$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

בגידה בשעת מלחמה: העינוי הסיני של לנובו

ענקית המחשוב צוברת פופולריות עולמית, אך זוכה לביקורות קשות ביותר בשוק הביתי שלה על רקע מלחמת הסחר עם ארצות הברית; איך כשל פרויקט זיהוי פנים נרחב לאיתור זהותן האמיתית של שחקניות פורנו; וראש ממשלת הודו מדגים אישית את מחויבותו לטכנולוגיות תשלום מתקדמות

אופיר דור, בייג'ינג 13:5410.06.19
זקוקים לציוץ ארסי מטראמפ

 

סין נמצאת במלחמה. אמנם לא מדובר באחת עם הרוגים ופצועים בחזית, אבל מלחמת הסחר שהכריז נשיא ארה“ב טראמפ היא מלחמה לכל דבר ועניין. מלחמות תמיד גורמות לזינוק בפטריוטיות וברגשות הלאומיים, וכך קורה גם בסין בשנה האחרונה - בעקבות המתקפה האמריקאית על וואווי.

 

הפטריוטיות הגוברת הובילה בין השאר, לקריאות ברשתות החברתיות בסין להחרמת אפל וקניית מכשירי וואווי במקום. אך לא רק חברות זרות נפגעות, גם חברות סיניות נלכדות במערבולת הרגשות הלאומיים, כאשר הקורבן המרכזי בתקופה האחרונה היא ענקית המחשוב לנובו; החברה הוותיקה מואשמת בחוסר פטריוטיות, מכירת האינטרסים של סין ובגידה.

 

יאנג יואנצ'ינג, מנכ"ל לנובו יאנג יואנצ'ינג, מנכ"ל לנובו צילום: בלומברג

 

 

המתקפה האחרונה נגד לנובו החודש החלה דווקא כאשר החברה ניסתה להפגין את תמיכתה במדינה. ב-31 למאי גילו גולשים כי לנובו הוסיפה לעמוד שלה ברשת החברתית ווייבו את השם ”לנובו סין“, בצעד שנועד לפי הדיווחים לכבוש את לב הקהל הסיני. אלא שהגולשים הסיני דווקא התרגזו וחזרו לדון בחוסר הפטריוטיות של לנובו. הגולשים הסינים הצביעו על כך שחברות בינלאומיות רבות כמו מיקרוסופט, סוני וסמסונג הוסיפו גם הן את המילה "סין", כדי לציין את השלוחה הסינית שלהן, לכן אין כאן שום מפגן נאמנות מצד לנובו. ” לנובו סין אינה לנובו של סין, זה לא אותו דבר“, פסק אחד הגולשים.

 

שינוי השם היה רק אפיזודה אחת בשורת מהלכים של לנובו שהצליחו לעצבן את הקהל הסיני. במאי אשתקד הפך לוויראלי פוסט באתר השאלות והתשובות הסיני ג‘ה חו, בו נחשף כי בכנס בינלאומי ב-2016 לקביעת תקני 5G תמכה לנובו - רחמנא ליצלן - בהצעה של קוואלקום האמריקאית. זאת, כשעל השולחן הונחה גם הצעת וואווי. בהמשך, שינתה לנובו את דעתה ותמכה בוואווי.

 

 

מטה לנובו בסין מטה לנובו בסין צילום: הראל עילם

 

 

בספטמבר אשתקד נתן מנכ“ל לנובו יאנג יואנצ‘ינג ראיון קצרצר לצהובון הבריטי אינקוויירר שהגביר את האנטגוניזם כלפי החברה. הכתב שאל את המנכ“ל על החרם האמריקאי שהוטל אז על ZTE והאם הוא לא חושש שכחברה סינית גם הם יפגעו. ”אנחנו לא חברה סינית, אנחנו חברה גלובלית“, צוטט יאנג. החברה טענה מאוחר יותר כי דבריו של יאנג לא צוטטו כראוי, אבל הנזק כבר נעשה. השנה הוסיף יאנג חטא על פשע ואמר בראיון כי לנובו תשקול להעביר יותר מפעילותה למערכי הייצור שלה בארה“ב ומכסיקו כדי להתמודד עם המכסים על יצוא סיני.

 

גם במישור הצרכני ספגה לנובו בשנים האחרונות ביקורת רבה. לנובו הואשמה שוב ושוב בכך שמחירי המוצרים שלה בסין גבוהים מהמחירים בהם נמכרים אלו בארה“ב. טענה נוספת שחוזרת ועולה נגד החברה היא שאינה מבצעת ריקול למוצרים פגומים בסין, כפי שהיא עושה בשוק האמריקאי. באווירה הנוכחית גם דיווחים לא נכונים על החברה מעוררים סערה. בחודש שעבר כותב אלמוני האשים את לנובו בכך שיישרה קו עם החרם האמריקאי והפסיקה לספק לוואווי מחשבים אישיים ושרתים. הסיפור זכה לתהודה גדולה, עד שהחברה הכחישה אותו באופן גורף. לנובו, יצרנית המחשבים האישיים השנייה בגודלה בעולם אחרי HP, מפיקה כ-75% מהכנסותיה מחוץ לסין, אבל בוודאי שאינה יכולה להרשות לעצמה לאבד את השוק המקומי.

 

היא ספגה בעבר האשמות גם מצד גורמים אמריקאיים, אבל איכשהו הצליחה בסופו של דבר לקדם יותר רכישות בארה"ב מכל חברה סינית אחרת. ב-2005 אושר ללנובו לרכוש את חטיבת המחשבים האישיים של IBM אף שהיו מי שהאשימו כי הלפטופים של החברה משדרים מידע לסין. מאוחר יותר, ב-2014, רכשה לנובו את חטיבת המובייל של מוטורולה. באותה שנה אושרה ללנובו גם רכישת חטיבת שרתים מ-IBM, אף ששוב היו מי שטענו כי מדובר בפתח לריגול סיני.

 

בימים בהם ארה"ב תוקפת במלוא המרץ את וואווי, לנובו - הנחשבת לחברה הוגנת מבחינת שמירה על קניין רוחני - לא מוזכרת בכלל ברשימת האיומים האמריקאית, מה שפועל כך נראה לרעתה בזירה הפנימית. יכול להיות שמה שלנובו זקוקה לו כעת הם כמה ציוצים ארסיים נגדה מצד טראמפ, אלו בהחלט יוסיפו לה נקודות מבית.

 

כשטכנולוגית זיהוי פנים מגיעה לידיים הלא נכונות

 

זו כנראה אחת היוזמות הדוחות ביותר שניתן לדמיין, שממחישה היטב את הסכנות הגלומות בשימוש בטכנולוגיות זיהוי פנים באופן בלתי מבוקר: באוגוסט 2018 פרסם יזם סיני אלמוני בשם לי שון, שהציג עצמו כמתגורר בגרמניה, הודעה בווייבו לפיה הוא מתכוון לפתח כלי זיהוי פנים שיחשוף את זהותן של נשים המופיעות בסרטי פורנו. ״המטרה הנעלה“ של אותו יזם: לסייע לחבריו, אנשי המחשבים החנונים, לא ליפול בפח ולהינשא בטעות לנשים ”מופקרות“.

 

 

מיהי השחקנית? האלגוריתם יגלה מיהי השחקנית? האלגוריתם יגלה

 

 

באותו הזמן לא זכה הפוסט ליותר מידי תשומת לב, אך בסוף מאי פרסם לי פוסט המשך ובו טען כי האלגוריתם שבנה סרק כבר יותר מ-100 טרה-בייט של סרטי פורנו. לי טען כי הצליח לזהות בהצלחה 100 אלף נשים שהופיעו בהם באמצעות הצלבה עם תמונות שפורסמו ברשתות חברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם, וויבו וטיקטוק. מדובר ביישום מרושע להחריד שעלול לחשוף נשים שהופיעו בסרטים, לעיתים ללא ידיעתן או לפני שנים רבות, להטרדות קשות שיהרסו את חייהן לנצח.

 

לי עצמו טען כי אין בעיה חוקית עם הפרויקט כיוון שהוא מעולם לא שיתף את המידע בפומבי ולאור העובדה כי סרטי פורנו חוקיים בגרמניה. אלא שהניתוח המשפטי הזה התגלה כלא נכון. חוקי האיחוד האירופי אוסרים על איסוף מידע, במיוחד מידע ביומטרי רגיש, שלא למטרות לגיטימיות ומוגדרות. אפילו אם לי לא היה מתגורר בתחומי האיחוד, עדיין אסור היה לו לאסוף מידע כזה על אזרחי האיחוד. גם בסין פרויקט כזה אינו חוקי. אולם במקומות אחרים בעולם קיימות פרצות שמאפשרות איסוף מידע כזה. בארה“ב למשל אין חוק פדרלי ארצי להגנה על פרטיות ובעוד מדינות מסוימות כמו קליפורניה חוקקו תקנות כאלה בעצמן, במדינות אחרות, כמו למשל דרום דקוטה, אין שום מניעה חוקית לאסוף ולנתח מידע מסוג זה. מקומות כאלה עלולים להפוך למקלט לאוספי המידע, סוג של איי קיימן לטכנולוגיית זיהוי פנים.

 

 

כלי סריקת פנים. אילוסטרציה כלי סריקת פנים. אילוסטרציה צילום: אמזון

 

 

עד היום איש לא ראה את הפרויקט המדובר, אבל הפוסט שפרסם לי לפני שבועיים עורר בכל זאת מהומה אדירה. גולשי האינטרנט הסינים, שלא פעם מואשמים בשוביניזם ומיזוגניה, גילו הפעם בגרות וביקרו בחריפות את היוזמה הנוראית. בתגובה לביקורת, לי שינה גרסה וטען כי התכוון בכלל להשתמש במאגר שבנה למטרה טובה, שתאפשר לנשים לבדוק האם הופיעו בלא ידיעתן בסרטוני סקס. הגולשים לא ממש קנו את האלטרואיזם. בעקבות המתקפה ביטל לי לייב-סטרימינג בו אמור היה לענות על שאלות מהתקשורת. יום למחרת הוא פרסם למרבה השמחה הודעה כי הוא מוחק את כל המידע. לו רק היתה דרך לדעת שהמידע אכן נמחק.

 

קצרצרים

 

1. אין כמו דוגמה אישית: ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מקדם במרץ מאז 2016 את השימוש בתשלומים דיגיטליים כתחליף למזומן, כדי להילחם בהון השחור המוסתר מרשויות המס. היעד השאפתני שהציבה הודו הוא להגיע ל-220 עסקאות תשלום דיגיטליות לשנה בממוצע לאזרח עד 2021, פי עשרה מהמספר היום. לכן כאשר הגיע מודי לביקור במקדש לאל קרישנה במדינת קרלה בסוף השבוע, השתמש בתשלום דיגיטלי כדי להעניק תרומה בסך 39,421 רופי (2,031 שקל) למקום. מתי ראש ממשלה בישראל יקדם תשלומים דיגיטליים? אולי עדיף לשאול קודם מתי שמעתם לאחרונה על כך שראש ממשלת ישראל נתן תרומה.

 

 

 

2. רשתות דור חמישי מסחריות הושקו עד כה בארבע מדינות בעולם - דרום קוריאה, ארה“ב, אוסטרליה ובריטניה. סין, ששואפת להיות הבאה בתור, הודיעה בשבוע שעבר כי העניקה רישיונות לפריסת רשת כזו לשלושת מפעילות הסלולר במדינה. אחרי שבארבע המדינות שכבר מפעילות רשת 5G, הטכנולוגיה של וואווי הוחרמה לגמרי (ארה“ב ואוסטרליה) או לפחות הוגבלה מאוד (בריטניה וקוריאה), בסין תהיה לוואווי הזדמנות לקבל סופסוף תפקיד מרכזי בבניית הרשת ולהראות מה היא שווה. אלא שחלק מהאנליסטים לא בטוחים שבימים של איסור כולל על מכירת ציוד לחברה, וואווי יכולה בכלל לעמוד במשימה של בניית רשת 5G בקנה מידה גדול. נחייה ונראה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x