$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מתיחות בווטסאפ הופכות לבעיית חדשות מזויפות בהודו

ראש ממשלת הודו יכול להאשים את עצמו במגפת הדיווחים השקריים שם, טוויטר נאלצת להתנצל בפני משתמשים שגילו שהם עוקבים אחרי טראמפ,ופייסבוק מסתבכת עם רוסיה

יוסי גורביץ 12:5722.01.17

להב פיפיות 

בהודו יש כעת משבר ידיעות מפוברקות. בניגוד לעולם המערבי, שם הן מופצות בטוויטר ופייסבוק, הידיעות המפוברקות ההודיות מופצות בווטסאפ בעיקר. שיטת ההפצה גורמת לממשלה כאב ראש ניכר: עם מה שמופץ בטוויטר אפשר להתמודד, כי זה פומבי. משהו שרץ בווטסאפ זה סיפור אחר לגמרי, כי הכל מוצפן ואם אתה לא הנמען אתה לא יודע מה השמועה שהפיצו עליך.

 

לאחרונה, למשל, הודיע ראש הממשלה הלאומני מודי על ביטול השטרות של 500 ואלף רופי, והחלפתם בשטר של 2,000 רופי. המטרה היתה להילחם בהון השחור, שבהודו מוגדר כהון שלא מוחזק בבנק. אבל תוך זמן קצר נפוצה השמועה שהממשלה מפיצה שטרות של 2,000 רופי שיש בהם שבב שעוקב אחרי התנועה של השטרות, כך שהממשלה יודעת על כל מסחר. בסופו של דבר נאלץ הבנק המרכזי להוציא הכחשה. בשנה שעברה התמודדה הודו עם גל של שמועות על מחסור במלח, שהוביל להסתערות מבוהלת על החנויות שהסתיימה במקרה מוות.

 

במידה ניכרת, מודי יכול להאשים בעיקר את עצמו. הקמפיין שהעלה אותו לשלטון לווה בקמפיין שקרים בווטסאפ. תומכים של מודי הפיצו תעמולה שקרית בכמויות שלא היו מוכרות קודם לכן. בין הידיעות המזויפות שנחשפו, למשל: ציטוט מחמיא של ג'וליאן אסאנג' על מודי לא היה ולא נברא; ותמונה של מודי מטאטא רצפה, מה שכביכול מעיד על המקור העממי שלו, היא זיוף פוטושופ זול. זה היה מביך למדי לממשלה, שקידמה את השקר הזה בסוכנות הידיעות הרשמית שלה, והאשתג חדש – "ממשלת פוטושופ" – הפך לפופולרי.

 

ספר שיצא לאחרונה מתחקה אחרי הקמפיין של מודי, שיצר שורה של פרופילים מפוברקים במדיה החברתית כדי להפיץ ידיעות שקריות על מתחריו. כפי שאנחנו למדים על בשרנו – ברגע ששקר מתחיל לרוץ, צריך הרבה מאד עבודה כדי להתמודד איתו. עכשיו מודי אוכל את הארוחה שבישל. חבל רק על הדמוקרטיה ההודית.

 

חילופי שלטון בטוויטר

ביום שישי האחרון, עם השבעתו של דונלד טראמפ לנשיאות, גילו הרבה משתמשי טוויטר שהם פתאום עוקבים אחריו, וזאת מבלי שלא היתה להם שום לעושת זאת. הם זעמו, וראו בכך סוג של כפיה.

 

תוך זמן קצר, נאלצה טוויטר להתנצל: התקלה היתה תוצאה של העברת העוקבים של חשבון הנשיא. ממשל אובמה החל את השימוש בטוויטר תחת @POTUS, והממשל רואה בכך חשבון רשמי. כיוון שכך, ההיגיון הוא שהעוקבים אחרי החשבון של הנשיא ימשיכו לעשות זאת.

 

בטוויטר פתרו את בעיה על ידי יצירת שני חשבונות: @POTUS משמש את ממשל טראמפ החל משישי בצהרים, וחשבון חדש, @POTUS44, משמש כארכיון של ממשל אובמה. מי שעקב אחרי אובמה כשהיה נשיא הפך אוטומטית לעוקב של שני החשבונות.

 

מה שעצבן הרבה מאד אנשים, שחשו שדוחפים להם את טראמפ לגרון. זה נושא רגיש בקרב רוב האמריקאים שלא בחרו בו, ובטוויטר נאלצו להתנצל.

 

עוד "תקלה" של פייסבוק

פייסבוק חסמה בסוף שבוע את העמוד של סוכנות התעמולה הרשמית של רוסיה, Russia Today או RT. זו האחרונה מתחזה לסוכנות ידיעות. לא ברור מדוע פייסבוק חסמה את RT, ונטען שמדובר בעניין של זכויות יוצרים; על כל פנים, פייסבוק נבהלה מעצמה ו-20 שעות אחר כך ביטלה את החסימה. זה קורה לא מעט לאחרונה וכרגיל, פייסבוק אמרה שמדובר בתקלה אבל סירבה להרחיב מעבר לכך.

 

 צילום: גטי אימג'

 

מה שמעניין פה הוא התגובה הרוסית. הממשלה הרוסית האשימה את פייסבוק בצנזורה, ולא סתם בצנזורה – בצנזורה "ככלי של תחרות". כלומר, בעוד שהממשלה הרוסית לא באמת מכחישה ש-RT היא כלי תעמולה, היא טוענת שפייסבוק מתנהלת ככלי תעמולה של ממשלת ארה"ב.

 

הרוסים לא עצרו שם: סוכנות הצנזורה הרשמית של המדינה איימה לחסום עיתונאים אמריקאים וכלי תקשורת אמריקאים ברוסיה, אם פייסבוק לא תחזור בה. פייסבוק הפכה פתאום למייצגת של התקשורת האמריקאית.

 

ההערכות הן שפוטין לא יילך לשם כי זה לא ייראה טוב מבחינת יחסי הציבור, אבל בינתיים RT קיבלה קצת מהתרופה שפוטין מאכיל בה את מבקריו מבית. ופייסבוק? כרגיל, ככל הנראה מדובר ברשלנות על סף זדון, לא בזדון ממש. גם כן מחמאה.

 

קצרצרים

1. עוד יום, עוד זוועה בפייסבוק לייב: משטרת ריינולדסבורג שבאוהיו עצרה את שיילה רודולף, בת 18, בחשד לחטיפה לאחר שזו העלתה לפייסבוק סרטון שבו היא קושרת את בנה בן השנתיים בדבק נייר לקיר ואומרת לו "עכשיו שב פה". המשטרה עודכנה על הסרטון מתחנת טלוויזיה מקומית. המשטרה ציינה שבסרטון נראה הילד בוכה, אך בקושי נשמע משום שפיו היה חסום בדבק. "יש לך את האמא הטובה ביותר בעולם," אומרת רודולף בסרטון, "אל תגרום לי להשתמש בעוד דבק. עכשיו שב. אתה יכול לראות את הטלוויזיה מכאן". אחר כך הסבירה רודולף לצופים שהיא הדביקה את הפעוט לקיר כדי שלא יפריע לה לבשל ולנקות את הבית. שירותי הרווחה הגיעו למקום בעקבות התלונות, ואז העלתה רודולף סרטון שני, שבו הילד היה קשור בפינה, והתגרתה ברשויות. מסוג המקרים שגורמים לך לתמוך בשיטת המושבעים.

 

2. אובר הסכימה בסוף השבוע לשלם לממשלת ארה"ב סכום של 20 מיליון דולר כקנס על קמפיין שקרי שלה. החברה טענה בשורה של פרסומים שנהגים שעובדים אצלה יכולים להרוויח בין 16 ל-29 דולר לשעה. ה-FTC, רשות הסחר הפדרלית, בדקה את הטענות וגילתה שזה אכן אפשרי – אבל פחות מ-10% מהנהגים מרוויחים סכום כזה. עוד מצאה הרשות שאובר דפקה את העובדים שלה גם כשמכרה להם כלי רכב: רוב העובדים גילו שהרכב עולה הרבה יותר ממה שאובר שכנעה אותם שהוא עולה. ה-FTC הודיעה בטוויטר שהכסף יועבר לנהגים שנפגעו מאובר, והחברה ממשיכה בדרכה כרגיל.

 

 צילום: איי אף פי

 

3. לפני כמה שנים, נאלץ טים קוק להתמודד עם החלק הפחות מרשים של מורשת סטיב ג'ובס: הקנוניה עם חברות הספרים נגד צרכני הספרים הדיגיטליים. הח"מ כבר קיבל פיצוי מאפל, ועכשיו מגיע תורה של קנדה. הרשות להגנה על התחרות שם הגיעה להבנה שהקשר של ג'ובס בוצע גם עם המו"לים הקנדיים, ואפל והמו"לים – למודי הניסיון בארה"ב – הסכימו לפצות את המשתמשים גם בלי להטריח את בתי המשפט. בארה"ב, אפל גילתה שבית המשפט מינה לה ממונה אגרסיבי למדי שיפקח על כך שתעמוד בגבולות החוק והיא לא רוצה לחזור על החוויה.

 

4. אחד ההאשתגים הרווחים כרגע בטוויטר הוא #punchingnazis, שעוסק בשאלה המוסרית הקונקרטית האם ראוי והוגן להרביץ לנאצים החדשים. השאלה היא קונקרטית משום שמיודענו רוברט ספנסר, ממציא המיתוג מחדש "אלט רייט" לניאו-נאצים, חטף אגרוף בפרצוף בזמן שהתראיין על היותו נאצי סמוך להשבעת טראמפ. ליברלים טובים מייסרים את עצמם בבעיה האוניברסלית הזו, בעוד שלא מעט אנשים מזכירים שהסבים שלהם הפציצו לנאצים את הצורה והרגו אותם בשלל צורות יצירתיות, כך שהם לא מבינים מה הבעיה.

 

 

5. האנשים החזקים בעולם התכנסו בדאבוס, כדי לדון בגורלנו. מסתבר שאחד החששות שלהם הוא שמישהו יצלם אותם. על כן המאבטחים במקום מצוידים השנה גם בכלי הנשק HP-47, שתפקידו הוא לשתק רחפנים. המאבטח מזהה רחפן, יורה בכיוונו, והכלי משותק מבלי יכולת לשדר. שקיפות? לא צריך להיסחף.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x