יו"ר מזרחי טפחות: "תחושת העושר תיעלם ויהיה מיתון בצריכה הפרטית"
יעקב פרי צופה שהמיתון העולמי מתקרב: "גם אם ישראל הינה כלכלה יציבה, קשה להניח שבעולם ממותן היא לא תיפגע". לדבריו, "גם אם הפיטורים בהיי טק עכשיו הם ניצול הזדמנות, בהמשך תהיה לכך השפעה על האבטלה ועל הצריכה הפרטית"
17:52
11.11.08
"אנחנו וכל העולם המערבי חיינו בתחושת עושר שתעלם כמעט לחלוטין. הצרכן יקפיא רכישות, יקפיא הוצאות וייכנס לדפנסיבה", כך חוזה יעקב פרי, יו"ר בנק מזרחי טפחות.
לטענתו, המיתון העולמי עדיין לא הגיע לישראל אך הוא בהחלט מתקרב: "מעל ל-40% מהתוצר של מדינת ישראל נובע מפעילות בינלאומית. גם אם ישראל הינה כלכלה יציבה, קשה להניח שבעולם ממותן אנחנו לא ניפגע. יהיה מיתון בתחום הצריכה הפרטית", אמר פרי במהלך הרצאה על המשבר הפיננסי בועידת הקניונים שנפתחה היום (ד') באילת.
לדבריו, "גם אם הפיטורים בהיי טק עכשיו הם ניצול הזדמנות, בהמשך תהיה השפעה על האבטלה ועל הצריכה הפרטית".
למרות חוסר האופטימיות, פרי מדגיש כי ישראל היא כלכלה גלובאלית ויציבה ולדבריו המערכת הבנקאית נהגה באחריות ביחס לעולם. הפאניקה, לטענתו, אינה משקפת את המצב במציאות: "קיים מקדם היסטרי גבוה מאוד בשוק והתקשורת זורה היסטריה. כלכלה היא הרבה מאוד פסיכולוגיה והיום השוק מצוי בפאניקה. יחד עם זאת, אם שוק האג"חים לא יירגע, צפויות קריסות".
לגבי שוק הנדל"ן, פרי אמר כי עיקר האיום מופנה כלפי היזמים הגלובליים. לדבריו, בתחום הנדל"ן המניב עשוי להיווצר מחסור באשראי, במשרדים אכן תורגש האטה, אולם תחום המגורים פחות ייקלע לקשיים.
פרי, עם זאת, מתקשה לחזות מתי יגיע המשבר לסיומו. "האופטימים מנבאים שהבורסות יהיו הראשונות שיתאוששו. אני לא חושב שמישהו חווה, העריך או יכול להעריך סיטואציה כזו או מתי נצא ממנה. אם ישראל תנהג בחוכמה, נשמור על ריסון תקציבי ולא כפי שאחרים נואמים על הרחבה תקציבית, נוכל לשמור על רמת אינפלציה סבירה ואף צמיחה", סיכם יו"ר הבנק.


