$
בארץ

בג"ץ דחה את העתירה נגד השביתה, שטייניץ ועיני ייפגשו שוב בערב

שר האוצר ויו"ר ההסתדרות לא הצליחו להסכים בפגישתם בצהריים על פתרון לבעיית עובדי הקבלן אשר ימנע את השבתת המשק

מיקי פלד ומארק שון 17:0407.02.12

פגישתם של שר האוצר, יובל שטייניץ, וראש אגף התקציבים במשרד, גל הרשקוביץ, עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, במטרה למצוא פתרון שימנע את השבתת המשק המתוכננת למחר, הסתיימה ללא תוצאות וללא הסכמה. הצוותים ימשיכו לנהל דיונים במהלך היום ובשעה 21:00 תתקיים פגישה נוספת במשרד האוצר

בין עיני ושטייניץ.

 

עם סיום הפגישה, יכנס עיני את ראשי הוועדים כדי להכין אותם לשביתה. עיני ונשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש, ייפגשו לאחר מכן לדון גם כן בפתרונות למבוי הסתום במשא-ומתן.

 

לרשימה המפורטת של הגופים שישבתו לחץ כאן

 

אחה"צ הודיע ראש חטיבת הבנקים בהסתדרות, ציון שמע כי כל המערכת הבנקאית תשבות באופן מלא, לרבות בנק ישראל והבורסה לניירות ערך. עם זאת הוחלט לאפשר באופן חריג את הפעלות חדר עסקאות המט"ח, מוקד חירום, אבטחת המידע ואת חדר מחשב החירום. בהסתדרות ציינו כי עובדי הבורסה יבצעו הכנות בשעות 02:00-06:00 והחל מ-6 בבוקר ישביתו את הבורסה.

 

בג"ץ לא מנע את השביתה

 

שלושת שופטי בג"ץ בראשותה של הנשיאה דורית ביניש דחו את העתירה של לשכת המסחר נגד שביתת ההסתדרות, והסירו בכך את המחסום האחרון בפני השביתה. העתירה הוגשה ביום ה' האחרון לאחר שבית הדין הארצי לעבודה הסיר את הצו הזמני למניעת השביתה.

 

השופט עוזי פוגלמן שכתב את פסק הדין קבע כי בג"ץ נוהג בריסון בהתערבות על הכרעות בית הדין לעבודה. "אין חולק שהנזקים הצפויים מהשביתה הם בלתי מבוטלים, אלא שבית הדין הארצי לא התעלם מכך וציין כי זו מהותה של שביתה שעילתה לגיטימית, שהיא גורמת למעסיק נזק, שמטרתו לשכנעו להגמיש את עמדותיו במשא ומתן הקיבוצי", נכתב בהחלטה.

 

השופט פוגלמן ציין גם כי בית הדין לעבודה הורה לצדדים להתייצב להמשך הדיון מול כבר מחר בשעה 14:00, כלומר, שעות ספורות לאחר שהשביתה תחל. "גם לכך יש לתת משקל בכל שאמור בעילת התערבותו של בג"ץ בנקודת הזמן הנוכחית", כתב השופט פוגלמן.

 

הצדדים פסימיים

 

 

 

אמש נועדו הצדדים לפגישה ראשונה ביניהם מאז יום חמישי האחרון, אז אישר בית הדין הארצי לעבודה להסתדרות לקיים את השביתה. אולם במהלכה לא הושגו הסכמות.

 

בהסתדרות ובאוצר הביעו מראש פסימיות לגבי הפגישה היום, כיוון שקיים פער גדול בין הצדדים. בהסתדרות דורשים כי בשלב ראשון ייקלטו להעסקה ישירה עובדי ניקיון בעלי ותק של מספר שנים באותו מקום עבודה, אך במשרד האוצר מתנגדים להעברה להעסקה ישירה ומוכנים בשלב זה רק לשפר את תנאי עובדי הקבלן.

 

מ"מ מנכ"ל משרד האוצר דורון כהן אמר ל"כלכליסט" כי "נראה שהשביתה היא המטרה ומניעתה אינה פונקציה של כמה עובדי ניקיון נסכים לקלוט. אנחנו מכירים את ההסתדרות ואת עופר עיני, אבל בסיטואציה הנוכחית עיני לא מגיע למשא ומתן כדי לגמור עסקה".

 

מספר עובדי הקבלן במשק עומד על כ־250 אלף עובדים, 10% מכלל כוח העבודה בישראל. בנוסף לכ־40 אלף עובדי ניקיון, מועסקים כעובדי קבלן עשרות אלפי מורים, אחיות ועובדים סוציאליים, דרך עמותות וחברות מטעם המדינה.

 

משרד האוצר טוען בשלושת החודשים האחרונים כי תופעת עובדי הקבלן תצטמצם לא רק באמצעות קליטתם להעסקה ישירה, אלא גם אם עלות ההעסקה של עובדי הקבלן תתייקר. באוצר קובעים לכן שהעלאת שכר או השוואת תנאי עובדי הקבלן לתנאי העובדים מן המנייין לצד הקשחת הפיקוח על חוקי העבודה יעצרו את התרחבות תופעת עובדי הקבלן.

 

אולם, כהן מודה כי ייקור עלות העסקה לא יגרום בהכרח למדינה להעביר את עובדי הקבלן להעסקה ישירה, שכן "בסוף ההחלטה (האם לקלוט את עובדי הקבלן – מ"פ) תלויה באם עובדי הקבלן נמצאים בליבת הפעילות של המדינה או לא". לכן נראה שייקור עלות העסקה של עובדי קבלן יגרום אולי לכמה מעסיקים פרטיים לקלוט אותם, אבל לא בהכרח למעסיק הציבורי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x