$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

למרות החלפת המעבדים: אפל תמשיך להיות לקוחה של אינטל עוד שנים רבות

ההכרזה אמש על מעבר למעבדים בתוצרת עצמית תחשב לציון דרך בחברה ומעידה על שינוי מגמה בשוק. העתיד של המחשוב נמצא בהתקנים מחוברים תמיד שלא זקוקים לעוצמת חישוב גבוהה. מי שתרוויח מכך ככל הנראה תהיה הפלטפורמה של ARM

רפאל קאהאן 14:2523.06.20
הכרזת אפל אמש (ב') על כך שהיא עוברת לעשות שימוש במעבדים מתוצרתה היא החלטה עסקית הגיונית עבורה. שימוש במעבדים מבוססי ARM יאפשר לה לחבר את פלטפורמות המק, האייפון והאייפד לחווייה שקופה. חזון שהחל עוד בימיו של סטיב ג'ובס, אך אז לא היתה טכנולוגיה זמינה שתאפשר זאת. כיום היא קיימת, מעבדים בארכיטקטורת ARM מפעילים אפילו שרתים, למרות ששם לא נמצא עדיין השוק העיקרי שלהם. מה שכן ארכיטקטורת ARM מהווה בעצמה מתחרה עולה ומסוכנת מאוד לארכיטקטורת x86 ששולטת כבר עשורים רבים בעולם המחשוב.

 

אינטל, פיתחה את x86 באמצע שנות השבעים ומאז הצליחה להפוך אותה לארכיטקטורה המובילה למעבדי מחשבים ושרתים בארבע העשורים האחרונים. אבל התבססותה על מעבדי המחשבים גם הפכה אותה לפגיעה מאוד לכל משבר, כפי שראינו בשנים האחרונות. החברה פספסה את מהפכת המובייל, נתנה למתחרים לעקוף אותה בתהליך מזעור השבבים אותו תמיד הובילה לפני כן ולבסוף אף נחשף שלא הצליחה לאבטח כראוי את המעבדים שלה שסבלו במשך שנים מפרצות אבטחה חמורות. מנגד, כל אלה לא הצליחו להפיל אותה לקרשים. הסיבה לכך היא שאינטל כיום כבר לא נשענת כבעבר על תחום המעבדים כחלק עיקרי של עסקיה.
טים קוק מכריז על המעבד החדש של אפל טים קוק מכריז על המעבד החדש של אפל צילום מסך: מתוך WWDC 2020

 

על פי פרסום של הוול סטריט ג'ורנל אתמול (ב'), היקף המכירות של אינטל לאפל הם בין 1.5 מיליארד דולר ל-3 מיליארד דולר בשנה. מדובר על סך מכירות שבין 2% ל-4% עבור אינטל. אמנם לא מדובר בהכנסה זניחה, אך ביחס להכנסה שנתית של כ-75 מיליארד דולר, זו עדיין לא מכת מוות. מעבר לכך אינטל כבר הודיעה שהיא עוברת למודל עסקי שמבוסס כיום בעיקר על מחשוב ענן, רשתות תקשורת, אינטרנט הדברים ובינה מלאכותית. ואלה תחומים שכן גדלים כל הזמן בחברה. מספיק לראות את הזינוק בביצועים שלה בשני הרבעונים האחרונים כדי להבין זאת.

 

עם זאת באינטל נזהרים מהצהרות בומבסטיות ומסתפקים בתזכורת שאפל ממשיכה להיות לקוחה של אינטל בכמה תחומים כגון תחנות עבודה מקצועיות, מחשבים ומחשוב ענן. עוד אומרים מהחברה שבהזדמנות המתאימה, היא תעבוד עם אפל גם על טכנולוגיות עתידיות. לא ברור מה הכוונה המדויקת של הדברים אבל סביר להניח שאף אחת מהחברות לא רוצה לסגור לגמרי את הדלת. אפל רכשה לפני פחות משנה את עסקי המודמים של אינטל כדי לפתח לעצמה את שבבי התקשורת. מנגד אינטל עדיין מספקת את החלק הארי של מעבדי השרתים בעולם, וכל שירותיה של אפל משתמשים בהם במרכזי הנתונים של החברה. החל משירותי הסטרימינג וכלה באחסון הנתונים של הלקוחות בענן. תחומים שלא מפסיקים לגדול ולצבור נוכחות בדוחות הכספיים שלה.

 

קרייג פדריקי מציג את המעבד החדש של אפל קרייג פדריקי מציג את המעבד החדש של אפל צילום מסך: מתוך WWDC 2020

 

אז אינטל אולי לא תסבול לחלוטין מאיבוד עסקיה של אפל אבל היא עשויה לסבול ממקום אחר. בחברה עדיין לא התייחסו לגישושים של מיקרוסופט להפוך את פלטפורמת ווינדוס לתואמת ARM. אבל עדיין מסתמכים שם על הרעיון שהחברה צריכה להתמקד בתחומים שצומחים, שהם לדבריה ווינדוס וכרום OS של גוגל. מצד שני היא טוענת שהצמיחה של אפל קשורה לאייפדים וששוק הטאבלטים התכווץ בשנה שעברה, במקביל לגידול בשוק הלפטופים. באינטל מעריכים שמחשבים אישיים הם הפלטפורמה המועדפת על אנשים שרוצים לעבוד, לשחק ולהישאר מעורבים.

 

אני לא יודע אם באינטל מביעים כאן משאלת לב או פשוט יודעים משהו על העתיד שאחרים לא, אבל כאמור גם במיקרוסופט וגם בגוגל ישנם פרויקטים שמיועדים להפוך את עסקי החומרה של השתיים לעצמאיים מבחינה השבבים. בנוסף, גם השוק הסיני הבין שלא יוכל להסתמך יותר על הטכנולוגיה האמריקאית להפעלת תשתיות המחשוב שלו ומפתחים שם במרץ פלטפורמות שבבים מקומיות ועצמאיות. מנגד, אינטל משקיעה המון בבינה מלאכותית ותחומים כגון תחבורה חכמה. לא בכדי היא רכשה בשנים האחרונות את מובילאיי ומוביט הישראליות במיליארדי דולרים. שוק המכוניות החכמות למשל עדיין לא נכבש על ידי שום יצרן שבבים, ולאינטל יש נקודת פתיחה מעולה להפוך למובילה בו בעתיד הקרוב. אנבידיה, שרכשה לאחרונה את מלאנוקס הישראלית, גם היא לוטשת עיניים על השוק הזה והיא תהיה המתחרה העיקרית שלה כמו גם בתחום הבינה המלאכותית.

 

ללא מעבדי i9. אינטל תצטרך לחשב מסלול מחדש ללא מעבדי i9. אינטל תצטרך לחשב מסלול מחדש צילום: INTEL

 

המגמה הנוכחית מעידה שככל שזה קשור במעבדי התקנים כגון מחשבים, סמארטפונים וטאבלטים, כנראה שפלטפורמת ARM היא זו שתנצח בעתיד הקרוב. היא מציעה צריכת אנרגיה נמוכה, זמינות גבוהה של קווי יצור ובעיקר עלויות ייצור נמוכות יותר. העתיד של המחשוב נמצא בהתקנים מחוברים תמיד ואלה לא זקוקים לעוצמת חישוב גבוהה, בעיקר לא אחרי שיפרסו רשתות דור 5 בכל העולם. כך ששוק המעבדים כפי שהכרנו עד היום כנראה יפסיק להתקיים בתצורה הנוכחית שלו בעוד כמה שנים בודדות או אפילו עשרות. אך מה שכמעט בטוח זה שהוא לא ישרוד כפי שהיה ב-5 העשורים הקודמים. אם אינטל תשכיל לשלוט בשוק מרכזי הנתונים שיפעילו את כל השירותים האלה, המעבר של אפל למעבדים מתוצרתה תיזכר כאנקדוטה זניחה בהיסטוריה של הטכנולוגיה.

 

מהצד השני של המטבע, השלב בו כל יצרן מספיק גדול יתחיל לפתח לעצמו את שבביו מתקרב במהירות. כיום כמעט כל הענקיות, אפל, פייסבוק, אמזון, מיקרוסופט וגוגל מפתחות שבבים לצריכה פנימית. לרוב מדובר בשבבים פשוטים שמיועדים להפעיל שירותים ייעודיים, כמו שבבי התקשורת של פייסבוק או שבבי הענן והבינה המלאכותית של אמזון. לא ברור היכן אינטל תשתלב בעולם כזה, אך אספקת שבבים לתשתיות המחשוב העולמיות היא ניחוש סביר. יכול מאוד להיות שזה גם ישפיע על העתיד של אינטל כחברה.

 

כיום היא עדיין משלבת פעילות פיתוח וייצור, אך לא מן הנמנע שהיא תפריד בין השתיים ואולי אף תיפרד מפעילות הייצור שבה היא כבר לא מובילה כיום. TSMC הטייוואנית מייצרת הרבה יותר מאינטל, והיא זו שמייצרת לאפל את השבבים שלה למשל. מה שבטוח זה שההכרזה של אפל אמש תיחשב כנראה כציון דרך לתהליכים שבעתיד עשויים להביא לשינויים מהותיים.

 

מאינטל נמסר: "אפל היא לקוחה של אינטל בכמה תחומים עסקיים ואנו ממשיכים לתמוך בה ובצרכיה. אינטל ממשיכה להתמקד באספקת חווית השימוש המתקדמת ביותר במחשב האישי ובמגוון רחב של בחירות טכנולוגיות המגדירות מחדש את מהות המחשוב. אנו מאמינים שמחשבים אישיים המונעים במעבדי אינטל, כגון אלה העומדים לצאת לשוק בפלטפורמת טייגר לייק למחשוב נייד, מספקים ללקוחותינו בעולם את החוויה הטובה ביותר בתחומים החשובים להם ביותר, וכן את הפלטפורמה הפתוחה ביותר למפתחים, כבר היום וגם בעתיד". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x