$
אורי טל טנא

שורת הרווח: מה קרה לתיק ניירות הערך של הבנקים ברבעון הרביעי?

זינוק של 4.5% במדד האג"ח הממשלתיות הישראליות ברבעון הרביעי של 2008 עשוי להעלות את ערך תיק ניירות הערך של הבנקים בישראל. החידה הגדולה: תיק האג"ח הקונצרניות, שהבנקים נמנעים מלפרט

אורי טל-טנא 08:0328.01.09

במהלך חודש ינואר דיווחו בנקים רבים ברחבי העולם על הפסדים של מיליארדי דולרים שנבעו מהשקעות כושלות בנכסים פיננסיים, או ממחיקות ערך שהם נאלצו לבצע כתוצאה ממיזוג עם גופים פיננסיים שערכם ירד. האם חדשות שליליות אלו מוסרות מידע על הצפוי לבנקים בישראל ברבעון הרביעי? התשובה המפתיעה היא שלא, וההפסדים של מרבית הבנקים מחו"ל נבעו מנכסים שונים מאלה שבתיק ניירות הערך של הבנקים הישראליים.

 

בדו"חות הרבעון השלישי שפורסמו לקראת סוף נובמבר דיווחו הבנקים על המשך ירידות הערך של תיק ההשקעות במהלך חודש אוקטובר.

 

בנק לאומי דיווח על ירידת ערך בגובה 930 מיליון שקל, בנק הפועלים דיווח על ירידת ערך של 280 מיליון שקל והבנק הבינלאומי דיווח על ירידת ערך בגובה 195 מיליון שקל. בנק דיסקונט דיווח על ירידת ערך של 311 מיליון שקל מסוף ספטמבר ועד אמצע נובמבר. נתונים אלה יצרו חששות לירידה נוספת בהון העצמי של הבנקים במהלך הרבעון הרביעי, אבל תיקון חד בשוקי איגרות החוב - הן הממשלתיות והן הקונצרניות בארצות הברית ובאירופה - מעורר תקווה שערך תיק ניירות הערך של הבנקים דווקא עלה במהלך הרבעון הרביעי.

 

זינוק של 4.5% במדד האג"ח הממשלתיות הישראלי ברבעון הרביעי של 2008 יעלה בצורה מהותית את ערך תיק ניירות הערך של הבנקים. גם תיק האג"ח מגובות המשכנתאות שיש לו ערבות של ממשלת ארה"ב עתיד להציג תשואה חיובית ברבעון זה.

 

החידה הגדולה נוגעת לאג"ח הקונצרניות שמחזיקים הבנקים השונים. מאחר שהבנקים נמנעים מפירוט מלא של הרכב תיק האג"ח הקונצרניות, לא ניתן לדעת בוודאות מה אירע לו. ברבעון השלישי של 2008 רשם תיק האג"ח הקונצרניות של הבנקים ירידת ערך חדה, שחלקה נבע מפשיטת רגל של ליהמן ברדרס ושל וושינגטון מיוצ'ואל, אך עיקרה נגרם כתוצאה מההפנמה של השוק לגבי האפשרות של פשיטת רגל של מוסדות פיננסיים מובילים.

 

אולם מתחילת נובמבר חל תיקון חד במחירי האג"ח הקונצרניות בארה"ב, ואלו השלימו זינוק של 13.2% במהלך הרבעון הרביעי של השנה. גם מדד האג"ח הקונצרניות האירופי הציג עליות יפות במהלך הרבעון הרביעי של השנה. עלייה זו במחירי האג"ח בארה"ב ובאירופה עתידה לגרום לעליית ההון העצמי של הבנקים.

 

השפעת האג"ח על ערך תיק הנכסים של הבנקים אינה כה חד־משמעית. האג"ח האמריקאיות בדירוג נמוך רשמו ירידות חדות גם ברבעון הרביעי. יש אינדיקציות לכך שגם אג"ח מגובות נכסים ומשכנתאות ללא ערבות ממשלתית הציגו ירידת ערך נוספת. גם מדד תל בונד־60 הישראלי הציג ירידה חדה ברבעון ושחק את ערך האג"ח הקונצרניות הישראליות המוחזקות על ידי הבנקים. לאור כל אלה, תיק הנכסים של הבנקים המכיל אג"ח קונצרניות זרות, צפוי להציג עליית ערך מהותית ברבעון הרביעי של 2008 - כל עוד הוא לא מכיל סלקציה שלילית ביותר של אג"ח עם סיכון גבוה.

 

נתוני חודש ינואר אמנם לא ישפיעו על דו"חות הבנקים לרבעון הקרוב, אבל יש להם השפעה על ערך הנכסים שלהם ועל הציפיות לדו"חות הרבעון הראשון של 2009. בשלושת השבועות הראשונים של 2009 שמרו האג"ח הקונצרניות האמריקאיות על יציבות, אבל האג"ח הקונצרניות האירופיות איבדו כ־4.5% מערכן, כאשר האג"ח הקונצרניות הבריטיות קרסו ב־8.5% עם העמקת המשבר הפיננסי בבריטניה.

 

גורם נוסף בעל השפעה על ההון העצמי של הבנקים הוא שינויים בשערי החליפין. הפיחות של השקל מול הדולר והיורו עתיד להעלות את ההון העצמי של הבנקים על ידי העלאת הערך הכספי של ההון של השלוחות באירופה וארה"ב. ההיחלשות של הליש"ט הבריטית עתידה להוביל לתופעה ההפוכה בגלל הפעילות בבריטניה.

 

בנק לאומי

 

בנק לאומי מחזיק את תיק ניירות הערך הגדול מבין הבנקים, בהיקף של כ־41.5 מיליארד שקל. הבנק מחזיק יותר מ־15 מיליארד שקל באג"ח של ממשלת ישראל ויותר מ־900 מיליון שקל באג"ח של ממשלות זרות. שני רכיבים אלה עלו במהלך הרבעון הרביעי.

 

לאומי. ניירות ערך בשווי 41.5 מיליארד שקל לאומי. ניירות ערך בשווי 41.5 מיליארד שקל צילום: עומר הכהן

 

הסעיף המהותי ביותר בתיק ניירות הערך של בנק לאומי הוא השקעה של יותר מ־15 מיליארד שקל באג"ח קונצרניות זרות, בעיקר של חברות פיננסים בארה"ב ובאירופה. סעיף זה היה אחראי למרבית ירידת הערך של הבנק במהלך הרבעונים הקודמים, והוא המשיך לרדת גם בחודש אוקטובר, אבל כפי הנראה, הערך של תיק זה התאושש במהלך נובמבר ודצמבר.

 

החלקים שעתידים להציג ביצועים חלשים יותר בתיק ניירות הערך של בנק לאומי הם סוגים שונים של אג"ח מגובות נכסים בהיקף של כ־1.2 מיליארד שקל, אג"ח קונצרניות ישראליות בהיקף של כ־1.5 מיליארד שקל, ותיק המניות הישראלי שערכו עמד ברבעון השלישי על 4.5 מיליארד שקל.

 

בסך הכל, ההערכה היא שתיק ההשקעות של בנק לאומי עלה באופן משמעותי במהלך הרבעון הרביעי של 2008. עם זאת, תיק גדול יחסית של אג"ח קונצרניות בריטיות בהיקף של כ־1.5 מיליארד שקל עלול להוביל לירידת ערך בתיק של הבנק ברבעון הראשון של 2009, אם מחירי האג"ח הבריטיות לא יתאוששו.

 

בנק הפועלים

 

יותר מחצי מתיק הנכסים של בנק הפועלים מורכב מאג"ח ממשלתיות (ישראליות וזרות). כמו כן, לבנק תיק של אג"ח קונצרניות בהיקף של כ־9 מיליארד שקל, שעל פי ההערכות ערכו עלה. החלקים החלשים יותר של התיק הם אג"ח מגובות משכנתאות אירופיות בהיקף של כחצי מיליארד שקל ואג"ח מגובות נכסים בהיקף של כ־1.9 מיליארד שקל. בעקבות ירידת ערך של נכסים דומים בשאר העולם תיתכן ירידת ערך גם בנכסי הבנק.

 

נקודת חולשה אחת במאזן של בנק הפועלים היא השליטה בבנק פוזיטיף הטורקי. הערך של אחזקה זו בדו"חות בנק הפועלים עומד על כ־964 מיליון שקל, והוא עתיד להישחק בעקבות היחלשות הלירה הטורקית במהלך הרבעון הרביעי.

 

נקודות חולשה נוספת הן החברות הכלולות של בנק הפועלים - כלל ביטוח ודלק נדל"ן. ירידת הערך של חברות אלו גרמה לכך שערכן בסוף דצמבר היה נמוך בכ־260 מיליון שקל מהערך שבו רשומה האחזקה בהן במאזני הבנק.

 

בנק מזרחי טפחות

 

תיק ניירות הערך של בנק מזרחי טפחות הוא השמרני ביותר מבין הבנקים בישראל. עיקר התיק של הבנק מורכב מאג"ח ממשלתיות ישראליות בהיקף של כ־5.4 מיליארד שקל, ונראה שהשיג תשואה יפה ברבעון האחרון של השנה. לבנק תיק של אג"ח קונצרניות בארץ ובחו"ל בהיקף של כ־1.5 מיליארד שקל ואחזקות בהיקף נמוך מ־90 מיליון שקל באג"ח מגובות נכסים.

 

בנק דיסקונט

 

שני הרכיבים העיקריים בתיק ניירות הערך של בנק דיסקונט - אג"ח ממשלתיות בהיקף של כ־12.1 מיליארד שקל ואג"ח מגובות משכנתאות עם ערבות ממשלתית אמריקאית בהיקף של כ־9.8 מיליארד שקל - עתידים להציג תשואה חיובית ברבעון הרביעי. לבנק דיסקונט תיק של אג"ח קונצרניות בהיקף של כ־6 מיליארד שקל, שגם הוא עתיד להציג תיקון לירידות בערכו. מנגד, ההערכה היא כי השקעה של כ־350 מיליון שקל באג"ח אמריקאיות מגובות משכנתאות ללא ערבות ממשלתית עתידה לפגוע בערך התיק של הבנק.

 

דיסקונט. שני הרכיבים העיקריים ישיגו תשואה חיובית ברבעון הרביעי דיסקונט. שני הרכיבים העיקריים ישיגו תשואה חיובית ברבעון הרביעי צילום: יריב כץ

 

נקודת החולשה במאזן של בנק דיסקונט היא האחזקה של הבנק ב־26.4% ממניות הבנק הבינלאומי. אחזקה זו רשומה בספרי הבנק בערך של 1.463 מיליארד שקל, בעוד ערכה נכון לסוף 2008 עמד על 705

מיליון שקל.

 

הבנק הבינלאומי

 

גם מרבית התיק של הבנק הבינלאומי בנוי מנכסים שערכם עלה במהלך הרבעון האחרון. התיק כולל אג"ח ממשלתיות בהיקף של כ־8.6 מיליארד שקל, אג"ח מגובות משכנתאות שיש להן ערבות ממשלתית בהיקף של 464 מיליון שקל, ואג"ח קונצרניות - בעיקר של מוסדות פיננסיים בחו"ל - בהיקף של כ־4.5 מיליארד שקל.

 

החלק של תיק הנכסים של הבנק שסביר שיציג תשואה שלילית, כולל אג"ח מגובות משכנתאות ללא גיבוי ממשלתי בהיקף של 341 מיליון שקל, אג"ח מגובות נכסים בהיקף של 143 מיליון שקל ותיק של מניות וקרנות גידור בהיקף של 739 מיליון שקל.

 

בנק אגוד

 

תיק ניירות הערך של בנק אגוד מורכב בעיקר מאג"ח ממשלתיות בהיקף של כ־4.2 מיליארד שקל, שערכן עלה במהלך הרבעון הרביעי, ומאג"ח קונצרניות ישראליות בהיקף של כמיליארד שקל - שערכן ירד במהלך הרבעון הרביעי. החשיפה של הבנק לאג"ח מגובות נכסים עומדת על 65 מיליון שקל בלבד, ולבנק אין חשיפה לאג"ח קונצרניות בחו"ל.

 

הפסדי העתק של בנקי השקעות בארה"ב ובבריטניה במהלך הרבעון הרביעי של 2008 נבעו בעיקר מנכסים רעילים שהוחזקו על ידי הבנק ומרכישות ראוותניות שבוצעו בימי הגאות של תחילת 2007. מצב זה לא מאפיין את הבנקאות הישראלית, שהיא בנקאות מסחרית בעיקרה.

 

תיק ההשקעות של חלק מהבנקים בישראל מכיל רכיב נכבד של אג"ח קונצרניות של חברות אמריקאיות ואירופיות, ולכן הוא הציג תנודתיות חדה בערכו במהלך השנה. אבל כפי הנראה, ברבעון האחרון של 2008 המטוטלת נעה כלפי מעלה.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x