$
בארץ

רוני חזקיהו: "הצלחנו להניע תוכניות להגדלת היצע הדירות"

המפקח על הבנקים הודף את הטענות על פגיעה בזוגות צעירים ובתושבי הפריפריה: "ייתכן שהריבית על משכנתאות שניתנות ביחס מימון הגבוה מ־60% תתייקר, אך בשיעורים מתונים מאוד"

תומר זלצר 23:3305.07.10

"ההוראה האחרונה של בנק ישראל בנושא המשכנתאות, שנועדה למתן את הביקושים בשוק הדיור, הניעה גורמים אחרים לפעול ולקדם תוכניות שונות להגדלת היצע הדירות במשק. מבחינה זו הצלחנו במשימה: לא רק ששמנו את הבעיה על השולחן, אלא אמרנו שאם יש כלים לטיפול בבעיה, צריך להפעיל אותם -

וטוב שהדבר ייעשה שעה אחת קודם" - כך אומר המפקח על הבנקים רוני חזקיהו בראיון לגיליון החדש של מגזין איגוד הבנקים, "בנקאות", שיראה אור בימים הקרובים.

 

בסוף מאי הורה חזקיהו לבנקים להגדיל את שיעור ההפרשה לחובות מסופקים על משכנתאות שניתנות ביחס מימון (הלוואה ביחס לשווי הנכס) הגבוה מ־60%. לאחר פרסום ההוראה, גורמים שונים טענו כי היא פוגעת בעיקר בזוגות צעירים וברוכשי דירות בפריפריה.

 

"לא מגבילים את הבנקים"

 

לדברי חזקיהו, "חשוב להבהיר שאיננו מגבילים את הבנקים בהיקף המינוף. בנק יכול לתת אשראי בשיעורי מימון הגבוהים מ־60%, גם בפריפריה וגם במרכז ולכל קבוצות האוכלוסייה, לרבות זוגות צעירים ללא דירה, משפרי דיור או רוכשי דירות להשקעה. לכן אינני סבור שלהנחיה תהיה השפעה על בסיס גיאוגרפי. נכון יהיה לומר שלקבוצות אוכלוסייה שנדרשות למימון בשיעור גבוה מ־60% ייתכן שיהיה ייקור של הריבית, אך בשיעורים מתונים מאוד".

 

ההנחיה בעניין המשכנתאות לא היתה ההתערבות הראשונה של חזקיהו בשוק הדיור: בפברואר טיפל המפקח בתחום קבוצות הרכישה, לאחר שהורה לבנקים להקצות הון בשיעור של 100% כנגד אשראי לקבוצת רכישה במקום 35%, כפי שהיה נהוג עד אז. נוסף על כך, הבנקים נדרשו לסווג את האשראי לקבוצות הרכישה תחת האשראי המוגבל שהם יכולים להעמיד לענף הנדל"ן.

 

לדברי חזקיהו, "קשה להעריך מה ההשפעה של ההוראה על היקפי המימון. מעבר להשפעה הישירה הנובעת מהדרישה שלנו, לבנקים עצמם יש שיקולים נוספים הקשורים לאופן שבו הם רואים את הסיכונים ביחס לרווחים מהפעילות הזו. אסור לשכוח את צד הביקוש לאשראי על ידי קבוצות רכישה, שגם הוא משפיע על היקפי המימון. בכל מקרה, הפרצה של מימון בנייה ללא מגבלה ענפית נסגרה".

 

חזקיהו התייחס גם לשוק האשראי החוץ־בנקאי, שלא נמצא כיום בסמכות הפיקוח של בנק ישראל: "מבנה המערכת הפיננסית והפיקוח עליה קיבל ביטוי חלקי ברפורמת בכר, ואכן יש צורך בטיפול נוסף, במיוחד לאור היישום בפועל ובעקבות לקחים שנלמדו מהמשבר הנוכחי. אני שותף לדעה שיש לבחון את מבנה המערכת הפיננסית, להצביע על ליקויים ולבצע התאמות. במסגרת זו צריך שיטופל נושא השירות לצרכן בכל הנוגע לניהול נכסיו, וכן צריך להתייחס ליציבות החברות המנהלות את כספי הציבור ולפיקוח עליהן".

 

"המשבר באירופה יפגע ביצוא"

 

בהתייחסו למשבר הכלכלי באירופה והשלכתו על המשק הישראלי ומערכת הבנקאות המקומית אמר המפקח: "היצוא הישראלי הוא מנוע צמיחה משמעותי ומהווה 40% מהתוצר. היצוא למדינות האיחוד האירופי מהווה כ־30% מסך יצוא הסחורות. לכן פגיעה ביצוא בהכרח תשפיע על המשק, ומכאן שישפיע על המערכת הבנקאית. אנחנו עוקבים אחרי ההתפתחויות באירופה ובוחנים את ההשלכות על המערכת הבנקאית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x