$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

המכה שחטפה אובר באירופה: וירוס עונתי או סרטן סופני?

כיצד תשפיע על החברה קביעת בית הדין האירופי, לפיה הנהגים שלה הם עובדים לכל דבר ועניין, חוקרים מפתחים דרך לערוך מפקד אוכלוסין בלי לעצבן את הציבור והממשלה כאחד וממשלת בריטניה מגלה לחרדתה שיש לה יותר מדי סייבר

יוסי גורביץ 14:0021.12.17

חץ ישר בלב

 

אובר ניסתה לשדר שלווה אחרי ההחלטה של בית המשפט העליון באירופה אתמול (ד'), שמצא שבניגוד לספינים שלה היא חברת מוניות ולא חברת טכנולוגיה. החברה אמרה שזה לא משנה כל כך, כי ממילא היא פועלת ברוב אירופה כחברת מוניות.

  

אבל כמובן שזה משנה, הרי אחרת אובר לא היתה הולכת עד בית המשפט העליון האירופי בנושא. גם אם אובר פה ושם מצייתת לתקנות, בפועל היא עדיין לא עומדת בתקינה של חברות מוניות. למשל, הנושא הכאוב של היעדר בדיקת רקע לנהגים, שנגמר ברצח של דיפלומטית צעירה בביירות. כל המדינות האירופיות צפויות ליפול עליה עם דרישות רגולטוריות בזמן הקרוב.

 

 

מנכ"ל אובר, דארה קוסרשאהי מנכ"ל אובר, דארה קוסרשאהי צילום: בלומברג

 

 

אבל אפילו התקינה היא פחות הנושא פה. אם אובר היא חברת מוניות, היא לא יכולה להמשיך לטעון שהיא "מעסיקה קבלנים עצמאיים". אם היא חברת מוניות, הנהגים שלה הם עובדים. זה אומר שהיא צריכה להתחיל לשלם להם משכורת, לתת להם החזרי הוצאות, ולתת להם זכויות סוציאליות: ימי מחלה, ימי חופשה, פנסיה ועוד.

 

בבריטניה, אחרי כל הטענות של אובר שהנהגים שלה פועלים בה כסוג של תחביב או השלמת הכנסת, שליש מהנהגים עובדים עבורה 40 שעות בשבוע – שווה ערך למשרה מלאה. שמונה אחוזים עובדים יותר מ-60 שעות בשבוע.

  

הערכת השווי של אובר נשענה על ההנחה שהיא תוכל להפעיל חברת מוניות גלובלית ולשבור את שוק המוניות בכל מדינה באמצעות הפעלת מנוף פיננסי כבד - הכיס העמוק שלה כנגד חברה מקומית. אחר כך היא תרסק את תנאי העבודה של בעלי המוניות. הרווח אמור היה להגיע מהפיכת נהגים עם זכויות לעובדי קבלן שמממנים את החברה מכיסם.

 

המודל העסקי הזה, שגם כך לא היה בטוח שהוא עובד (אובר הודתה שהיא לא מצליחה להתחרות בארה"ב, כי יש לה שם מתחרה רצינית, ליפט; והיא נאלצה לסגת מסין) ספג כעת מכה אנושה. המכה הזו מגיעה בנקודה הקשה ביותר מבחינת אובר: כשהיא מתנודדת משלל שערוריות, וכשהיא לקראת משפט שנראה אסוני מול וויימו. היא זקוקה לכסף (השיטה שלה אומרת שהיא תשבור את השוק באמצעות כסף), אבל ספקיות המזומן כבר מראות ספקנות ניכרת ולא מוכנות עוד להעריך את אובר ב-70 המיליארדים שבהם התהדרה. החברה עדיין עומדת על הרגליים, אבל בהחלט מתנדנדת; יתכן שבשנה הבאה כבר תהיה צל חיוור ובהמשך - תיעלם.

 

מפקד באמצעות סטריט וויו?

 

אחת החובות היותר מעיקות של ממשלה היא לערוך מפקד אוכלוסין, פעולה שעיצבנה את האנושות משחר ההיסטוריה: מפקד אוכלוסין נחשב בתנ"ך לחטא כלפי האלוהים שגורר מגפה, ושהטקסט הנורא שאנחנו מכירים כ-dies irae ברקוויאם מתאר במקור את הגעתו של עורך מפקד רומאי לעיירה.

 

מפקד הוא כאב ראש ניכר לאוכלוסיה, אבל גם הממשלה לא נהנית ממנו. האזרחים צריכים לבזבז זמן על טפסים ומידע, והם כל כך לא רוצים לעשות את זה שיש צורך לאיים עליהם בקנס כבד או מאסר. הממשלה, מצידה, צריכה להתמודד עם התוצאות: טפסים שמולאו בחוסר רצון על ידי אוכלוסיה עצבנית. זה לוקח המון זמן (בארה"ב, המפקד נמשך חמש שנים) ומאמץ. כל כך הרבה מאמץ, שמזמן ויתרו על האפשרות לבצע מפקד של כל האוכלוסיה ועובדים על מפקד מדגמי.

 

ניידת סטריט ויו ניידת סטריט ויו צילום: חגי גלס

 

 

חוקרים באוניברסיטת סטנפורד טוענים שיש להם פתרון טכנולוגי לבעיה: לשלב AI עם גוגל סטריט וויו. על פי הניסוי שהם ערכו, שהשתמש ב-50 מיליון תמונות סטריט וויו מ-200 ערים בארה"ב, הם מסוגלים להגיע לתוצאות מדויקות ביחס להכנסה הממוצעת, המוצא, החינוך ונתוני ההצבעה של המקום הנסקר.

 

איך? באמצעות בחינה של כלי הרכב במקום. החוקרים חילקו את כלי הרכב ל-2,657 קטגוריות ואחר כך הריצו אותם על 23,000,000 המכוניות שזוהו בתמונות. הונדות וטויוטות ציינו אוכלוסיה אסייתית במוצאה; ביואיק, קרייזלר ואולדסמוביל ציינו שכונות שחורות ברובן. לטענת החוקרים, שכמובן מצריכה המון מחקר נוסף לפני שתיושם, המודל שלהם מדויק כמו המפקד הלאומי, רק הרבה יותר מהיר לביצוע - והרבה, הרבה פחות פולשני. נשמע שרירותי ובוסרי מאוד, אבל זה בהחלט צעד בכיוון הנכון.

 

מלחמת סחר חדשה

 

פעם, במאה ה-19, ברונים שודדים הריצו קווי רכבות בארה"ב, בעיקר מערבה, ומי שהסיע סחורות בקו של חברה אחת התקשה לשלוח אותן באמצעות חברה אחרת. הקונגרס היה קנוי אז על ידי חברות הרכבות כפי שהוא קנוי כיום על ידי חברות הטלקום והתרופות, אז לקח הרבה זמן לשבור את זה.

 

אמזון וגוגל נכנסות בימים האחרונים למסלול דומה. לאמזון יש רמקולים חכמים מצליחים מאוד, מבוססי אלקסה - מערכת הפעלה קולית שאפשר לעשות איתה הרבה. זו היתה כנראה הצלחה לא מתוכננת, אבל כשאמזון קלטה שיש לה להיט היא רצה איתו בכל הכוח.

 

 

רמקול אקו של אמזון, מבוסס אלקסה רמקול אקו של אמזון, מבוסס אלקסה צילום: Amazon

 

 

לגוגל לקח שנתיים להבין שהיא הפסידה פה קטגוריה של מוצר, אבל עכשיו גם לה יש רמקול חכם, והיא מנסה לעשות כל מה שהיא יכולה כדי לשכנע אנשים לא להשתמש במוצר של אמזון. אחד השטיקים האלה, שביצעה גוגל לאחרונה, הוא לאסור על שיתוף סרטוני יוטיוב באלקסה. אתה יכול לומר לאלקסה לעשות הרבה דברים, אבל לא להגיע ליוטיוב. אין גישה.

 

ובום, ללקוחות אלקסה אין גישה לערוץ תוכן הווידאו הגדול ביותר בעולם, כי הם לא משתמשים במכשיר של גוגל. יופי של תמיכה בניטרליות רשת, גוגל. אמזון לא מוותרת: היא הוציאה כעת סימנים רשומים על AmazonTube ו-OpenTube. סימנים רשומים זה נחמד; הם לא מביאים איתם תוכן וידאו שנצבר במשך יותר מעשור. לגזור ולשמור לפעם הבאה שאחת משתי החברות הללו תאמר שהיא בסך הכל רוצה את טובת הציבור. נעדכן.

  

קצרצרים

 

1. קצת הגזמתם, אומרת ממשלת בריטניה לשירות ביון האותות שלה, GCHQ. מאז 2014, מצא דו"ח ממשלתי, הגבירה הסוכנות משמעותית את יכולת הסייבר שלה, הן ההגנתיות והן ההתקפיות. למעשה, קצת יותר מדי: על פי הערכת הממשלה, GCHQ יצרה יכולות סייבר כפולות מהנדרש לצרכיה של בריטניה. הפרטים הרלוונטיים מסווגים, כמובן, אבל יש רמז אחד לכשלון: ל-GCHQ יש פרויקט בשם Foxtrot, שמטרתו להתמודד עם מצב גלובלי שבו כולם משתמשים בהצפנה. עד כה, הפרויקט לא עומד ביעדים.

 

יותר מדי סייבר יותר מדי סייבר

 

 

2. פרופובליקה, אתר עיתונות עצמאית מצטיין בארה"ב, ממשיך לשבת על הזנב של פייסבוק. לאחר שחשף שפייסבוק מפרסמת דירות על פי מפתח גזעני (הכניסה לשחורים ולחתולים אסורה. למה חתולים? התקבלת), הוא חושף שהיא מסייעת לחברות לפרסם מודעות שכירת עובדים שמפלות על פי גיל. השיטה פשוטה: מפלחים את המודעה על פי גיל ותחום עניין. אף אחד שאינו בן הגיל המתאים לא יראה את המודעה. כלומר, הוא לא יידע שיש משרה שהוא מתאים אליה באזורו, כי הוא מבוגר מדי. ההתנהלות הזו, טוענת פייסבוק, תקינה לגמרי; אבל מומחי חוק אומרים שהיא מהווה הפרה של חוקים נגד אפליה.

 

3. שטיק חדש של רוסיה הפוטיניסטית: כאשר כוחות משטרה מערביים מאתרים פושע סייבר רוסי, ומגישים נגדו צו מעצר בשל הפשעים שהוא חשוד בהם, מוסקבה ממהרת להגיש נגדו בקשת הסגרה. זה קורה בשיטתיות בשנה האחרונה, ואף שההערכות המנומסות אומרות שהמטרה של רוסיה היא לשבש חקירות סייבר מערביות, יש אופציה פחות סימפטית: הקשר ההדוק בין שירותי המודיעין הרוסיים ובין הפושעים המקומיים מביא לכך שכל פושע סייבר שנעצר עשוי להחזיק מידע קריטי על הקשר בין הצדדים. במקרים הללו, נטען שוב ושוב שהפושעים מחזיקים מידע על המבצע הרוסי נגד הבחירות בארה"ב.

 

4. ונוסף גם זה על שונאינו: לסיכונים בהימורים על מטבעות קריפטו נוסף סיכון חדש-ישן, סחר במידע פנים. בורסת הביטקוין המובילה (זמנית, עד הפריצה) קוינבייס הודיעה על השעיית הסחר בביטקוין קש, סחריר של ביטקוין, וזאת לאחר שהגיעה למסקנה שעובדים שלה ניצלו את המידע הפנימי שלהם כדי לבצע עסקאות שהזניקו את שוויו של המטבע פראית: על פי החשדות, העובדים העבירו את המידע לקרובי משפחה או ידידים ואלו ביצעו את העסקאות עבורם. בארבע הדקות שבהן התאפשר הסחר בביטקוין קש, הערך שלו זינק מ-3,500 ל-8,500 דולר. בינתיים, כאמור, הסחר בו הוקפא.

  

 

 

5. הכירו את תאודורה, מלכת סאדו פיננסית. כלומר, היא עובדת עם לקוחות שחשים צורך להשפיל את עצמם בפני נשים באמצעות המטרת כסף עליהן. האתר שלה נקרא "היה הכספומט שלי". וכמובן, היא משקיעה בביטקוין. לא סתם משקיעה: היא מצווה על הגברים הסרים למרותה - מנכ"לים וגיקים למיניהם - לבנות מחשבים לכריית ביטקוין שעובדים בביתם מסביב לשעון. היא מעריכה שהיא עושה כעשרת אלפים דולרים ממטבעות קריפטו בחודש. וכן, הידיעה הזו אמיתית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x