$
גדעון בן נון

תחליף ליפן

הכלכלות של אוסטרליה וקוריאה ירוויחו מהאסון ביפן

גדעון בן נון 11:5227.03.11

יפן סובלת. אסונות הטבע והאסון הגרעיני שלה הכניסו את כלכלתה, ההולכת ונחלשת ממילא, למצב בעייתי עוד יותר. לבד מסכומי העתק שיידרשו לצורך שיקום הנזקים המיידיים שנוצרו, התפוקה התעשייתית נפגעה במגזרים מסויימים בעוד שבאחרים, נוצר איסור של מדינות לייבא מיפן עקב חשש מקרינה.

 

לצד המכה של יפן, יש מדינות אשר כלכלתן תמלא את החסר, גם של יפן וגם של מקומה בשווקים. כך, גם בפעילות השיקום וגם בתפוקה המשלימה את החסר, כלכלות המדינות האלה ומטבעותיהן יראו עדנה בעתיד הנראה לעין.

 

יפן והין היפני – אובדן משקל מתמשך

 

תגובתו של הין היפני היתה יוצאת דופן, כמו המשבר עצמו. המטבע התחזק משמעותית עקב ספקולציות של סוחרי מטבע בעולם והדבר הביא את המדינות המתועשות להתערב ולווסת את מחירו, למעשה להחליש אותו. ההימור על התחזקות הין היפני הוא מוזר, לאור הקשיים שבדרך, ויהיו רבים כאלה.

 

על יפן יהיה לגייס כסף מהעולם בהיקפים עצומים, דבר שיגרור עליה בריבית. עבור מדינה החיה בריבית אפס כבר עשורים, מדובר במשבר בפני עצמו. בנוסף, מפעלים באיזורים הפגועים נסגרו או איבדו הזמנות לתקופת מה והדבר יגרום נזקים לתוצר ולקופת המדינה. ואם לא די באובדן פעילות, הרי שיהיה על יפן להקצות משאבים רבים לשיקום פיזי של האיזורים השונים וכן להחזרת האמון של הציבור היפני, בכלכלת המדינה.

 

כל אלה עשויים להחליש את המטבע היפני באופן ברור בעתיד הנראה לעין ולגרום לו לאבד ממשקלו. גם עליה בריבית היפנית, במידה ותהיה, עשויה להיות זניחה כך שהמטבע עדיין ישאר נחות.

 

המשבר של יפן עשוי ליצור ריק לא קטן. החולשה בתעשיית הרכב שלה, הצורך בשיקום, בחמרים ובמכונות לשיקום הכלכלה, כל אלה עשויים להביא ערך רב למדינות שונות, בעיקר באיזור אסיה והפסיפיק.

 

הנהנות העיקריות: קוריאה ואוסטרליה

 

ניתן למנות מספר מדינות היכולות להיות בקטגוריה זו: קוריאה, אוסטרליה ואף ארה"ב, כל אחת באופן שונה. נתייחס אל שתי הראשונות.

 

קוריאה היא הנהנית העיקרית, על ידי השלמת החסר ביצוא של יפן וכמו כן באמצעות מכירות של ציוד ומכונות. תעשיית הרכב שלה יכולה להיות אלטרנטיבה טובה למכוניות היפניות. יונדאי וקיה, במקום טויוטה. הדבר לא ישפיע על סין אשר רוכשת טויטה המורכבות בסין, אבל ארה"ב ואירופה יוכלו למצוא במכוניות היפניות את התשובה למחסור בטויוטה וחברותיה.

 

כמו כן, קוריאה מייצרת מכונות וציוד הנדסי כבד, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה כגון טלוויזיות ומחשבים, מנועים ומדחסים.

גם הוון הקוריאני עשוי להינות מהזדמנויות שנוצרו לקוריאה כתוצאה ממשבר יפן. הוון, אשר משלם ריבית בשיעור של 3%-4% תלוי בתקופה, מהווה מטבע אלטרנטיבי טוב וראוי, אלטרנטיבה למטבעות אחרים בסביבתו.

 

אוסטרליה היא מועמדת נוספת כדי לראות תועלת מהמשבר של יפן. מדובר במדינה בעלת עושר טבעי של מחצבים, בעיקר מתכות ועופרות שונות לתעשית המתכת, יחד עם אקלים מתאים לשטחי חקלאות נרחבים.

 

כמו קוריאה, גם כלכלתה של אוסטרליה נמצאת בתנופה עוד בטרם האסון של יפן. תנופה זו עשויה להתחזק עקב ביקוש נוסף של יפן למוצרים מאוסטרליה לצורך שיקום, מזון נוסף, דגים שנידוגו באיזור זה ועוד. כמו כן, היפנים רואים צורך לצאת מהמדינה לצורך נופש וחופשה ואוסטרליה היא יעד מוצלח מבחינתם.  

 

מה עושים עם זה?

 

קוריאה ואוסטרליה יכולות להיות יעדים טובים להשקעה במסגרת הפיזור הגלובליים. לפירמה הישראלית המייבאת ממדינות אלה, התחזק הצורך בגידור חשיפתן למטבעות אלה.

 

הקונגלומרטים של קוריאה מוכרים לכולנו: LG, דייהו, יודאי, סמסונג ואחרות, כל אלה יכולות לשמש יעדים להשקעה. ניתן לקנות אותן בתעודת סל אחת העוקבת אחר מדד MSCI של קוריאה, לפי הסימול EAY.

 

באוסטרליה קיימות חברות העוסקות במתכות כגון או בגידולים חקלאיים ואלו עשויות להנות

מהמצב.

 

בנוגע למטבעות, הן הוון הקוריאני והן הדולר האוסטרלי, מדובר בפעולה ספקולטיבית עוד יותר, אשר קשה לבצע אותה באמצעות נייר ערך, אבל השקעה בכלכלה של המדינה עשויה לספק את התועלת למשקיע. בניגוד לקוראני, במטבע האוסטרלי גם המשקיע יכול לפעול. אגרות החוב של אוסטרליה מגלמות תשואות של 5%, עם רמות נאותות של סיכון מנפיק, אך יחד עם הסיכון המטבעי.

 

באשר לחברות ישראליות, המייבאות מקוריאה או מאוסטרליה, יש צורך לבחון פעולה של גידור מטבעי. מטבעות אלו עשויים ליהנות מהמצב שנוצר כך שהיבוא מהן, במונחים שקליים, עשוי להתייקר. לפיכך, על חברות ישראליות לשקול פעולה זו ולצמצם חשיפה ליבוא, במטבעות של המדינות הנהנות מהסבל של יפן.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי
בטל שלח
    לכל התגובות
    x