$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - אפקט דומינו: המרוויחים מהסרת הפיקוח על השכר בבנק ישראל

לקראת הדיון היום בכנסת בפרק השכר בחוק בנק ישראל החדש, חושף האוצר את המשמעות מאחוריו: כל שינוי בשכר הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל ישפיע על עובדי משרד מבקר המדינה ורשות ניירות ערך. יו"ר ההסתדרות עופר עיני דווקא תומך

אמנון אטד 06:5909.03.10

התפתחות דרמטית בחוק בנק ישראל החדש, ערב לפני אישור פרק השכר השנוי במחלוקת. ל"כלכליסט" נודע כי אנשי משרד האוצר יציגו היום (ג') בדיון בוועדת הכספים נתונים חדשים ולא ידועים שעשויים לשנות את התמונה מקצה לקצה.

 

מתברר, לפי נתוני האוצר, כי הסרת הפיקוח על השכר בבנק ישראל - בהתאם לדרישתו של הבנק - תשפיע גם על שני גופים ציבוריים נוספים: משרד מבקר המדינה ורשות ניירות ערך.

 

בנק ישראל דורש כבר זמן רב לבטל את הפיקוח של הממונה על השכר באוצר על שכרם של עובדי הבנק. טענתו של בנק ישראל היא שפיקוח מטעם גוף שלטוני העוסק בתחום פעילות דומה פוגע בעצמאותו הבנק המרכזי.

 

נתניהו מפשר

 

לאחר עימותים קשים וארוכים בנושא, הצליח ראש הממשלה בנימין נתניהו לגבש בקיץ האחרון נוסחת פשרה.

לפי פשרת נתניהו, מי שיקבע בעתיד את שכר עובדי הבנק ואת התנאים הנלווים לו תהיה המועצה המינהלית שתוקם בבנק ותתפקד למעשה כמועצת המנהלים שלו, באישור הממונה על השכר באוצר. במקרה של מחלוקת יועבר הנושא להכרעת ועדת שכר מקצועית וחיצונית בת שלושה חברים. אם גם לאחר החלטת ועדת השכר לא יצליחו הצדדים להגיע להסכמה, תועבר המחלוקת להכרעתו הסופית של ראש הממשלה.

 

הצעתו של נתניהו זכתה לאישור הממשלה והוכנסה לפרק השכר בהצעת חוק בנק ישראל. היום תובא ההצעה לאישור ועדת הכספים. אם אכן יאושר פרק השכר החדש, יהיה בנק ישראל הגוף הראשון בשירות הציבורי שאינו כפוף באופן בלעדי לסמכותו של הממונה על השכר. גם יו"ר ההסתדרות עופר עיני תומך בדרישה שמשרד האוצר יפסיק לפקח על שכר עובדי בנק ישראל.

 

חריגה זאת הוצגה עד כה כרע הכרחי, הנובע ממעמדו המיוחד של הבנק כגוף עצמאי, אולם נתוני משרד האוצר חושפים כי גם שכר העובדים במשרד מבקר המדינה וברשות ניירות ערך יושפע באופן מיידי ואוטומטי מהסרת הפיקוח.

 

בדיקת מנגנון השכר של עובדי משרד מבקר המדינה העלתה כי שכר עובדי המשרד צמוד, בחלקים שווים, לשכרם של העובדים בארבעה מגזרים ציבוריים: האקדמאים עובדי המדינה, רואי החשבון עובדי המדינה, עורכי הדין בשירות הממשלה ויחידת הפיקוח על הבנקים שהיא כידוע חלק מבנק ישראל. משמעות נתון זה, הנחשף כאן לראשונה, פשוטה ביותר: תוספת שכר לעובדי הפיקוח על הבנקים, נניח של 10%, תגרור באופן אוטומטי תוספת של 2.5% לשכרם של עובדי משרד מבקר המדינה.

 

לא רק זאת: שכרם של עובדי רשות ניירות ערך צמוד לשכרם של עובדי משרד מבקר המדינה. כך שאם בבנק ישראל אכן יחליטו להעלות את שכר העובדים ב־10%, וכתוצאה מכך יגדל שכר עובדי משרד מבקר המדינה ב־2.5%, גם שכרם של עובדי הרשות יזכה באופן אוטומטי לתוספת זהה.

 

גם בקופ"ח לוטשים עיניים

 

ל"כלכליסט" נודע כי גם גופים נוספים בשירות הציבורי כבר עומדים בתור להשתחרר מפיקוחו ההדוק של הממונה על השכר באוצר. הבולט בהם הוא התעשייה האווירית, ששלחה לפני כמה שבועות מכתב בנושא למשרדי הביטחון והאוצר. במכתבה הנהלת התעשייה האווירית מבקשת להעניק לה מעמד דומה לזה של החברה הממשלתית "נכסים מ.י", המופקדת על הטיפול במניות הבנקים שנותרו בידי הממשלה מאז המשבר ב־1983. בקשת החברה היא להכיר בה כחברה בבעלות המדינה, אולם ללא הרגולציה שמפעילה הממשלה על חברות ממשלתיות. המשמעות היא שהתעשייה האווירית תישאר חברה ממשלתית, אולם הממשלה לא תפקח על פעילותה, כלומר יוסר הפיקוח על השכר.

 

עוד גופים גדולים שעוקבים בעניין אחר ההתפתחויות בנושא השכר של עובדי בנק ישראל הם האוניברסיטאות וקופות החולים. חלק מהעובדים בגופים אלה נהנים מתנאי שכר חורגים מהמקובל בשירות הציבורי, והללו ישמחו מאוד להינתק מפיקוחו ההדוק של הממונה על השכר באוצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x