$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": דליה אנרגיות תרכוש גז טבעי מתמר ב־3.5 מיליארד דולר

ההסכם משלש את כמות הגז לעומת ההסכם בין הצדדים מ־2009. במקביל מנהלת דליה אנרגיות מו"מ עם חברת החשמל על מכירת 90% מהייצור שלה

ליאור גוטמן ומיקי פלד 22:3804.01.12

קרובים לקראת חתימה - דירקטוריון חברת דליה אנרגיות, שמקימה תחנת כוח פרטית באתר צפית שבקרבת קריית מלאכי, צפוי לאשר בימים הקרובים עסקה חדשה לרכישת גז טבעי משותפות "תמר". כך נודע ל"כלכלסיט".

 

מדובר בחוזה חדש לתקופה של כ-19 שנה במסגרתו תרכוש דליה אנרגיות כ-1 עד 1.4 מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה ובעלות כוללת שנעה בין 3 עד 3.5 מיליארד דולר. מדובר בשינוי דרמטי של מזכר ההבנות שנחתם בין הצדדים בדצמבר 2009, אז סוכם על רכישת 5.6 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של כ17 שנה ובעלות של כמיליארד דולר. במידה ודירקטוריון דליה אנרגיות יאשר את פרטי ההסכם לא מן הנמנע שהוא ייחתם כבר עד אמצע ינואר 2012.

 

 

דליה אנרגיות היא חברה פרטית המוחזקת בידי ארגון התשומות של משקי התק"מ (43.3%), חברת חירם־אפסילון (43.3%), סיגמא אפסילון (3.3%) וקרן תשתיות ישראל (10%) בניהולו של ירון קסטנבאום. מדובר בתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל שהספקה הכולל יופק משתי יחידות ייצור שוות, שיספקו 870 מגה־ואט. את החברה מנהל איתן מאיר.

 

התוכניות להקמת התחנה כבר עברו את שלב האל־חזור, כאשר בפברואר 2010 קיבלה התחנה רישיון ייצור מרשות החשמל, ואילו ביולי האחרון נחתם חוזה בנייה ותחזוקה של התחנה עם אלסטום הצרפתית בהיקף של כחצי מיליארד דולר. לפני כחודשיים השלימה דליה אנרגיות הסכם חיבור ואספקת גז לתחנה עם נתג"ז (נתיבי גז לישראל). זמן בניית התחנה נאמד ב־36 חודשים, ולכן היא צפויה להתחיל לפעול ב־2015.

 

ירון קסטנבאום, מנכ"ל ושותף בקרן תשתיות ישראל המחזיקה 10% מדליה ירון קסטנבאום, מנכ"ל ושותף בקרן תשתיות ישראל המחזיקה 10% מדליה

את עיקר המימון להקמת התחנה צפוי להעמיד בנק לאומי, שאמור להוביל קונסורציום של בנקים וגופים מוסדיים לדליה אנרגיות בהיקף של כ־800 מיליון דולר, שהם 80% מעלות הקמת התחנה בפועל. לאחרונה פנתה דליה אנרגיות לגיוס בהיקף של כ־400 מיליון שקל באמצעות הנפקה של מניות בכורה צוברות, ששומרות את זכותן לדיבידנד גם בשנים שבהן לא חילקה החברה דיבידנד. בשנה שבה יוחלט על חלוקת דיבידנד, יקבלו בעלי מניות הבכורה הצוברות דיבידנד גם על שנה זו וגם על השנים שבהן לא חולק דיבידנד.

 

חוזה הגז בין הצדדים מהווה את הסכם האנרגיה השני בגודלו במשק הישראלי. לפני כחודש אישר דירקטוריון חברת החשמל את הסכם רכישת הגז משותפות תמר בהיקף אופציונלי של כ־17 מיליארד דולר. עם זאת, ההסכם עם חברת החשמל מהווה אמת מידה למחירי האנרגיה במשק, והוא עדיין טעון את אישורם הטכני של הממונה להגבלים עסקיים

ורשות החשמל.

 

כזכור, חברת החשמל ביקשה לקבל את המחיר הטוב ביותר בשוק, סעיף לו מתנגדים הן בשותפויות תמר והן ברשות ההגבלים בשל היותו הסכם כובל. עד שהחוזה בין שותפות "תמר" לחברת החשמל ייחתם בפועל מנצלות החברות שם (נובל אנרג'יי - 36%, ישראמקו 28.75%, דור גז 4%ודלק אנרגיה באמצעות דלק קידוחים ואבנר - 31.25%) לחתום על חוזי גז אחרים, כאשר "בקנה החוזים הגדולים" ממתינים מזכר ההבנות עם מפעלי סיליקוט בדימונה (כחצי מיליארד דולר), חוזה אופציונאלי עם דוראד שמקימה אף היא תחנת כוח פרטית במתחם קצא"א שבאשקלון ועם החברה לישראל. כפי שפורסם ב"כלכלסיט", שותפות "תמר" מנהלת מו"מ עם שני הגופים.

 

חברת החשמל תרכוש את מרבית מכוח הייצור

 

עוד נודע ל"כלכלסיט" שבמקביל לסגירת חוזה הגז, בשבועות האחרונים מנהלות דליה אנרגיות וחברת החשמל מו"מ לרכישת 90%-80% מכוח הייצור של תחנת הכוח הפרטית של דליה אנרגיה.

 

למרות שחלק מבעלי תחנות הכוח הפרטיות האחרות העדיפו למכור את הספק הייצור שלהם לחברות פרטיות (דוראד ל"מקורות" ולמשרד הביטחון, OPC של החברה לישראל לבזן) בחברת החשמל מעדיפים להבטיח שהם יקבלו לידיהם את מרב הייצור בשל רזרבת הייצור הנמוכה שצפויה במשק בשנים הקרובות. על פי ההערכות, כ-600 מתוך 870 מגה וואט יובטחו לחברת החשמל.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x