קנס לבנק הפועלים בפרשת "הדסק הרוסי": 6 מיליון שקל
אף שעובדי סניף הירקון של בנק הפועלים זוכו מאישומי הלבנת ההון, בנק ישראל החליט לקנוס את הבנק על "היערכות לקויה ואי־מילוי אחר נהלים של משטר איסור הלבנת הון". זוהי פעולתו הראשונה של דוד זקן בתפקידו כמפקח על הבנקים
פרשת הלבנת ההון בסניף הירקון ומחדלים נוספים בנושא יעלו לבנק הפועלים 7.5 מיליון שקל, כך הודיע היום בנק ישראל בעקבות החלטה של ועדת העיצומים לעניין איסור הלבנת הון ומימון טרור, שהתכנסה ביום חמישי.
הוועדה נוהלה על ידי המפקח על הבנקים היוצא רוני חזקיהו, שסיים את כהונתו באופן פורמלי ביום שישי. בוועדה חברים ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, עו"ד פול לנדס, והמפקח על הבנקים הנכנס, דוד זקן, שהחל אתמול את כהונתו לאחר ששימש עד כה כסגנו של חזקיהו.
ההחלטה על הטלת העיצומים התקבלה אף שבאוגוסט האחרון בית המשפט המחוזי בתל אביב, שדן בהליך הפלילי, זיכה את עובדי הסניף. העובדים הואשמו בניהול חשבונות פיקטיביים תוך הסתרת פעילות לקוחות זרים. החלטת בנק ישראל להטיל את העיצומים התקבלה בהליך האזרחי שבו נטל ההוכחה נמוך מזה הדרוש בהליך הפלילי שנוהל.
בגין ממצאי הביקורת שבוצעה בסניף הירקון ב־2004 הוטלו עיצומים בגובה 6 מיליון שקל, ובגין ביקורת שבוצעה ב־2007–2008 הוטל על הבנק עיצום כספי נוסף של 1.5 מיליון שקל. הקנס הוסבר בהיערכות לקויה של הבנק בסוגי ההפרות הבאים: אי־קבלה או שמירה של הצהרות על נהנים בחשבון, ניהול חשבונות למטרות קהילתיות וחשבונות של עורכי דין עבור כלל לקוחותיהם שלא בהתאם להוראות הצו, אי־דיווח על פעולות בלתי רגילות, אי־חסימה של חשבונות שפרטי הזיהוי של הלקוחות טרם טויבו, ודיווחים שהועברו באיחור לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור. ועדת העיצומים מוצאת לנכון להדגיש בפני כלל המערכת הבנקאית את החשיבות שהיא מייחסת לקיומה של תרבות ציות למילוי אחר הוראות ונהלים, ולאכיפה עיקשת ובלתי מתפשרת של משטר איסור הלבנת הון.
דוברת בנק הפועלים מסרה כי "בגין חלק ניכר מהנושאים שנידונו בוועדת העיצומים הועמדו עובדי הבנק למשפט וכולם יצאו זכאים. העיצומים שמתייחסים לבדיקה ב־2007–2008 נוגעים לליקויים טכניים בעיקרם. זה זמן רב שהבנק פועל ליישום מלא של כל הוראות החוק למניעת הלבנת הון".


