$
דעות

ראש בראש: ניהול תיק מקצועי לעומת השקעה באמצעות קרנות נאמנות

ניהול הכסף בחברה לניהול תיקים מציע קשר אישי ומעקב הדוק על ההשקעה, אך רכישת קרנות נאמנות עדיפה בהיבטי המיסוי

צבי סטפק ורוני אפטר 07:2003.05.11

משקיע מן השורה, שאין לו הידע או הפנאי הדרושים לניהול תיק ההשקעות באופן עצמאי, יכול להיעזר בשירותיו של יועץ השקעות בנקאי שיבנה עבורו תיק המורכב מקרנות נאמנות (או ניירות ערך אחרים, כמו תעודות סל), או לפנות לחברה לניהול תיקי השקעות שתבנה עבורו תיק שמורכב מניירות ערך ספציפיים.

 

לצד הדמיון הקיים בין שתי התעשיות האלה - קרנות הנאמנות וניהול תיקי השקעות - יש גם לא מעט הבדלים מנקודת ראותו של המשקיע.

 

ניהול תיק השקעות בחברה לניהול תיקים מותנה בדרך כלל בסכום מינימום להשקעה הנקבע על ידי כל חברה. בחברות קטנות סכום המינימום עומד על 100–200 אלף שקל, בחברות בינוניות סכום המינימום הוא 200–300 אלף שקל, ובחברות גדולות נדרשים בדרך כלל 300 אלף שקל ומעלה. לעומת זאת, רכישת קרנות נאמנות איננה מותנית בסכום מינימום כלשהו.

 

מבנה העלויות אף הוא שונה בשני המקרים. בניהול תיק השקעות, ככל שהתיק גדול יותר, הלקוח משלם שיעור נמוך יותר של דמי ניהול שנתיים - 1.5% בתיק השקעות המנהל סכום של 300 אלף שקל לעומת 1% בתיק שמנהל כמיליון שקל.

 

בקרנות נאמנות, לעומת זאת, דמי הניהול הם בשיעור אחיד, ללא הבדל בין לקוח "קטן" ו"גדול". בנוסף, נוח יותר לעקוב אחר תיק המורכב מקרנות, והשקעה זו כרוכה גם בהרבה פחות ניירת מזו שקיימת בתיק המנוהל בחברה לניהול תיקים.

 

יתרון מרכזי של ניהול תיק השקעות בחברה לניהול תיקים טמון בקשר האישי שיש ללקוח עם מנהל ההשקעות או עם מנהל קשרי הלקוחות של החברה. באמצעות קשר זה יכול הלקוח להתעדכן במתרחש בשווקים, להבין את קו המחשבה של מנהלי התיק, ובמידת הצורך גם לשנות את מדיניות ההשקעה שלו. לעומת זאת, הלקוח אינו מכיר את מנהל ההשקעות של קרן הנאמנות וגם אין לו גישה אליו.

 

 

במישור התשואה, קל יותר לעקוב אחר התשואה של קרן הנאמנות ולהעריך את טיבה. התשואה מתפרסמת מדי יום בעיתונות ובאתרים הכלכליים והיא זהה לכלל בעלי היחידות בקרן. כמו כן ניתן להשוות תשואה זו לתשואת קרנות בעלות מדיניות השקעה דומה. לעומת זאת, ניהול תיק השקעות הוא אישי, ועל כן ייתכן שלקוחות בעלי מדיניות השקעה דומה באותה חברה לניהול תיקים ישיגו תוצאות שונות.

 

עם זאת, השקיפות גדולה יותר דווקא בהשקעה המנוהלת אצל מנהל התיקים, משום שהמשקיע יכול לדעת בכל רגע נתון מהם ניירות הערך שמרכיבים את התיק. רוכש קרן הנאמנות אינו חשוף להרכב הפנימי של התיק, ויכול לעמוד עליו, במקרה הטוב, באיחור של חודשיים באתר רשות ניירות ערך.

 

הבדל נוסף ומשמעותי, והפעם לטובת קרנות הנאמנות, הוא במיסוי. כאשר מנהל תיקים מוכר נייר ערך מסוים, יחויב הלקוח במס באופן מיידי. לעומת זאת, משקיע בקרן נאמנות פטור מתשלום מס רווחי הון עד למועד שבו יממש את השקעתו ברווח.

 

השורה התחתונה: משקיע שבוחר להפקיד את כספו בחברת ניהול תיקים צריך לקחת בחשבון את עקרון הגודל: ככל שהתיק גדול יותר - דמי הניהול נמוכים יותר. דמי הניהול על תיק של 300 אלף שקל יעמדו על 1.5%, לעומת 1% בתיק של מיליון שקל.

 

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x