$
בארץ

ביה"ד אישר להסתדרות להשבית את המשק החל מיום רביעי

השביתה - במסגרת המאבק למען עובדי הקבלן; תכלול את נתב"ג, שם היא תתקיים בין 12:00-06:00 באותו יום; צפויים שיבושים גם באגד, דן והרכבת; הלימודים אמורים להתנהל כסדרם, אך עובדי המשק והמינהל לא יגיעו לעבודה; נדחתה טענת המעסיקים הפרטיים והאוצר כי ההסתדרות אינה יכולה לשבות עבור עובדים שהיא אינה מייצגת

מיקי פלד 23:4502.02.12

ההסתדרות תוכל להשבית את המשק החל מיום רביעי הבא, כך אישרה הערב (ה') נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד. השביתה הצפויה תתקיים כחלק ממאבק ההסתדרות למען עובדי הקבלן.

 

במידה שההסתדרות תחליט לקיים את השביתה ובית הדין לא ימנע זאת בהמשך, תהיה השביתה ללא הגבלת

זמן ותקיף את כל המגזר הציבורי - משרדי ממשלה, גופים ממשלתיים אחרים, רשויות מקומיות, עובדי מינהל ומשק בבתי החולים ועוד. בנמלי הים יתקיימו עיצומים חלקיים, כאשר סחורה מתכלה תטופל. אגד, דן ורכבת ישראל יעבדו באופן חלקי ומוסדות החינוך יפעלו כרגיל, למעט עובדי המשק והמינהל שלא יגיעו לעבודה. השביתה תכלול גם את נתב"ג, שם היא תתקיים בין השעות 06:00 ועד 12:00 באותו יום. ההסתדרות תוכל להשבית גם את הבנקים והבורסה, אך בשלב זה אין כוונה כזו.

 

באחד הסעיפים בהחלטתה דחתה למעשה הנשיאה ארד את הטענה העיקרית מצד המעסיקים הפרטיים ומשרד האוצר, לפיה אין ההסתדרות יכולה לשבות בשביל עובדים שהיא אינה מייצגת. הנשיאה ארד, יחד עם השופטים יגאל פליטמן ו-ורדה וירט לבנה, קבעה כי "עילת השביתה היא לגיטימית" ו"היא גורמת למעסיק נזק, שמטרתו לשכנעו להגמיש את עמדותיו במשא ומתן הקיבוצי".

 

נשיאת בית הדין נקטה בצעד מתוחכם, בו השתמש רבות הנשיא הקודם של בית הדין הארצי לעבודה, סטיב אדלר, לפיו דיון נוסף בנושא יתקיים כמה שעות בתוך השביתה, כך שיופעל לחץ ציבורי על כל הצדדים להגיע לפשרה. הנשיאה ארד החליטה כי הדיון ביום רביעי, יום השביתה, יתקיים בשעה 14:00.

 

ככל הנראה, עד אז יעלו השיחות בין ההסתדרות למשרד האוצר מדרגה מבחינת האינטנסיביות שלהם ויערכו באופן תכוף יותר. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר כי "אני מקווה שעכשיו תחת איום שביתה ייכנסו האוצר והמעסיקים הפרטיים למשא-ומתן רציני כדי שנוכל להתחיל להביא פתרון למען עובדי הקבלן".

 

ארד ספגה ביקורת

 

לפני שלושה שבועות החליטה הנשיאה ארד שלא לאפשר להסתדרות השבתה כללית של המשק אלא להורות לצדדים לחזור למשא-ומתן עד ה-31 בינואר. בעקבות זאת, ספגה ארד ביקורת קשה, בין השאר מכלת פרס ישראל לחקר המשפט, פרופ' רות בן ישראל, שטענה כי השופטת פוגעת בזכות השביתה.

 

רק עתה, משכל הצדדים דיווחו לה כי אין שום התקדמות במגעים, הסכימה ארד לאשר את השביתה. עיני כבר התבטא בעבר מספר פעמים ואמר כי הוא סבור שרק איום בשביתה יכול להוציא את המשא-ומתן בנושא עובדי הקבלן מהמבוי הסתום בו הוא נמצא. המחלוקות בין הצדדים הן עקרוניות, כאשר ההסתדרות דורשת קליטה של עובדי קבלן להעסקה ישירה, בעוד האוצר מתנגד.

 

ההסתדרות מעוניינת להתחיל בקליטה של עובדי קבלן במגזר הציבורי - בדגש על עובדי ניקיון, מורים ועובדים סוציאליים בעמותות ועוד - ועובדי ניקיון במגזר הפרטי. עובדי חברות השמירה כרגע אינם נמצאים על הפרק, משום המורכבות של קליטתם בשל דרישות הביטחון (הקמת מחסן נשק, הדרכות קליעה ועוד), אך בהסתדרות מקווים כי קליטה מסויימת שלהם תיעשה בשלב מאוחר יותר. באוצר, לעומת זאת, מתנגדים לקליטה ומוכנים לשפר באופן משמעותי את תנאי העבודה, כגון תוספת שכר של 25%, אכיפה דרקונית יותר של חוקי העבודה על עובדי הקבלן ועוד.

 

ממשרד האוצר נמסר הערב כי "לצערנו ההסתדרות משתמשת ולא בפעם הראשונה בכלי השביתה בצורה צינית מתוך אינטרסים לא ענייניים על חשבון הפגיעה באזרחים ובמשק. המדינה והמעסיקים ימשיכו להוביל מהלך מהותי וריאלי לשיפור תנאי עובדי הקבלן ומיקור החוץ ועל כן אין עילה לשביתה".

 

נשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש, אמר בעקבות ההחלטה כי "אני קורא לראש הממשלה לזמן בדחיפות את הצדדים על מנת לנצל את הזמן שנותר ולפתור את המחלוקות. רק התערבותו של ראש הממשלה תוכל למנוע את הכאוס הצפוי ואת הנזקים שעלולים להיגרם למשק כתוצאה משביתה כללית כפי שאישר היום בית הדין לעבודה. אין שום סיבה להגיע לשביתה כללית ולהכניס את המשק לסחרחורת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x