$
קריירה

מדעי העתיד

עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית פנה "כלכליסט" למומחים וביקש מהם למפות את מקצועות העתיד. בין המסקנות נראה כי המגמה הירוקה ממשיכה להתחזק ותפלוש גם לשוק התעסוקה, הדרישה לחדשנות ויזמות תגבר, בעוד המקצועות המסורתיים יעברו לשווקים מתפתחים

רונית צין-קרנסטי ומאיה נחום שחל 08:2617.10.10
אחוז גבוה מקרב הסטודנטים שמתחילים השנה את הלימודים יסיימו את המסלול, אבל חלק נמוך בהרבה יצליחו למצוא עבודה הולמת. מי אשם? האם המוסדות, שאינם מכינות את הסטודנטים כראוי ומתמקדים בתיאוריה ולא בפרקטיקה, או שהמציאות, המשתנה במהירות, כך שכאשר סטודנט נפלט אל עולם התעסוקה לימודיו כבר פחות רלבנטיים? "האוניברסיטאות מכינות את הסטודנטים למקצועות שגרתיים - אלה שממילא יעברו לסין והודו. עבודות עם הראש ויזמויות לא יברחו לשם", אומר העתידן הטכנולוגי ד"ר אשר עידן.

 

"כלכליסט" פנה למגוון מומחים וביקש לברר מה יהיו המקצועות המבוקשים בשנת 2015. דבר אחד בטוח - בעולם שמשתנה במהירות עצומה הסטודנט צריך לתכנן לטווח ארוך ולנסות לזהות את המגמות המתחדשות. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מילות הבאז באשר למקצועות העתיד הן "יזמות", "חדשנות" ו"קיימות".

 

עוד באותו נושא:

החוג: מינהל עסקים - ההתמחות: חדשנות, טכנולוגיה ויזמות

החוג: תקשורת - ההתמחות: תוכן וטכנולוגיה

החוג: ביולוגיה ומדעי המחשב - ההתמחות: רפואה מותאמת אישית

החוג: אדריכלות - ההתמחות: בנייה ירוקה

החוג: משפטים - ההתמחות: אתיקה וסביבה

החוג: הנדסה - ההתמחות: הנדסת מים ואנרגיה

האם הצלחה תלויה בלימודים אקדמיים?

 

 

מי שמתחיל השנה לימודי תקשורת, לדוגמה, כדאי שיכיר את התחום החדש שנקרא Persuasive technologies (טכנולוגיות השפעה) - טכנולוגיות שמשפיעות על התנהגות ושינוי עמדות. בהנדסה הדגש יהיה על מקצועות הקלינטק. במינהל עסקים תהיה דרישה למיומנות גבוהה בתוכנה, והעתיד שייך ליזמים ולחדשנים. בביולוגיה התרופות יותאמו באופן מדויק לחולה, ומי שירצה להשתלב בתחום יצטרך להתמחות גם במדעי המחשב ולהשתלם בגנטיקה, כימיה וכיוצא באלו. האדריכלות תושפע מתקנים ירוקים מחמירים יותר שיועתקו מאירופה וארצות הברית וייושמו כאן. בעולם המשפט, השקיפות שהשוק דורש מהחברות תחייב משפטנים מזן אחר, כאלה שיוכלו להנחות את לקוחותיהם להיות יותר תקינים פוליטית.

 

סטודנטים. ב-77% מהמקרים לומדים את מה שמעניין אותם סטודנטים. ב-77% מהמקרים לומדים את מה שמעניין אותם צילום: shutterstock

 

האם הסטודנטים של היום חושבים קדימה? סקר שערך "כלכליסט עם מכון המחקר מדגם בראשות מנו גבע ובאמצעות הפאנל האינטרנטי ipanel בדק את המגמות בקרב 408 סטודנטים לתואר ראשון. מהסקר עולה כי המניע לבחירת חוג הלימודים ב־77% מהמקרים הוא עניין בתחום, ורק 8.6% מהמשיבים בדקו אם המקצוע בכלל נדרש בשוק התעסוקה. 38% מהנסקרים לומדים במכללות אקדמיות, 34% באוניברסיטאות ו־18% באוניברסיטה הפתוחה. כאשר הם נשאלו

באיזה חוג הם לומדים, מרביתם השיבו "כלכלה וניהול". התשובה השנייה היתה הנדסה והשלישית מחשבים. כאשר נשאלו סטודנטים בשנה שנייה ומעלה (66% מהנשאלים) אם היו בוחרים באותו מקצוע אילו חזרו לשנה א' בלימודים, רק 18% ענו שהיו משנים את דעתם ומעדיפים ללמוד מחשבים, בעדיפות ראשונה, תקשורת והנדסה. העמודים שלפניכם מספקים כלי אחר לקבלת ההחלטה - כזה שמתבסס על ניתוח של מומחים ומסמן את המקצועות שיהיו מבוקשים בשוק העבודה העתידי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x