$
גדעון בן נון

מתכוננים לסערה

כך השווקים ממגננים את עצמם בזהב ובפרנק שוויצרי

ד"ר גדעון בן נון 12:0625.07.11

בחודשים האחרונים אנחנו עדים לעליות מחירים יוצאות דופן במחיריהם של נכסים מסויימים, בעיקר הפרנק השוויצרי והזהב. כמעט ללא תיקונים, המגמה הינה מגמת עליה חזקה ובעיקר, מתמשכת. עליית מחירים זו משקפת התבצרות של העולם והכנה למשבר. לפי העליה בשני הנכסים הנ"ל, העולם מצפה למשבר חמור

מאוד. נוכח עלייתם, קשה שלא לדמיין את ההכנות אותם עושים בעלי הבתים לקראת הוריקן, בו הם אוטמים את כל הפתחים באמצעות לוחות עץ ומסמרים.

  

שני אלו הם משקפים את התופעה בצורה המיטבית. שניהם עולים ושוברים שיא אחר שיא ומגיעים למחירים חדשים, כאלה שלא נראו קודם לכן. נראה כי גם המשבר ממנו חוששים השווקים ושאליו הם מתכוננים, לא נראה קודם לכן.

 

מחירה של אונקיית זהב חצה את רף ה-1,600 דולר. בהשוואה למחירו של הזהב עם ניצני המשבר בשנת 2007, מדובר בתוספת של כ-1,000 דולר. פעמים רבות אנו שומעים את הטענה כאילו אין יותר כדאיות להשקיע בזהב, אולם נראה כי הוא אחת הברירות הבודדות היום, בעידן שבו שני הנכסים העיקריים לשמירת רזרבות, קרי הדולר והיורו, נמצאים במשבר. המשבר בשניהם כה עמוק עד שהעולם מתקשה להחליט על שער החליפין של היורו-דולר והוא נשמר בסביבה צרה יחסית, בין 1.4 לבין 1.44 דולר ליורו. בתנאים אלה של חשש ממשבר ושל חוסר ודאות עולמי, הזהב הוא אחת האלטרנטיבות לשמירת ערך ורזרבות של מדינות ושל בנקים מרכזיים. כך הזהב חוזר, דה פקטו, לתפקידו ההיסטורי כבסיס הכסף בעולם, שהרי מנהלי הרזרבות מעדיפים אותו על פני מטבעות של מדינות, בעיקר על פני הדולר והיורו.

 

גם הפרנק השוויצרי הולך ומתחזק ללא ליאות. בשנה האחרונה בלבד הוא צבר ערך של כ-30% מעל לדולר והיורו. הפניה למטבע השוויצרי נובעת בדיוק מאותה סיבה של בריחה אל חופי המפלט. הפרנק משלם ריבית אפסית כך שזו לא הסיבה לבריחה אליו, אלא הבטחון כי בעיתות של חוסר ודאות, נדרש נכס אשר מושפע באופן מינורי מהמחזוריות הכלכלית. לא כך היה במשבר 2008, בו גם שוויץ סבלה ממחזור שלילי, אולם ההתניה המצרפית של המשקיעים בעולם עדיין פועלת בכיוון האומר כי שוויץ היא חוף מבטחים.

  

לאן מכאן?

 

למשקיע בזהב אין כל אבטחה לתשואה, ריבית או רווח פוטנציאלי בדומה לקיים במרבית הנכסים הפיננסיים. הקונה את הזהב מהמר על שינוי הכיוון בלבד. אף שלאור ההתנהלות לאחרונה הכיוון די ברור, עדיין מדובר בנכס מסוכן ביותר.

 

לטובתו של הזהב פועל המחסור. העולם מבקש כאמור לאבטח את הנזילות בנכס סחיר ובעל ערך והזהב הוא מועמד די ייחודי. כמויות הזהב בעולם הן מוגבלות וגילויין של כמויות חדשות, מוגבל. לכן ניתן לצפות כי ככל שהשווקים יחושו את תחושת חוסר הבטחון, כך מחירו יעלה. לכאורה נראה כי המחיר המאוד גבוה יוצר סיכון ברכישה חדשה, אולם עצם עלייתו המתמשכת מעלה מחשבות של כפירה, מחשבה בנוגע לעתיד.

 

משבר 2008 הצית יותר מתהליך שלילי אחד, עקב ערעור האמון והדבק הגלובאלי שהלך ונבנה בעשור שקדם לאותו משבר. אחד מהם הוא התערערות האמון במערכת שערי החליפין. בתנאים אלה, הזהב עשוי להמשיך ולהיות אחד הנכסים המבוקשים בשנים הקרובות. הדרך להשתתף במהלך כזה, אם מאמינים בו, הוא באמצעות קרנות עוקבות, כאשר הנפוצה שבהן היא ה-GLD, שכבר מוכרת היטב למשקיע הישראלי.

 

גם הפרנק השוויצרי יכול להמשיך ולהיות חזק, אולם כאן יש אלטרנטיבות. קיימים מטבעות נוספים אשר מהווים אלטרנטיבה טובה לדולר, מטבעות של כלכלות המספקות את צרכי הבסיס של הכלכלה, את חומרי הגלם. גם לגביהן קיימת נטיה חיובית מתוך רצון של המשקיעים בעולם לברוח מהדולר והיורו, אל מטבעות אחרים המשלמים ריבית נאותה ובנוסף, יש להן מה למכור לעולם בכל מצב: מתכות, אנרגיה, מזון. ניתן להניח כי בתנאים של משבר עולמי יהיה צורך בחומרי הבסיס ולכן כלכלות אלה מהוות אלטרנטיבות ראויות.

 

ניתן לסכם ולומר כי ניכרת בעולם פעילות ערה של התכוננות למשבר. במסגרתה הזהב מהווה מקור ראוי בטווח הארוך, בעוד בעולם המטבעי דווקא ראוי לגוון. כך או אחרת, הכנות למשבר משמעותי בשנה הקרובה הוא נושא שיש להכניסו למערכת השיקולים, במשקל בלתי מבוטל.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x