$
המדריך

מדריך כלכליסט

כך קונים לפטופ-סטודנטים מושלם בלי לשרוף את הכיס

מה קריטי שיהיה במחשב נייד עבור סטודנט שמתחיל את לימודיו, מה ממש לא דחוף שיהיה בו, איזו תצורה ועיצוב מתאימים ועוד; מדריך לבחירת מחשב מוצלח בפחות מ-3,000 שקל

ניצן סדן 08:0114.10.19
כל סטודנט מתחיל צריך לפטופ; מדריך זה ילמד אתכם איך לבחור מחשב סטודנטים חדש, יציג לכם את הפרמטרים החשובים, ויראה לכם מה פחות מהותי - כדי שלא יבלבלו אתכם בחנויות.

 

 

הבה נתחיל בדרישות הבסיסיות. אלו הם האלמנטים שצריך כל מחשב סטודנטים מוצלח:

 

1. מקלדת נוחה לעבודה. זה לא משנה אם בכוונתכם ללמוד מדע המדינה, הנדסת חשמל או מנהל עסקים - אתם הולכים להקליד הרבה. ונוחות העבודה קריטית; מקלדת קטנה ודחוסה תצריך הרבה הסתגלות ותשפיע על מהירות הכתיבה שלכם. והאמינו לי, אתם לא רוצים להיות המוזר הזה שכל פעם מרים יד ומבקש מהמרצה לחזור על המשפט האחרון שהיא אמרה.

 

מקלדת ה-N530 של לנובו מקלדת ה-N530 של לנובו צילום: ניצן סדן

 

 

2. זמן סוללה של חמש שעות ויותר. אתם הולכים לבלות שעות בכיתות, ובמתקני האוניברסיטה למיניהם, ואתם לא רוצים לעצור את רצף העבודה כדי לחפש שקע. יש רק חריג אחד לדרישה זו - מחשבים בהם העוצמה קריטית יותר מזמן הסוללה, ועליהם נדבר בהמשך. איך יודעים מהו זמן הסוללה? החברות מתפארות בנתון הזה בעמודי המוצר באתריהן. אפשר לקרוא סקירות מקצועיות ולראות מהו הנתון המדויק והאמיתי, או לגלח בערך 25% מהמספר שמבטיח היצרן. זה חישוב די גס, אך לרוב קולע. חשוב לזכור שזמן הסוללה תלוי באופי השימוש, רמת הבהירות של המסך, מספר התוכנות שהפעלתם וסוגן ואפילו טמפרטורת הסביבה.

 

3. משקל וגודל שיאפשרו לכם להסתובב איתו על הגב בכיף. פה מדובר בעניין סובייקטיבי; מי שעד לא מזמן היה לוחם ביחידת נ"ט לא יבהל ממחשב ששוקל 3.5 ק"ג (או עשרה קילו. כבדים, הטילים האלה). חשוב שהלפטופ לא יגביל אתכם בשום צורה.

 

ועתה, כמה דברים שממש לא קריטי שמחשב סטודנטים יהיה:

 

1. מחשב עילית יוקרתי. כסטודנטים, המחשב נועד לספק לכם מקסימום נוחות, לא להרשים את יתר חברי דירקטוריון פסיכולוגיה שנה א'. ונוחות אפשר לקבל גם יחסית בזול; מי שיכול להרשות לעצמו לפטופ עילית ארגוני בשמונת אלפים שקל וקונה אחד ללימודי משפטים - דע שזה בזבוז כסף. ובטח, בטח יש דרכים יעילות יותר להרשים את הסביבה.

 

 

המקבוק אייר מרשים מאוד. אבל תוכלו להסתדר גם עם מחשב בחצי ממחירו בתואר במדעי הרוח המקבוק אייר מרשים מאוד. אבל תוכלו להסתדר גם עם מחשב בחצי ממחירו בתואר במדעי הרוח צילום: apple

 

 

2. טאבלט עם מקלדת. יש, יש אנשים שיכולים להסתדר עם תצורה שכזו. הבעיה: המסך קטן יותר משל לפטופ, כך שגם התצוגה וגם המקלדת קטנים. המקלדת גם רדודה ולא נוחה לעבודה ממושכת ומהירה. ולקינוח, ישנם שירותים מקוונים שתיעזרו במסלולי לימודים מסוימים, שפשוט לא עוברים אופטימיזציה למסך מגע של עשרה אינץ'. הרעיון הוא למקסם נוחות, לא להקשות על עצמכם.

 

3. טאבלט בלי מקלדת. כן, יהיה תענוג אמיתי להקפיץ את העיניים מהטאבלט שעל הברכיים ומונח אופקית אל הלוח והמרצה כל פעם. אלו מוצרים לצריכת תוכן נינוחה, לא ליצירת תוכן תחת לחץ.

 

 

לא פיתרון נוח להקלדה ממושכת לא פיתרון נוח להקלדה ממושכת צילום: istockphoto

 

 

עתה נעבור לרכיבי המחשב, שמהווים שיקול בבחירתו. ביניהם, תמצאו תמונות של מחשבים שהושקו בארץ במהלך השנה, ויתאימו לסטודנט הממוצע. שימו לב שהמחירים משתנים מרשת לרשת, ומדובר בסכום ממוצע לפי מנועי השוואת מחירים.

 

 

תצורה ותצוגה

 

ישנם שלושה סוגי לפטופים: הסטנדרטי דמוי המחברת; ההיברידי בו יש מסך עם ציר כפול שמתהפך ויכול לתפקד כטאבלט; וההיברידי בו המסך והמקלדת ניתקים זה מזה. אקצר ואגיד שהסוג הסטנדרטי הוא הנוח ביותר; אם יש ערך ספציפי עבור סטודנט במסך מגע בלפטופ, אישית טרם מצאתי אותו. ואולם, מי שאוהב טאבלטים ורוצה שמחשבו יוכל לתפקד כאחד (למשל, בעת קריאת מגזין מקוון בשירותים) יוכל לבחור בשתי התצורות האחרות.

 

 

לפטופ היברידי מתהפך של Dell לפטופ היברידי מתהפך של Dell צילום: Dell

 

 

התצוגה היא האלמנט בו נתחיל, משום שהיא קובעת את גודל המחשב; גוף לפטופ לא יכול להיות קטן מגודל המסך שלו (בינתיים; לפטופים מתקפלים נמצאים בשלבי ניסוי). ישנם שני גדלים רלוונטיים בשוק:

 

מחשבים עם מסכי 13.3 עד 14 אינץ', שמשקלם נע בין ק"ג וקצת לק"ג וחצי, ומחשבים בעלי מסכי 15.6 אינץ' ששוקלים כשני ק"ג עד 2.5 ק"ג. הסוג הראשון מתאפיין בזמן סוללה ארוך יותר בממוצע, ומידות קטנות יותר - והמחיר הוא נוחות הצפייה וההקלדה. אם אתם נוהגים לעבוד עם כמה חלונות פתוחים בו זמנית, כנראה שתעדיפו מסך גדול. מחשבי 15.6 אכן מצטיינים בתצוגה רחבה ועמה גם מקלדת מרווחת, אך המשקל מורגש ולרוב גם זמן הסוללה שלהם נופל משל אחיהם הקטנים. המחירים נעים בין 2,000 ל-3,000 שקל לדגם מינימלי, ויכולים לטפס גבוה מאוד, בהתאם למותג וליתר הרכיבים.

 

 

מחשב Aspire 5 של אייסר, בעל מסך 15.6 אינץ', מעבד i3, זיכרון פעולה של 4 גיגה ומחירו מתחיל בכ-2,400 ש"ח מחשב Aspire 5 של אייסר, בעל מסך 15.6 אינץ', מעבד i3, זיכרון פעולה של 4 גיגה ומחירו מתחיל בכ-2,400 ש"ח צילום: Acer

 

 

יש בשוק גם מחשבי 11.6 אינץ' שנמכרים בארץ, מבית לנובו ואסוס. אלו מחשבים קטנים וקלים מאוד שגם עולים אלף עד 1,500 שקל, אך הם גם חלשים ביותר ובעלי זיכרון פעולה מוגבל - מה שפוגע ביכולתם להריץ למשל, את דפדפן זללן המשאבים, עם הרבה חלונות פתוחים.

 

ה-ThinkPad E490 של לנובו, בעל מסך 14 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה ומחיר שמתחיל בכ-2,800 שקל ה-ThinkPad E490 של לנובו, בעל מסך 14 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה ומחיר שמתחיל בכ-2,800 שקל צילום: Lenovo

 

 

איכות התצוגה עומדת לרוב על Full HD כלומר 1080p, רזולוציה גבוהה דיה כדי להתאים גם לצפייה בווידאו חד. ישנם דגמים זולים בעלי רזולוציית 720p, שהיא לגמרי בסדר. בשני המקרים זה די והותר אם אתם לא לומדים משהו שמצריך התעסקות גרפית. עבור מי שבחר במסלולי אנימציה, וידאו, גרפיקה, אדריכלות או מקצועות הנדסה מסוימים - ככל הנראה שתצטרכו מחשב גדול, חזק ועם מסך חד. התייעצו עם המוסד האקדמי בנוגע לדרישות סף למחשב.

 

 

מחשב ProBook 430 G6 של HP, בעל מסך 13.3 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה, ומחירו מתחיל בכ-2,300 ש"ח מחשב ProBook 430 G6 של HP, בעל מסך 13.3 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה, ומחירו מתחיל בכ-2,300 ש"ח צילום: HP

 

 

מעבד, זיכרון פעולה ומרחב אחסון

 

פעם נהוג היה לספור ליבות, מהירות בגיגה-הרצים, ולדקדק במפרטי המעבדים; כיום אני שמח לבשר שאינטל ו-AMD פיתחו מעבדים כה יעילים, ומיקרוסופט פיתחה מערכת הפעלה תואמת - כך שגם הסדרות החלשות של המעבדים יוכלו לשאת משקלה של ווינדוס. אם מדובר במעבדים מהדורות האחרונים, לא צריך לחשוש מלקחת מחשב עם i3 במקום להוציא מאות שקלים יותר ולקחת גרסה עם i5 למשל.

 

מחשב ה-X409UA של אסוס, בעל מסך 14 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה ומחיר של כ-2,400 ש"ח מחשב ה-X409UA של אסוס, בעל מסך 14 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה ומחיר של כ-2,400 ש"ח צילום: Asus

 

 

זיכרון פעולה (RAM) הוא רכיב חשוב שמשפיע מהותית על מהירות הפעולה. המינימום הוא 4 גיגה-בייט, דגמים קצת יותר חזקים מוצעים עם 8, ומי שלומד עריכת וידאו ואנימציה יצטרך גם 16. ישנם בשוק דגמים שמוצעים עם 2 גיגה-בייט; זה אומר שהם בקושי יסחבו תוכנות שגרתיות, ולא מומלצים.

 

ה-Latitude 3400 של Dell, בעל מסך 14 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה ומחירו מתחיל בכ-3,000 ש"ח ה-Latitude 3400 של Dell, בעל מסך 14 אינץ', מעבד i5, זיכרון פעולה של 8 גיגה ומחירו מתחיל בכ-3,000 ש"ח צילום: Dell

 

 

מרחב האחסון הוא עוד משהו שפעם ספרנו בו כל גיגה-בייט; כיום כל הכוננים הם או SSD, כלומר זיכרון אחסון כמו בסמארטפון, או היברידיים - כלומר, בעלי רכיב SSD ורכיב בו דיסק פנימי מסתובב, שעובדים יחד. ככלל, עדיף לבחור בדגם בעל כונן SSD, גם אם מרחב האחסון שלו עומד רק על 128 גיגה-בייט. למה? כי את רוב מה שאתם שומרים במחשב - מסמכים, תמונות וכולי - אפשר לשמור בענן של גוגל/מיקרוסופט/אפל ולחסוך מקום.

 

ואיך תסחבו אותו, בכיס?

 

בחרתם מחשב והקצתם לו תקציב? טוב מאוד, עכשיו יהיה עליכם להקצות עוד קצת. כל המחשבים מגיעים עם אופיס בגרסת מנוי; תוכלו להשתמש בה חודש בחינם, ואז להתחיל לשלם - זה סיפור של 45 שקל לחודש, או 450 שקל. שווה לבדוק, ישנם מוסדות אקדמיים בהם אפשרות להנחה בקבלת אופיס. אפשר גם לוותר על התענוג ולהשתמש בפיתרונות חינמיים נהדרים כמו גוגל דרייב ו-OpenOffice, שמציגים את אותן אפשרויות בסיסיות. שימו לב שיש חנויות שמנסות להתחכם ולמכור לכם לפטופ בלי מערכת הפעלה, כדי שתקנו את ווינדוס בנפרד, או שתבחרו באיזו הפצת לינוקס. עבור המשתמש הממוצע, אציע לוותר על דיל כזה.

 

ישנה הוצאה אחרת, לה אין אלטרנטיבה חינמית: תיק מתאים. ההתאמה אינה רק עניין של גודל; עליו להיות מרופד וממוגן כך שיימנע מהמחשב שלכם מלהתנפץ ולהינזק במקרים של נפילה.

 

ומה עכשיו? הרכישה עצמה

 

 

 

אנו חיים בעידן של סחר מקוון, ויש הרבה דברים שקל לקנות בלי לגעת בהם לפני שנחתו אצלנו בבית. לטעמי, לפטופ הוא לא דבר כזה. כדי לדעת אם ההקלדה נוחה דיה, אם הגודל הוא מה שחשבתם, ובמיוחד אם זה הלפטופ הראשון שאתם קונים - סורו לחנות פיזית ושחקו איתו קצת. את הרכישה עצמה תוכלו לבצע בכל מקום, אולי עכשיו כשיש מבצעים לחגים בארץ, אולי תמתינו קצת ותקנו בבלאק פריידיי/סייבר מאנדיי. בכל אופן, מומלץ מאוד להתנסות בדגם הספציפי שברצונכם לקנות, כדי שתקופת ההסתגלות תהיה מינימלית ומה שיקשה עליכם בלימודים יהיו ההרגלים שלכם ולא ענייני חומרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x