$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - יוזמה באוצר: חוק מס הכנסה יעבור מתיחת פנים

אחרי שצברה אבק במשך כמעט 70 שנה, פקודת מס הכנסה עומדת לעבור שינוי מהקצה אל הקצה. סגן שר האוצר יצחק כהן יוזם את הקמתה של ועדה שתנסח מחדש את הפקודה המנדטורית והמסורבלת. רואי החשבון: רשות המסים תתחזק על חשבון האזרח

הדר קנה 06:5812.09.10

האם השנה החדשה תוקדש לשינוי מהפכני בחקיקה הכלכלית ובהסדרי המיסוי? ל"כלכליסט" נודע כי במשרד האוצר מקדמים יוזמה לניסוח מחדש של פקודת מס ההכנסה, חקיקה מנדטורית המסדירה את כללי גביית המס מהכנסות של עסקים, עצמאים, ריבית ועסקאות למיזוג או לפיצול. סגן שר האוצר יצחק כהן יזם הצעה להקמתה של ועדת מומחים, שתציע נוסח עדכני ובהיר שיחליף את פקודת מס ההכנסה הוותיקה, שנוסחה לראשונה ב־1941.

 

המחלוקות העיקריות בפקודת מס הכנסה הנוכחית

 

במהלך 69 שנות קיומה של פקודת מס ההכנסה היא עברה למעלה מ־170 תיקונים, מה שמעיד על הצורך בעדכונה. מומחי מס מסבירים כי הפקודה מאופיינת בהגדרות כלליות ובהכוונה למבחני הכרעה, אך איננה כוללת הכרעות חד־משמעיות בדבר תשלום או אי תשלום מס במקרים מסוימים. מצב מעורפל זה יוצר פניות רבות למערכת המשפט להכרעה במחלוקות בין רשות המסים לנישומים. ריבוי המחלוקות יוצר מצב של חוסר ודאות של הנישומים והפעילים בקהילה העסקית.

 

קריאות לשינוי הפקודה המנדטורית כך שתתאים לימינו עלו כמה פעמים בעבר, בעיקר מטעם לשכת רואי החשבון. עתה נראה שנמצא מי שירים את הכפפה במשרד האוצר וייקח על עצמו את משימת הובלתו של חוק מס ההכנסה החדש. סגן השר כהן (ש"ס) העביר את תוכן היוזמה שלו לשר האוצר יובל שטינייץ, וזה אמור לאשר את התוכנית באופן עקרוני בשבועות הקרובים.

 

“ניקח חוק סבוך, נלמד אותו ונאגד אותו לפרק אחד פשוט יותר, צודק יותר וחברתי יותר", אמר כהן ל"כלכליסט". לדבריו, מטרת היוזמה שלו היא לתקן את החוק הישן שנחשב למסורבל ביותר ולהפוך אותו לחוק "כחול לבן" פשוט ונהיר. כדי לתקן את החוק מציע כהן להקים ועדה שבראשה יעמוד שופט בדימוס המתמחה במסים, ובה יהיו חברים מומחים מהאקדמיה ומהשטח, נציגים מרשות המסים וממשרד האוצר. “בוועדה יישבו מומחים מהשורה הראשונה", אומר כהן, "הם ינסחו מחדש את החוק ויעשו סדר. המטרה היא לעשות חוק מס פשוט, מהיר ובהיר גם לנישום וגם למייצגים, ולא לשלוח כל דבר לרולינג (מוסד פנימי של רשות המסים להכרעות במחלוקות לגבי גובה המס - ה"ק) כמו היום. ברגע שנקבל משר האוצר אישור, נעבור לשר המשפטים".

 

להערכתו של סגן השר כהן, הליך גיבוש החוק בוועדת המומחים צפוי להימשך חודשים ארוכים. אם יוזמת השינוי אכן תאושר על ידי שר האוצר ושר המשפטים, היא תעבור לאישור בממשלה ובכנסת, הליך שצפוי להימשך כמה חודשים נוספים.

 

מס ההכנסה אחראי לכ־50% מהכנסות המדינה ממסים ואגרות. בשנת 2009 הכניס מס ההכנסה כ־80 מיליארד שקל לקופת המדינה, ובשנת 2007 הגיע גובהו כמעט ל־100 מיליארד שקל.

 

יניב שקל. עולם אמורפי יניב שקל. עולם אמורפי צילום: אוראל כהן
לא רוצים להיפרד מהגמישות

 

מלבד הצהרות כלליות לגבי עדכון החוק והפיכתו לפשוט יותר, לא נקב כהן בנקודות ספציפיות אשר ישונו במסגרת היוזמה ליצירת חוק מס הכנסה חדש.

 

אף שהמטרה נשמעת מבורכת, יש בקהילת רואי החשבון מי שרואה את הבעייתיות שבה. "מעצם העובדה שמעלים על הכתב רעיון משפטי, הרי שחייבים לעצב אותו בצורה ברורה", אומר עורך הדין יניב שקל המתמחה במסים, "מה לעשות שעולם המס הוא עולם אמורפי שתלוי בנסיבות המקרה? היום יש גמישות בחוק, וכך מתאימים את החוק לנסיבות ולכלכלה שמשתנה משנה לשנה. זה נוח שבחוק הקיים אין רשימה סגורה וניתן להתאים את הפקודה לחידושים בתחום הכלכלה. הפחד הוא שחוק (חדש - ה"ק) יוריד את הגמישות, וכל נקודה שבמחלוקת כיום עם רשות המסים תוכרע לטובת הרשות ולא לטובת הנישום במסגרת החוק החדש", הוא אומר.

 

“אני יודע שכבר היום נשמעות התנגדויות מצד כמה רואי חשבון ועורכי דין", אומר בתגובה סגן השר כהן. עם זאת הוא שומר על אופטימיות, ומצהיר כי "אחרי שיבינו את המטרה, כולם יברכו על החוק החדש - גם המערכת וגם הנישומים".

תקדים המטפלות כמשל

 

הנטייה להגיע לבית המשפט עם הכרעות בשאלה מה גובה המס שעסק צריך לשלם על רכישה של חברה, או האם עצמאי יכול להצהיר על הוצאה מסוימת כמוכרת במס, היא כאמור נפוצה ומסרבלת את הליך גביית המסים. שורש הבעיה הוא כי פקודת מס הכנסה נתונה לפרשנויות רבות, מה שמעודד נישומים להילחם מול רשות המסים על מה שלפי פרשנותם מגיע להם.

 

אחת המחלוקות הידועות שעוררו סערה ביחסים שבין רשות המסים לנישום על רקע אי בהירותה של הפקודה היא פסק הדין ורד פרי, המוכר גם כפסק דין המטפלות שהוכרע באפריל 2009. פרי הגישה תביעה להכרה בהוצאות הטיפול בילדים לצורכי מס. התיק הגיע לבג"ץ ורשות המסים, יחד עם משרד האוצר, יצאה למלחמה נגד פרי. גופי המדיה טענו כי אם יכירו לפרי בהוצאות אלו, הדבר יהווה תקדים שבסופו ייאלצו להכיר בהוצאות הטיפול בילדים לכלל הנישומים. הם אף העריכו כי התקדים יעלה למדינה כ־2 מילארד שקל בשנה.

 

בג"ץ פסק לטובת פרי למרות טענות המדינה. אך היא הפסידה במלחמה, אחרי שהכנסת אישרה הצעת חוק ממשלתית שקבעה כי הוצאות טיפול בילדים אינן מוכרות לצורכי מס.

 

"ישנן דוגמאות רבות למחלוקת בין רשות המסים לנישומים. תיק המטפלות הוא דוגמה אחת", אומר עו"ד שקל, "בהקשר של ניכוי הוצאות - אילו הוצאות מותרות בניכוי ואילו לא - יש עוד מחלוקת רבות". הוא מספר כי "בפקודת מס הכנסה יש הוראה כללית ואין פירוט אילו סוגי הוצאות מוכרות בניכוי. "יש מבחן כללי שאומר כי מותר לחברה לנכות הוצאות שנועדו לשמור על הקיים. השאלה היא תמיד, האם עסק שמוציא כסף על תיקונים שומר על הקיים או משביח עסק חדש. נקודות כאלו נתונות לפרשנות על פי החוק הקיים, ולכן נוצרות מחלקות בין הנישומים לפקידי השומה. פעמים רבות המחלוקות מגיעות לבית המשפט שמכריע בהתאם לנסיבות. אני חושש כי במצב כזה החוק שינוסח מחדש יכריע לטובת הרשות, ויקבע כי ההוצאות אינן מוכרות", אומר עו"ד שקל.

 

תגידו שלום למוסד הרולינג?

 

דוגמה נוספת לנקודה שנויה במחלוקת בפרשנות של פקודת מס ההכנסה נוגעת לבני זוג עצמאים המנהלים יחד עסק, או בני זוג המעסיקים אחד את השני בעסק ששייך לאחד מהם. בני זוג אלו נדרשים להגיש דיווח מאוחד לרשויות המס על הכנסותיהם. אלא שלעתים המשמעות היא תשלום מס גבוה יותר — במקרה שבו ההכנסה גבוהה יותר, עולה שיעור המס. פסקי דין שניתנו לאחרונה יצרו פרצה בחובת הדיווח המאוחד. זוגות יכולים להגיש את הדיווח על הכנסותיהם בנפרד וליהנות משיעור מס נמוך יותר, ולעתים אף מפטור. התשובה לשאלה אם רשות המסים תקבל את הדיווחים הנפרדים שנויה במחלוקת.

 

הנוהג שממנו ישמחו ודאי להיפרד גם ברשות המסים וגם בצד רואי החשבון הוא מוסד הרולינג. מדובר בשיטה להכרעת מחלוקות, שבמסגרתה נישום מגיש בקשה לבירור גובה המס שעליו לשלם לגורמים המקצועיים ברשות המסים; הללו דנים בתיק לפי הנסיבות ומכריעים את השאלה שלא קיבלה מענה בחוק. על פסיקות הרולינג אפשר לערער בבית המשפט המחוזי. ”אם הפקודה תהיה יותר ברורה, יהיה פחות צורך ברולינג", אומר שקל, "הרבה פעמים פונים לרשות המסים כאשר הפקודה לא ברורה, ולכן רוצים ודאות לפני ביצוע העסקה. פקודה יותר ברורה תמנע אי־ודאות, וזה יוכל לזרז עסקאות רבות שהיום מתעכבות משיקולי מס, מה גם שזה ייעל את הליך גביית המס".

ברשות המסים ובמשרד האוצר סירבו להגיב לדברים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x