$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

היחידה לפשעי דיבור

משטרת לונדון תצוד הערות "פוגעניות" בסיוע הציבור, מכוניות חשמליות קצרות טווח עונות על רוב הצרכים של הנהג הממוצע, ומה קורה כשצריך להבהיר לוויקיפדיה שאתה לא חשוב

יוסי גורביץ 15:4116.08.16

דרושה עזרת הציבור

משטרת לונדון ומשרד הפנים הבריטי יקצו 2.1 מיליוני ליש"ט כדי להקים יחידה שתפקידה יהיה לבלוש אחרי הערות "פוגעניות" במדיה החברתית, אבל את עיקר העבודה יצטרכו לעשות מתנדבים מהציבור.

 

5 שוטרים על כל הרשת 5 שוטרים על כל הרשת צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

התקציב הממשלתי יספיק לצוות של חמישה אנשים. היכולת שלהם, כמובן, לנפות את כל הרשת הבריטית בחיפוש אחרי הערות נבזיות לא מתקרבת אפילו לטיפה בדלי, לכן הם יצטרכו את עזרת הציבור.

 

האגדה הסובייטית מספרת שימים ספורים לאחר שהצבא הרומני קיבל את ניהול אודסה מידי הנאצים שכבשו אותה ב-1941, הוציא המפקד הצבאי הרומני המזועזע צו: "אזרחי אודסה, התביישו לכם! הפסיקו להלשין זה על זה!" השאלה המציקה היא איך מבחינים בין הצורך של המשטרה לקבל מידע מהאזרחים על פשיעה, שבלעדיו אין אפשרות לחקור, ובין טיפוח תרבות הלשנה שהמקרה של אודסה הוא הדוגמה הקיצונית לו.

 

אין ספק שיש בעיה של בריונות ברשת. אין ספק שהיא מכוונת בעיקר כלפי נשים ומיעוטים. השאלה היא האם הכלי הנכון להלחם במגיפה הזו הוא דיווח על הערות "פוגעניות." היכולת להשמיע הערות פוגעניות היא חלק בסיסי מחופש הביטוי. מתי החופש הזה הופך לאספסוף לינץ' מקוון? שוב, שאלה לא פשוטה. ואיך מונעים מכוח המשטרה המסכן הזה להיות מוצף על ידי אנשים שרגשותיהם נפגעו, אבל לא חוו בעצם שום איום, הטרדה או אפילו הערה פוגענית באמת? ימים יגידו.

בריטניה התגאתה בעבר בכך שהיא מולדת חופש הדיבור, מימי ג'ון מילטון והלאה, אבל דברים רעים עוברים עליה בעידן הדיגיטלי.

 

האם העתיד הוא מכונית חשמלית?

והיא לא צריכה להיות טסלה או אוטונומית. מכונית חשמלית לחלוטין, כזו שמונעת על ידי סוללה שהבעלים מטעין כשהוא חוזר הביתה, הוצגה במשך שנים על ידי מתנגדיה ככזו שלא תספק את צרכיו של הנהג הממוצע. המרחק שהיא מסוגלת לעבור, הם טענו, לא יאפשר לו לגמוע את המרחקים שהוא צריך. הם תיארו בזלזול את המצב שבו הסוללה נגמרת והרכב נתקע בצד הדרך.

 

מכונית חשמלית של בטר פלייס מכונית חשמלית של בטר פלייס צילום: Thomas Tolstrup

 

אנחנו חיים על מיץ דינוזאורים הרבה מאד זמן, אבל הוא עומד להיגמר. בדרך, הוא מחסל את כדור הארץ. רובנו מבינים את זה, אבל נצמדים לטענה שרכב הוא כלי שחרור וששמורה לנו הזכות לנסוע לאיפה שבא לנו, ומעדיפים להדחיק את התוצאות. התפיסה שרכב חשמלי יגביל את החופש הזה היא אחד הטיעונים נגדו.

 

אז זהו, שלא. חוקרים מצאו שרכב חשמלי שמונע בסוללה שמאפשרת נסיעה של כ-160 קילומטרים (100 מייל, במקור) בין הטענה להטענה מתאימה לצרכי הרוב המוחלט של הנהגים האמריקאים. המדינה אולי ענקית, אבל רוב האנשים לא נוסעים יותר מ-160 קילומטרים ביום.

 

החוקרים גם חישבו את השימוש במזגן, והגיעו למסקנה שהסוללה תחזיק במצב כזה רק 73 מיילים – אבל שזה עדיין עונה על הצורך של 87% מהנהגים. אז יאללה, משרד האוצר, אם אתה רוצה לקדם את מה שנשאר מהסביבה המפויחת שלנו, תארגן לנו תחבורה ציבורית כמו שצריך, ואחר כך תן הנחה רצינית במסים למכוניות חשמליות. נניח, פטור של 95%. אה, אתם אומרים לנו שאתם מתקיימים מהמסים על רכב ועוד יותר מכך על דלק? הבנו.

 

כשטרולי ויקיפדיה תוקפים

ערכים על אנשים בוויקיפדיה הם שדה קרב: טרולים וסתם פעילים מנסים לעתים קרובות לחבל בערכים של דמויות פוליטיות. לפעמים מדובר בסתם חבלה משעשעת, למשל להוסיף לפוליטיקאי שם שאין לו כדי לראות עיתונאים לא זהירים מצטטים אותו. לפעמים מדובר בקרב פוליטי של ממש: במהלך הפריימריז של 2008, למשל, תומכי אובמה וקלינטון פטרלו בערכים של מועמדיהם כדי להסיר במהירות מידע משמיץ, ומדי פעם יצאו לגיחות הפצצה על הערך של היריב. באחד המקרים היותר מביכים, אנשי לשכתו של דיוויד קאמרון – בימים שלפני שהפך לראש ממשלה – "שיפצו" את הערך של הצייר טיציאן כדי שיתאים לפרטים הלא נכונים שאמר עליו קאמרון בפרלמנט.

 

ויקיפדיה. לך תוכיח שאין לך ערך ויקיפדיה. לך תוכיח שאין לך ערך צילום: ויקיפדיה

 

לאחרונה, מתחיל להסתמן סוג חדש של חבלה. אתה מתעב מישהו? האיש הזה חסר כל משמעות? אין שום בעיה, פתח לו ערך ויקיפדיה וכתוב עליו מה שאתה רוצה, השמץ חופשי. אין לך מה להפסיד: העורכים באתר מנהלים מלחמה אבודה בהגנה על ערכים קיימים ואין להם יותר מדי זמן לברר אם ערך חדש מדויק, נכון, או אם יש לו בכלל זכות קיום. בוויקיפדיה, צריך להזכיר, אי אפשר לכתוב על כל אחד: אתה צריך להיות בעל ערך (סליחה על משחק המילים).

 

הבעיה היא שכשהקורבן מגלה שיש עליו ערך ויקיפדיה ש"לא מדויק" הוא אנדרסטייטמנט ביחס אליו, הוא צריך להסביר את זה לביורוקרטיה של ויקיפדיה. הוא צריך להסביר שבעצם, אין לו כל ערך ואין שום סיבה טובה שיכתבו משהו. בינתיים, הערך עליו הוא תוצאה בולטת בחיפוש גוגל עליו. כיף.

 

קצרצרים

 

1. קשה להגדיר חלק ניכר מההתנהלות של טוויטר ביחס לטרולים ובריונים בשנה האחרונה אלא כ"תמוהה". לשורה של החלטות בעייתיות, מצטרפת חדשה: טוויטר אישרה מחדש את החשבון של ההאקר גוצ'יפר 2, שלאחרונה הדליף את מספרי הטלפון של חברי קונגרס ונבחרים אחרים של המפלגה הדמוקרטית כחלק ממה שמסתמן כמאמץ מאורגן של האקרים מסונפים לרוסיה להתקפה עליה ולסיוע לדונלד טראמפ בבחירות. ג'וציפר 2 (להבדיל מגוצ'יפר 1, האקר רומני שיושב בכלא בין השאר בשל פריצה למייל של הנשיא לשעבר ג'ורג' וו. בוש) גם לקח אחריות על הפריצה למחשבי ה-DNC שהובילה לדליפה הגדולה לפני כחודש. אם טוויטר החליטה להסיר את החשבון שלו, למה הוא הושב? החברה נמנעה עד כה מתגובה.

 

 

2. עוד רכב של טסלה ביצע תאונה בעודו במצב נהיגה אוטומטית, אבל הפעם ההתנהלות של החברה של אלון מאסק היתה שונה מאד. אם בעבר, היא נהגה לצאת למתקפת נגד ולשבח את הפיצ'ר הבעייתי שלה, עכשיו היא מיהרה להסיר את כל האזכורים של הפיצ'ר הנ"ל מהפרסומות שלה. למה? כי התאונה הזו היתה בסין והרגולטור הסיני לא מנומס כמו עמיתו האמריקאי – ותמיד ישנה האפשרות שלמפלגה הקומוניסטית יעלה הרעיון לצאת לקמפיין שמציג חברה מרושעת אמריקאית כחסרת אחריות כלפי חייהם של פועלים סינים פשוטים.

 

3. רשות משטרה כלשהי באוסטרליה, ככל הנראה משטרת מדינת קווינסלנד, פרצה למחשב של תושב אמריקאי כחלק מחקירה בנושא פדופיליה. כך נחשף לאחרונה במסמכים שהוגשו לבית משפט בארה"ב. השימוש בהאקינג מצד כוחות משטרה הוא תמיד בעייתי, משום שקשה מאוד לדעת מה מהמידע הושג בדרכים כשרות; השימוש בו כלפי אזרחים זרים, שנמצאים במדינה אחרת, בעייתי עוד יותר. העובדה שהמידע אכן משמש במשפט בארה"ב עשויה להעיד על כך שהתרגיל של מדינות "חמש העיניים" – ארה"ב, קנדה, בריטניה, אוסטרליה וניו זילנד – במסגרתו זו מרגלת אחרי אזרחי זו ומעבירה את המידע כאילו התקבל ממודיעין זר, מתפשט עכשיו גם לתחום הפשיעה, מעבר לתחום הראשוני של ביטחון לאומי. הדברים האלה נוטים להתפשט. נעדכן.

 

4. בורסת הביטקוין ביטפינקס הותקפה לפני מספר שבועות ונגנבו ממנה 119,756 ביטקוינים, מה שהוביל לתנודות בערך המטבע הזה, שלא היה יציב גם ככה. בניסיון נואש להציל את עצמה מפשיטת רגל, הודיעה הבורסה שהיא תערוך תספורת לכל בעלי החשבונות שבה בשיעור של 36%. אולם לא כל החשבונות שם נפגעו, והרבה מאד בעלי חשבונות לא מבינים - ובצדק – למה הם צריכים לוותר על 36% מהביטקוינים שלהם בגלל הפאשלות של בעלי הבורסה. כתוצאה מכל, היא עומדת על סף קריסה. עורכי דין - הם כבר מעורבים, כמובן – הודיעו שהמהלך למעשה מנוגד לתנאי השימוש של ביטפינקס, כך שאם תנקוט בו היא צפויה לתביעות. יש להניח שהרבה מאוד אנשים שלא טרחו לקרוא את תנאי השימוש שמחים שמישהו כן עשה זאת.

 

 צילום: בלומברג

 

5. טרול פטנטים נלחם על חייו. בשנה שעברה, לקח ה-EFF – מארגוני זכויות הגולשים הוותיקים בעולם – את הטרול Personal Audio לבית המשפט והרג את הפטנט שלו. השטיק של פרסונל אאודיו היה לשלוח מכתב סחיטה לאנשים שהפעילו פודקאסטים ולטעון שיש לו פטנט בנושא, ושאם לא ישלמו לו הוא ייקח אותם לבית משפט. ה-EFF הראה שהפטנט לא היה צריך להיות מוענק מלכתחילה, משום שחברות אחרות (CNN ועוד) השתמשו בו עוד קודם. עכשיו הטרול מערער. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x