$
בארץ

ניסיון הפירוק שכשל

המשרד לשירותי דת קם לתחייה, והמועצות הדתיות רק מתרחבות

תומר אביטל 08:4430.05.11

חלק מהרעיונות לרפורמה בשירותי הדת כלל אינם חדשים. כבר ב־1993 המליצה ועדת צדוק, שמונתה על ידי יצחק רבין בראשות שר המשפטים חיים צדוק, לצמצם את מספר המועצות הדתיות על ידי איחודן. במקביל המליצה הוועדה להוציא מכרזים לאספקת חלק מהשירותים הדתיים. "בדרך זו תושג הפרטה של שירותים

על ידי הקמת חברות שיתמחו בכל שירות", נכתב בדו"ח. ההמלצות נגנזו, וצדוק טען בזמנו כי סגן שר הדתות דאז רפאל פנחסי (ש"ס) הוא האיש מאחורי ההחלטה להתעלם מהדו"ח.

 

בשנת 2000 החל מהלך נוסף לסגירת משרד הדתות בממשלתו של אהוד ברק, עם מינויו של יוסי ביילין (אז העבודה) לתפקיד שר הדתות לאחר פרישתה של ש"ס מהממשלה, על רקע ההתקדמות במו"מ עם הפלסטינים.

 

"ביילין וחיים רמון הקימו צוות במטרה ליישם רעיונות שתמיד טורפדו בגלל אילוצים פוליטיים", נזכר גורם פוליטי בכיר, שהיה מעורב בתהליך הפירוק. "על הפרק עלה מיד פירוק משרד הדתות, שהיה ערוץ לתמיכות כספיות. גילינו שם כל מיני דברים מוזרים. למשל שכל מחלקה במשרד שייכת לזרם חרדי אחר, שמונה בזמן שהוא שלט במשרד".

 

ביילין ורמון החליטו על פירוק המשרד תוך שימור הפונקציות שלו. "הפעילו עלינו המון לחץ", נזכר הגורם. "הפגישו אותנו עם הרב יוסף שלום אלישיב (מנהיג הזרם הליטאי — ת"א) ועם הרב עובדיה יוסף שניסו לשכנע אותנו שלא נעביר את הטיפול בישיבות למשרד החינוך. רק בהמשך גילינו למה: משרד החינוך כבר העביר תמיכות לאותן ישיבות שמשרד הדתות כבר העביר להן כספים".

 

אך ממשלת ברק לא הלכה עם המהלך עד הסוף, ורק שלוש שנים לאחר מכן, תחת ממשלתו של אריאל שרון שבה ישבה מפלגת שינוי, השתמשה הממשלה בתוכנית של ביילין ורמון ופירקה את משרד הדתות ב־2004. הממשלה המשיכה לספק את שירותי הדת והפונקציות פוזרו בין משרד החינוך, משרד המשפטים ומשרד הפנים. שלוש שנים מאוחר יותר, ב־2008, דרשה ש"ס מממשלתו של אהוד אולמרט לייסד מחדש את המשרד, שהוקם תחת השם "המשרד לשירותי דת".

 

הדו"ח שחובר ב־2008 במשרד המשפטים המליץ לממשלה על רפורמה אחרת שלפיה, בין השאר, הרשויות המקומיות יתחילו להעסיק את הרבנים. גורם מקצועי בכיר בממשלה אמר ל"כלכליסט" כי הדרך הנכונה להפעיל את שירותי הדת היא דרך העיריות. "בשהם ובמודיעין עילית פועלת מחלקת דת וזה עובד מצוין. אפשר פשוט להרחיב את המודל הזה", אמר הגורם.

 

"המשרד הזה לא צריך להתקיים", אומר הגורם הבכיר. "חשוב שיהיו שירותי דת במדינת ישראל לציבור החילוני, אבל השירות צריך להיות גוף במשרד הפנים שעוסק בשירות ישיר לאזרח או לחלופין שייך לעיריות עצמן, כמחלקות עם עובדים מקצועיים ובלי פוליטיקאים".

 

כיום אין בממשלה שום כוונה לפרק את המועצות, ולא מונחת על השולחן אף רפורמה. בנוסף, המגמה של המשרד לשירותי דת היא להקים כמה שיותר מועצות דתיות. בשנה האחרונה מפעילה ש"ס את כל כובד משקלה כדי להקים מועצות גם בשהם ובמודיעין עילית, אך גורמים שונים מסכלים את המהלך. מעבר לזאת, לפי תוכנית העבודה של המשרד בכוונת השר למנות במשרדו משרות נוספות שמוגדרות כ"תפקידי ניהול מרכזיים חדשים", לצד מינוי משרה חדשה במועצות הדתיות: מנהלי משאבי אנוש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x