי האוצר, משרד הביטחון דורש גם כי החברה הרוכשת לא תסחר בבורסה זרה.

 

משמעות התנאי הוא שחברה כמו אלביט מערכות שנחשבה למועמדת רצינית לקניית תעש, לא תוכל להתמודד שכן היא נסחרת בבורסה בארה"ב.

 

 

משרד הביטחון מבקש אף להעמיק את התנאי ומבקש כי החברה תהיה פרטית ולא תיסחר גם בבורסה בישראל. באוצר מתנגדים לתנאי ולכן הסוגיה עדיין לא סוכמה סופית. גורם המקורב להפרטה טוען: "תנאי זה ייצור מגבלה אמיתית על המכרז ולא ישאיר מתמודדים".

 

עוד הוחלט כי חברות ממשלתיות לא יוכלו להתחרות במכרז, מה שמוציא מהמכרז את רפאל והתעשייה האווירית.

תנאי נוסף שהוצב בנוגע לרוכש הנו סוגיית 'צו האינטרסים החיוניים' שחלק מתנאיו הוא שמדינת ישראל לא תיפגע מההפרטה הצפויה ולכן משמעותו היא שמדינת ישראל תוכל להלאים בכל שלב וללא צו בית משפט מספר חטיבות מסווגות בתוך תעש, אם יוחלט שגורם זר מנסה להשתלט על החברה. על פי הגורם באוצר: "זו חברה ביטחונית ולא רוצים שידיים זרות ייגעו בה. יוכנס סעיף שאומר שבעת איום המדינה תוכל להשתלט עוד לפני קביעת בית משפט".

 

מפעל תעש מפעל תעש צילום: עמית שעל

 

מעבר לסוגיית הרוכש ישנן סוגיות נוספות שחלקן סגורות וחלקן צריכות עוד להיסגר בתוך הסכם. סוגיה שעליה כבר

הוחלט הנה המשך ההזמנות של תחמושת כבדה מתעש, וכי משרד הביטחון ימשיך לממן את התחמושת בעלות שנתית של 325 מיליון שקל כש־50 מיליון ימומנו על ידי האוצר.

 

כמו כן, הסכם השכר מול העובדים כמעט שנסגר. ועדת הכספים אישרה אתמול הלוואה בסך 150 מיליון שקל לתעש לתשלום משכורות לעובדים והבטחת המשך הפעילות, זאת לאחר חודשים ארוכים של ליווי צמוד של המו"מ בין הצדדים השונים למשבר בתעש.

 

ממשרד הביטחון נמסר: "הדיונים על ההפרטה בעיצומם ואין בכוונת משרד הביטחון לנהל את המו"מ בתקשורת". באלביט מערכות סירבו להתייחס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x